hollands glorie

Wandelroute Umfassungsweg in Twente, Landgoed Twickel

I

n het Twentse Delden vind je de Umfassungsweg op Landgoed Twickel, oprecht één van de meest romantische landgoederen waar ik ooit ben geweest. Kasteel Twickel is prachtig, het vlonderpad de allermooiste van Nederland en het kijkje in de authentieke Korenmolen was echt uniek! Knuffel de schapen en kom net als wij terug met een bakje vers gemaakte kaas van ‘t land. Een wandelroute om je vingers bij af te likken!

Lengte

10 km

Routekleur

Paaltjes met UW

Vertrekpunt en parkeren

Landgoedwinkel Landgoed Twickel, Delden

Umfassungsweg Twente

Toen ik voor het eerst deze wandelroute las, dacht ik: ‘wat een gekke naam voor een wandelroute’. Umfassungsweg, het klonk zelfs wat Duits. Dat is ook niet gek, begreep ik later. De Duitse landschapsarchitect Eduard Petzold was in 1890 actief op het landgoed. Hij heeft deze allereerste wandelroute op het landgoed uitgezet. Deze wandelroute Umfassungsweg ‘omvast’ het hart van het landgoed Twickel.

Landgoedwinkel Twickel - Umfassungsweg

Deze wandelroute over landgoed Twickel kent vele hoogtepunten. Misschien wel de wandeling met de meeste hoogtepunten over een landgoed dat ik ken. Deze wandelroute was namelijk zo bijzonder, dat ik er weken energie van heb gekregen! Je start de wandeling op de (betaalde) parkeerplaats van het landgoed aan de Twickelerlaan in Delden. Vanuit daar volg je de bordjes met UW (Umfassungsweg). Je wandelt dan vanaf daar naar de Landgoedwinkel, waar je de eerste paaltjes ziet.

Deze wandelroute over landgoed Twickel kent vele hoogtepunten

Tuinen van Twickel - Umfassungsweg

Vanaf de Landgoedwinkel start de Umfassungsweg wandeling door de prachtige tuinen van Landgoed Twickel. Niet voor niets ataat Landgoed Twickel bekend om haar mooie palr. Je vindt er onder andere een formele tuin met strak gesnoeide figuren van taxus en buxus. Het is de echte Victoriaanse stijl die je hier ziet. Een Engelse landschapsstijl uit de 18e en 19e eeuw. 

Rotstuin Landgoed Twickel

Achter de oranjerie vind je de rotstuin. Ook erg bijzonder. Hier staan twee loden beeldjes uit de 18e en 19e eeuw die oorspronkelijk op een fontein stonden. De rotstuin is meer een tuin voor liefhebbers van de authentieke historie. 

Kasteel Twickel

Via de lange Twickerlaan kom je eerst uit bij de Rentmeesterij. Tot in de jaren ‘50 van de vorige eeuw werd hier nog geboerd. Tegenwoordig is dit het kantoor van stichting Twickel: de rentmeesterij. Na de rentmeesterij kom je uit bij Kasteel Twickel. Aan je rechterhand doemt het kasteel op in al haar schoonheid. Loop tot de gesloten hekken om een goed beeld te krijgen van de grootte van het kasteel. Het is werkelijk prachtig! 

Een bewoond kasteel

De oudste delen van het kasteel stammen uit de 15e eeuw. Het kasteel is – na al die eeuwen-  nog steeds bewoond. Om die reden en omdat het interieur kwetsbaar is, is het Kasteel Twickel maar beperkt open voor publiek. Op de website van Landgoed Twickel vind je meer informatie over de openingstijden van het kasteel.  

Klik op de foto voor een uitvergroting

Wandeling Umfassungsweg

Deze Umfassungsweg wandelroute over Landgoed Twickel voert je verder door prachtige bossen en open velden. Links en rechts van je zie je water, historische bouwwerken of prachtige uitzichtpunten. In de winter en herfst kan het hier wat drassig zijn, dat is handig om rekening mee te houden. Na een aantal prachtige kilometers kom je uit bij de kraam van Erve Bokdam. Stop hier zeker even voor een koffie- of theepauze.

