wandelen en meer

De mooiste wandelroutes in juni

De mooiste wandelroutes in juni

Niet voor niets wordt de meimaand ook wel de vogelmaand genoemd. In het vroege voorjaar kwetteren alle vogels er lustig op los. Is het je weleens opgevallen dat het een stuk rustiger is met vogelgeluiden in juni? Hoewel je zou denken dat dit door de zomer komt, heeft het daar weinig mee te maken. Een hoop vogels bereiden zich voor op de koudere maanden die komen gaan. Nadat de langste dag van het jaar is geweest (21 juni), zijn vogels vooral bezig met hun voorraden aanvullen. 

Wandelen in juni = jonge vogels

De maand juni is een perfecte maand om tijdens je wandelroutes jonge vogels tegen te komen. De meeste vogeltjes zijn in mei uitgekomen, in de maand juni mag je de geboortegolf genieten. Vooral de lepelaars op Texel zijn een ware publiekstrekker. Hier broeden maar liefst 400 lepelaars paartjes.

Inhoudsopgave

Wandelen in juni #1: Wandelroute Wereldtijdpad Holterberg

De Sallandse Heuvelrug heb je vast al eens van gehoord. Heb je ook al eens van de Holterberg gehoord? Over deze Hollandse ‘berg’ loopt een bijzondere wandelroute: het Wereldtijdpad. Het is de langste fysieke tijdlijn van de wereld. Verdeeld over 50 km vind je 9 verschillende routes, die je terugbrengen van de prehistorie naar nu.

Wereldtijdpad Holterberg

Deze route over de Holterberg is de langste van het Wereldtijdpad. Langs de route vind je honderden paaltjes met elk jaartal. Tipje van mij: lees niet elk paaltje, dan ben je volgende week nog niet klaar, haha. Neem de tijd om van de Holterberg én haar geschiedenis te genieten!

In het kort:

4.6/5

Waarom mooie wandeling in juni

  • Het Wereldtijdpad: nog mooier in de zon
  • De Holterberg is altijd een bron van energie
  • Langs kinderboerderij Dondertman en het Natuurmuseum

Meer over de wandeling

  • Lengte: 9 km
  • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
  • Start- en eindpunt: Jeurlinksweg, hoek Oude Deventerweg, Holten (gratis)

Wandelen in juni #2: Wandelroute Zanderij Crailo, Goois Natuurreservaat

Er zijn tal van prachtige vlonderpaden in Nederland. Of knuppelpaden, zoals ze in België zeggen. Maar één van de allermooiste vlonderpaden vind je in Zanderij Crailo. En niet alleen dat, er ligt ook een heuse natuurbrug. Een brug waar je als voetganger te gast bent op de brug die vooral voor overstekende dieren bedacht is.

Wilde dieren op Crailo

Tijdens deze wandelroute over Zanderij wandel je langs wilde koeien en prachtige heide. Hoor de stilte en geniet van de knisperende blaadjes. En hoewel dit geen lange wandeling is, kun je ‘m gemakkelijk combineren met andere wandelingen in Hilversum en omgeving.

In het kort:

4/5

Waarom mooie wandeling in juni

  • Prachtig vlonderpad door het moeras
  • Natuurbrug voor mens en dier
  • Door werkelijk magisch mooie heide

Meer over de wandeling

  • Lengte: 7 km
  • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
  • Start- en eindpunt: Spanderslaan 1 in Hilversum (gratis)

Wandelen in juni #3: Wandelroute Umfassungsweg in Twente, Landgoed Twickel

In het uiterste oosten van ons land, in Twente, vind je Landgoed Twickel. Een parel van een landgoed als je houdt van romantische kastelen, historie en verse lekkernijen van het landgoed. Op Landgoed Twickel vind je alles wat onze Nederlandse historie zo interessant maakt.

Oet Twente!

Wandel langs Kasteel Twickel, de schapen van Erve Bokdam en de Noordmolen. Je sluit je wandeling af op het állermooiste vlonderpad van Nederland: hier op Landgoed Twickel. Het houten vlonderpad voert je mee door het natte heidegebied Koematenveld. Zeker met het zonnetje erbij: prachtig!

