hollands glorie

Wandelen Holterberg Wereldtijdpad, Sallandse Heuvelrug

O

ver de Holterberg loopt een bijzondere wandelroute: het Wereldtijdpad. Oprecht een bijzonder pad, want ik heb nog nooit zoveel geschiedenis tot mij genomen in één wandelroute. Ik heb ze op de route zelf niet geteld, maar het schijnen 289 paaltjes te zijn met informatie. Geruststelling: je hoeft ze niet allemaal te lezen. Nog een geruststelling: de wandeling wordt er alles behalve saai van. Integendeel zelfs.

Lengte

9 km

Routekleur

Geen kleur, wel paaltjes

Vertrekpunt en parkeren

Jeurlinksweg, hoek Oude Deventerweg, Holten (gratis)

Holterberg wandelen - Wereldtijdpad

Het Wereldtijdpad is de langste fysieke tijdlijn ter wereld. Dat heeft wat uitleg nodig. Hier ligt in totaal meer dan 50 km aan wandelpaden met geschiedenis. Je loopt als het ware door de tijd heen. Er zijn in die 50 km 9 diverse wandelroutes die je kunt kiezen, deze route over de Holterberg is daarvan de langste (9 km).

Holterberg wandelen over het Wereldtijdpad

Onderweg kom je paaltjes tegen met daarop een jaartal en een kubus met diverse gebeurtenissen uit dat jaar. Elke kubus vertelt een lokaal, nationaal en internationaal historisch verhaal. Je ziet dat aan de lettertjes die klein in de bovenhoek staan. De R staat voor Regionaal, de N voor Nationaal en de W staat voor Wereldwijd. De paaltjes staan soms echt om de 30 meter, dus verdwalen is écht geen optie haha. Zelfs voor een groot verdwaaltalent als ik was verdwalen onmogelijk.

Wereldtijdpad: Holterberg wandelen

Ik vertelde al even dat er op deze route 289 routepaaltjes staan. Dat komt omdat deze themawandeling van het Wereldtijdpad bij het jaar 1733 begint en eindigt bij het jaartal 2022. Wetende dat er op elk jaartal 1 routepaaltje staat… Omgerekend betekent dit dat er gemiddeld om de 30 meter een paaltje staat. Dat klopt inderdaad wel met onze ervaring. 

Holterberg wandelen: honderden paaltjes

Ik zou je aanraden om niet elk paaltje te lezen, dan ben je volgende week nog niet klaar namelijk. Vanuit het Wereldtijdpad is aangeraden om de jaartallen eindigend met een 7 of 0 te lezen. Zo ‘zap’ je als het ware door de tijd heen en leer je meer over de geschiedenis van toen en nu. 

Het Wereldtijdpad is de langste fysieke tijdlijn ter wereld

Holterberg wandelen: geschiedenis van 1733 tot nu

Wist je bijvoorbeeld dat in 1883 de Nederlansche Vélocipèdisten Bond (voorloper van ANWB) werd opgericht? En dat Ludwig van Beethoven in 1800 zijn eerste symfonie componeerde? Zomaar een paar weetjes zie je leest tijdens het Wereldtijdpad over de Holterberg. 

Holterberg wandelen – Nationale en internationale geschiedenis

Tijdens deze route over de Holterberg van het Wereldtijdpad leer je meer over de tijd van de grote revoluties (in Frankrijk, Amerika en Rusland), over wereldoorlogen en economische vooruitgang. Maar ook over Nederland, want in deze tijdsperiode worden we een koninkrijk en ontstaan er verder in de Westerse wereld democratieën. Leer en lees meer over de tijd van Napoleon, Churchill, Gandhi, Mozart, Picasso en vele andere belangrijke personen uit de wereldgeschiedenis.

Holterberg wandelen, Wereldtijdpad

Deze wandelroute over de Holterberg start op de hoek van de Oude Deventerseweg en de Jeurlinksweg in Holten. Op deze hoek vind je een routepaal staan vanwaar ook andere themaroutes uit deze Wereldtijdpad-serie starten. Volg vanaf hier de paaltjes van ‘Lus Holterberg’. Oorspronkelijk staat hier aangegeven dat de route 8,7 km is, onze ervaring is dat hij zeker wel de 9 km aantikt. Wellicht zelfs wel iets langer.