Erve Bokdam

De Kraam bij Erve Bokdam is er typisch eentje uit deze regio. De echte Twentse gastvrijheid! Dit is een picknickplaats en kraampje voor wie even een kopje koffie of thee wil. Voor een klein prijsje kun je hier wat lekkers halen. Bijzonder is trouwens dat Erve Bokdam al in 1434 wordt genoemd. Het staat op de grens tussen heide- en bosgebied. 

De schapen van Erve Bokdam

Overigens: mocht je hier met de hond lopen. Het gebied waar de schapen lopen is verboden voor honden. Naar verluidt loopt er een stier, die je liever niet met de hond wil tegenkomen. Er staat goed aangegeven welke alternatieve route je kunt lopen met de hond. Mocht je zonder hond wandelen, ga dan zeker even de weide in. De schapen bij Erve Bokdam zijn super nieuwsgierig. Ze kwamen zelfs even een aai bij mij halen, haha.

De Kraam bij Erve Bokdam is er typisch eentje uit deze regio. De echte Twentse gastvrijheid!

Noordmolen Umfassungsweg

Het mooiste aan de alternatieve wandelroute met hond is dat je na een tijdje uitkomt bij de Noordmolen van Landgoed Twickel. Ik zou je zeker aanraden langs deze plek te gaan, ik vond het een uniek kijkje in de geschiedenis. De Noordmolen is meer dan 650 jaar oud en hier wordt nog op authentieke manier olie geslagen uit lijnzaad. Tijdens de openingstijden van de molen is de molen in werking en kun je echt met eigen ogen zien hoe er op ouderwetse manier olie wordt geslagen. De toegang tot de molen is gratis, al is de molenaar afhankelijk van donateurs, dus mocht je een euro kunnen missen: de molenaar van de Noordmolen zal je dankbaar zijn 🙂

Twents dialect

Behalve dat ik het reuze interessant vond hoe de molen werkt, was er nog iets dat ik erg bijzonder vond. Bij de ingang van de Noordmolen staat een typisch Twents tekstje: 

Binn’n kôj zêen hoo ‘t allemoal löp en dreijt,

Dus leu blief neet boet’n stoan,

En astoe binn’n noar de zinne is e’wes

He’j vast wat veur de Noordmölle in toet’n doan

De Noordmolen is meer dan 650 jaar oud en hier wordt nog op authentieke manier olie geslagen uit lijnzaad

Vlonderpad Umfassungsweg

Na deze wollige intermezzo kom je uit bij het absolute hoogtepunt van deze wandelroute: het mooiste vlonderpad van Nederland! Dit houten vlonderpad door het natte heidegebied Koematenveld is werkelijk eentje uit de fotoboeken. Zeker met een zonnetje erbij is het magisch. 

Magisch vlonderpad

Het zachte lentezonnetje ligt als een dekentje op de lage naaldbomen. Voetstappen klinken hol op de houten vlonders. Er lijkt geen einde aan het vlonderpad te komen en dat hoeft ook niet. Rust even uit op het bankje of stop voor een prachtig fotomoment. Deze plek ga je niet meer vergeten!

Wandelroute Umfassungsweg: een prachtige wandeling

Deze wandelroute Umfassungsweg over het landgoed Twickel was écht de moeite waard! Ik raad je aan om deze vooral te wandelen in het zonnige seizoen, met de lente of de zomer. En sluit je wandeling af met een lekker vers kaasje van ‘t land 🙂

Dit houten vlonderpad door het natte heidegebied Koematenveld is werkelijk eentje uit de fotoboeken

Vier de zomer bij Roompot!

Alles op een rijtje

4.7/5

Wandelroute

Umfassungsweg, Landgoed Twickel

Lengte

10 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Landgoed Twickel (€)

Horeca

Landgoedwinkel, Landgoed Twickel

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • De hond mag overal mee aan de lijn, enkel de weg bij Erve Bokdam mag je niet met de hond komen. Daar loopt een alternatieve wandelroute. Deze staat goed aangegeven.
  • Je kunt de route eenvoudig verkorten (of verlengen). Kijk hiervoor naar het wandelkaartje.
  • Kom vooral een bezoekje brengen aan Landgoed Twickel tijdens de openingstijden van de Noordmolen. Erg interessant!

Meer inspiratie