In het kort:

4.7/5

Waarom mooie wandeling in juni

  • Het allermooiste vlonderpad van Nederland
  • Neem een kijkje bij de molenaar van de Noordmolen
  • Knuffel de schapen van Erve Bokdam

Meer over de wandeling

  • Lengte: 10 km
  • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Landgoed Twickel (€)

Wandelen in juni #4: Wandelroute Fort bij Vechten en Fort Fectio, Bunnik

Er zijn zo van die wandelroutes die je niet snel meer vergeet. Deze wandelroute over Fort bij Vechten is er zo eentje. Hier vind je niet alleen een prachtig historisch fort, maar wandel je ook over het grootste Romeinse fort dat ooit in ons land is gevonden. Je moet dus wel van een portie historie houden, als je deze wandelroute wil maken.

Lang, lang geleden… 

Ook het Waterliniemuseum is gevestigd in de poorten van Fort bij Vechten, ook met kinderen zeker een aanrader. Ontdek de kracht van het water, wandel over de oude poorten van het Romeinse fort en verwonder je over de Romeinse wachttoren. Een wandelroute vol historie!

In het kort:

4/5

Waarom mooie wandeling in juni

  • Bezoek Fort Fectio: het Romeinse fort
  • Fort bij Vechten en het Waterliniemuseum
  • Eén van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Meer over de wandeling

  • Lengte: 5 km
  • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Fort bij Vechten (gratis)

Wandelen in juni #5: Wandelroute Linielanding & het Verdronken Bos - Eiland van Schalkwijk

Over de Nieuwe Hollandse Waterlinie gesproken: in Nieuwegein vind je wandelroute Linielanding. Deze wandelroute neemt je mee langs prachtige forten, zoals Werk aan de Waalse Wetering. Je mag ‘m zelfs beklimmen! Ook erg bijzonder, is het vlonderpad door Het Verdronken Bos.

Een bos dat verdronk

Dit bos is letterlijk zo verdronken zoals het klinkt. Ooit stond hier een groen en weelderig bos. Door het overvloedige water is het ooit zo weelderige bos veranderd in een grote waterplas met honderden boomstammen, die boven het water uitsteken. Het had iets lugubers en magisch ineen. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt!

In het kort:

4.3/5

Waarom mooie wandeling in juni

  • Het Verdronken Bos: glinsterend in het zomerzonnetje
  • Beklim fort Werk aan de Waalse Wetering
  • Neem een kijkje op het Eiland van Schalkwijk

Meer over de wandeling

  • Lengte: 10 of 16 km
  • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats TOP De Linielanding (gratis)

De mooiste wandelroutes

De maand juni is een prachtige maand voor lange wandelingen. Dat kan ook niet anders, want juni staat vol van bijzondere dagen waar je van kunt genieten. Zo kun je tijdens Nationale Bunkerdag (3 juni 2023) een exclusief kijkje nemen in de vele bunkers die gebouwd zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vaak zijn deze betonnen gevaartes gesloten, maar voor één dag mag je een kijkje nemen. Kijk gerust op de website van Nationale Bunkerdag voor meer informatie. 

Start van de zomer

Verderop in juni begint de zomer (21 juni). Zwoele zomeravonden kondigen zich voorzichtig aan. Vogeltjes fluiten bij de dageraad. Als je rondom ondiepe wateren wandelt, blijf gerust wat langer staan. In ondiepe wateren bloeit de gele plomp, een plantje uit de waterleliefamilie. De gele bloemen groeien boven het wateroppervlak uit en kan zelfs het hele wateroppervlak bedekken. Het zonnetje op het water! Ook de gele lis en het bijzondere veenpluis bloeit ook in juni.

Met warm weer, bijvoorbeeld in juni en juli, kun je het beste wandelen in een koel bos. In dit artikel geven we je de mooiste wandelingen in juni.

De beste tijd om te wandelen verschilt per seizoen. In de zomer kun je het beste voor 09u al gaan wandelen, terwijl in de winter de zon pas rond 11u begint te schijnen. 

In Gelderland en Utrecht is het altijd lekker wandelen. Deze wandelroutes brengen je naar de mooiste plekjes in Nederland.

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    Bekijk Berichten