Bezienswaardigheden tijdens de route

Tijdens dit Wereldtijdpad over de Holterberg kom je echt een groot aantal leuke bezienswaardigheden tegen. Zeker in het voorjaar is het eerste gedeelte over het platteland erg leuk. Wij zagen daar over een lengte van 500 meter zeker een stuk of 25 hazen. Erg bijzonder! Mocht je er overheen wandelen, kijk dus goed in de velden.

Wist je bijvoorbeeld dat in 1883 de Nederlansche Vélocipèdisten Bond (voorloper van ANWB) werd opgericht?

Kinderboerderij Dondertman

Na de plattelandsvelden kom je via bossen en heides uit bij Kinderboerderij Dondertman. Een super leuke locatie voor jonge kinderen en enthousiaste papa’s, mama’s, opa’s en oma’s. Je vindt er onder andere een aantal alpaca’s, geitjes, schapen, konijnen, ezels en Schotse Hooglanders. Ook kunnen de kinderen heerlijk spelen op de grootste outdoor speeltuin die je ooit hebt gezien. En als afsluiter lekker een ijsje halen op het terras. 

Wandeling over de Holterberg

Na de gezellige stop bij de kinderboerderij is het tijd om verder te lopen. De wandelroute over het Wereldtijdpad brengt je vanaf hier echt de Holterberg op. Gelukkig wandel je wel de goede kant op, dat betekent dat je eigenlijk de Holterberg afloopt. Hier en daar zit er overigens wel een flinke klim in de route. Maar als je een goede conditie hebt, moet het goed te doen zijn. Je wandelt door stuifzand, door heide en bossen. Erg fraai!

De wandelroute over het Wereldtijdpad brengt je vanaf hier echt de Holterberg op

Einde Holterberg wandelen - Natuurmuseum

Na een tijdje kom je uit bij hét middelpunt van de Holterberg: de plek waar vele terrasjes en het Natuurmuseum samenkomen. Zeker op een mooie zomermiddag is het hier een gezellige drukte van dagjesmensen en natuurliefhebbers. Je vindt er talloze restaurantjes en speeltuinen voor de kinderen. Mocht je nog energie over hebben is een bezoekje aan het Natuurmuseum aan te raden. Anders een lekker koud biertje op het terras! Wil je de wandeling liever historisch afsluiten? Breng dan een bezoekje aan de Canadese Begraafplaats, erg indrukwekkend.

Terug naar het beginpunt

Vanaf het Natuurmuseum is het nog maar een klein stukje (<1 km) naar de parkeerplaats van het beginpunt. Je wandelt via het ‘officiële zangfietspad’ naar het station van Holten, waar je het kunstwerk ‘De Beuk’ vindt. Het is een uitkijkpunt met een glazen wand. Je kijkt vanaf De Beuk uit op de maisvelden van Holten. Een leuk uitstapje!

Diverse themawandelroutes Wereldtijdpad

Al met al durf ik te zeggen dat dit behalve een prachtige wandeling, ook een ontzettend leerzame wandelroute was. Eentje die ik niet gauw meer zal vergeten, door de vele interessante wetenswaardigheden. Mocht je 9 km te lang vinden, dan zijn er ook nog een aantal andere themawandelingen van het Wereldtijdpad. Je vindt ze op de website van het Wereldtijdpad. Welke wandelroute je ook kiest: veel plezier! Maar vooral: veel plezier met het opdoen van alle historische kennis!

Je wandelt via het ‘officiële zangfietspad’ naar het station van Holten, waar je het kunstwerk ‘De Beuk’ vindt

Alles op een rijtje

4.6/5

Wandelroute

Wereldtijdpad Holterberg

Lengte

9 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Jeurlinksweg, hoek Oude Deventerweg, Holten (gratis)

Horeca

O.a. Kinderboerderij Dondertman en restaurants bij Natuurmuseum Holterberg

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Op deze wandelroute staan 289 routepaaltjes, lees ze niet allemaal maar kies bijvoorbeeld de jaartallen eindigend met een 0 of 7.
  • Het Wereldtijdpad kent 9 diverse themawandelingen, waarvan dit er één van is. Op de website van het Wereldtijdpad kom je meer te weten van de andere 8 themawandelingen.
  • Tijdens warme zomerdagen kan het heet worden op het stuifzand, neem dan genoeg eten en drinken mee.