hollands glorie

Wandelroute Gelderse Poort & Kasteel Doornenburg

D

e Gelderse Poort is puur natuur. Wilde paarden en runderen grazen over het enorme grasland. Kleine meertjes schitteren in het zonlicht. Aan de waterrand genieten grote zwanen met hun kroost van het jonge blad. De lucht blauw, het zonnetje hoog. Wat een heerlijke dag om van de Gelderse Poort te genieten!

Lengte

9 km

Routekleur

Oranje en rood

Vertrekpunt en parkeren

Kasteel Doornenburg, Doornenburg (gratis)

Wandelroute Gelderse Poort & Kasteel Doornenburg

Deze wandelroute over de Gelderse Poort begint bij Kasteel Doornenburg. Een prachtige startlocatie als je het mij vraagt. Een enorm kasteel dat zeker in vroegere dagen belangrijk was. De eerste beschrijving van Kasteel Doornenburg komt uit 1295, toen stond op de plaats van het kasteel ‘Villa Dorenburc’. Je kunt je voorstellen waar de naam van Kasteel Doornenburg vandaan komt, als je deze naam hoort.

Ommetje Doornenburg - Kasteelroute en Fortroute

Bij Kasteel Doornenburg heb je diverse routes om te wandelen. Direct voor het kasteel vind je dan ook een bord met allerlei gekleurde wandelroutes. Joep en ik kiezen er deze keer voor om een wandeling te combineren: de rode route (Kasteelroute van 5,5 km) en de Fortroute van 4 km (oranje). De routes vullen elkaar mooi aan, dat komt goed uit!

De eerste beschrijving van Kasteel Doornenburg komt uit 1295

Gelderse Poort struinen

Vanuit Kasteel Doornenburg lopen we achter het kasteel langs, met prachtige uitzichten over de grootte van dit immense kasteel. Een klein stukje door het dorp, totdat we echt de Gelderse Poort in lopen. Vanuit hier ga je echt struinen! Struinen door, zoals bij ons, gras dat tot wel een meter hoog staat! Hou je daar niet van? Ga dan via de dijk tussendoor, dan kom je er ook.

Gelderse Poort en grote grazers

De route staat vrij goed aangegeven overal, maar hier bij de struinroutes is het toch echt struinen en ‘kijk maar waar je uitkomt’, haha. Persoonlijk hou ik daar wel van! De routes werden daardoor wel ietsje langer, maar wat kom je toch veel moois tegen. Onder andere een familie runderen. Die Joep wel érg interessant vonden. In alle gevallen: blijf op zeker 25 meter afstand. Zeker als er kleintjes bij zijn.

Struinen in Nijmegen

Vanuit dit spannende intermezzo lopen we verder. Of eigenlijk: struinen we verder. Door het hoge gras, langs de struiken, de brandnetels en de vele vogels die dit gebied rijk is. Dwars door de velden. Ik probeerde in de verte een paar punten te houden als zicht, zodat ik in ieder geval wist welke kant ik ‘ongeveer’ op moest.

De route staat vrij goed aangegeven overal, maar hier bij de struinroutes is het toch echt struinen en ‘kijk maar waar je uitkomt’

beste goedkope wandelschoenen heren
Wandelschoenen

10x beste goedkope wandelschoenen heren

Wat zijn de beste goedkope wandelschoenen voor heren? Als wandelliefhebber weet je dat een comfortabel paar schoenen van essentieel belang is voor een geslaagde wandelervaring. Maar je hoeft niet de hoofdprijs te betalen voor kwaliteitsschoenen. In dit artikel bespreken we

Lees meer »

Struinen of de gewone route?

Na een kwartier struinen door het ultrahoge gras, was ik weer terug op het asfalt. Vanuit hier heb je eigenlijk meerdere keuzes. Ik koos ervoor het asfalt te volgen en richting Fort Pannerden te lopen. Dat is eigenlijk om de hoek, ongeveer 1 km afstand. Ook hier weer heb je twee keuzes: ga je voor de bewegwijzerde route of voor de struinroute. In dit geval kozen we voor de normale route, we hadden immers al best wat gestruind!

Fort Pannerden Gelderse Poort

De route nam ons mee richting Fort Pannerden. Ook daar heb je weer diverse keuzes. Loop je via de dijk rechtdoor naar Fort Pannerden? Dat kan natuurlijk. Maar wandelen over de Gelderse Poort is de Gelderse Poort niet als je ook even een bezoekje brengt aan de paarden en de runderen. Dus kozen we ervoor om de oranje pijlen te volgen. Dwars over het grasveld!

Dwars over het grasveld!

Fortroute Ommetje Doornenburg

De oranje route van de Fortroute leidt je over de prachtige graslanden van de Gelderse Poort. Je wandelt hier echt in het leefgebied van de grote grazers, dus wees daar voorzichtig mee. We wandelen langs een stel nieuwsgierige paarden. Wel 15 stuks! Echt een prachtige ervaring, al vond ik het ook best een beetje spannend zo met Joep. Ik bleef op flink wat afstand, uiteraard.

Wandelen Fort Pannerden

Na een uur te hebben gestruind over de zonnige grasvelden van de Gelderse Poort, besloot ik wat minder te treuzelen en naar Fort Pannerden te wandelen. Ik zie ‘m al vanuit de verte! Het lijkt best een eindje, maar wanneer je eenmaal op de dijk staat, is het niet eens 10 minuutjes.

Brandnetels, veel brandnetels

Na al dat gestruin hebben we wel een pauze verdient. En wat ik nog niet had gezegd, was dat ik midden in de velden van de Gelderse Poort was gevallen. Vol met mijn arm in de brandnetels. Niet alleen wilde Joep dus even wat water tijdens de wandeltocht, vooral ik had even een momentje nodig om de vele bultjes op mijn arm te verzorgen. Ai, dat doet toch best zeer!

Kasteel Doornenburg

Vanuit Fort Pannerden is het nog geen half uurtje terug naar de auto, naar Kasteel Doornenburg. Ook hier kun je er weer voor kiezen om via de struinweg terug te gaan, of via de geasfalteerde weg. Misschien wat makkelijk, maar na de brandnetelaffaire en het struinen door meters hoog gras, was ik het struinen een beetje zat.

Ommetje Doornenburg - Gelderse Poort

Soms is het toch wel fijn hé, wandelen over asfalt. Of nou ja, vooruit. Alleen deze keer. Want stiekem is wandelen over onverharde paden toch wel écht het allerleukste! De Gelderse Poort heeft mij oprecht positief verrast.

We wandelen langs een stel nieuwsgierige paarden. Wel 15 stuks!

Wandelen

Alles op een rijtje

4.7/5

Wandelroute

Ommetje Kasteelroute + Ommetje Fortroute

Lengte

9 km 

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Kasteel Doornenburg (gratis)

Horeca

Kasteel Doornenburg

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Kom je wilde grazers tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op zeker 25 meter afstand
  • Fort Pannerden is prachtig! Je kunt er ook naar binnen, als je zou willen
  • Op het grasveld is het best warm in de zomer, neem zeker een flesje water mee

Meer inspiratie