avontuurlijk wandelen

Hiken in Sri Lanka: Lion Rock en Pidurangala Rock beklimmen

G

oogle Sri Lanka eens en één van de eerste beelden die je ziet is de Lion Rock. Fier uitstekend boven de jungle van Sri Lanka. De Lion Rock kun je beklimmen, met als kers op de taart een prachtige zonsopkomst. Prachtig natuurlijk, maar wel erg druk. Je kunt - net als wij - natuurlijk ook de Pidurangala Rock beklimmen. Die ligt er tegenover. Dan heb je niet alleen een prachtige zonsopkomst, maar heb je een prachtige zonsopkomst met uitzicht op de Lion Rock! Sprookjesachtig mooi!

Beste tijd om te wandelen

Januari tot en met oktober

Moeilijkheidsgraad

Toeristisch wandelen – niveau 1

Duur (one way)

30 minuten

Hiken Lion Rock

De Lion Rock is een een beroemde rots in Sri Lanka – ook wel de leeuwenrots genoemd. Hij staat middenin de jungle en kent een bijzondere geschiedenis. Zo stond tussen 744 en 495 na Christus hier op de top het paleis van de toenmalige koning Kassapa. Er stond naar verluidt zelfs een zwembad bovenop de top. De Lion Rock staat niet onterecht daarom ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Flinke entree

De reden dat wij niet hebben gekozen voor de Lion Rock beklimmen, is omdat hij vaak erg druk is en je een entree betaalt van €25,- per persoon. Vrij fors vonden wij. Daarbij komt dat je op de Pidurangala Rock prachtig uitzicht hebt op de Lion Rock. Zonder hoge toegangsprijs.

Wat is de Pidurangala Rock?

De Pidurangala Rock is de rots die tegenover de Lion Rock staat. Het uitzicht is veel beter dan op de Lion Rock en de entree is slechts €2,50 per persoon. De klim is wellicht wel een stukje moeilijker, want je gaat dwars door de jungle van Sri Lanka. Overigens is de klim niet gevaarlijk of extreem complex. 

Zaklamp aan te raden

Het is een klim naar de top van ongeveer 30 minuutjes, waarbij een zaklamp aan te raden is als je de zonsopgang wil zien. Je wandelt namelijk door de dichte jungle, waarbij de rotsen werkelijk overal heen leiden. Vaak is het een kwestie van de mensen voor je volgen, al waren wij ‘de mensen voorop’ voor de mensen achter ons, haha. Dankzij de zaklamp wisten we goed waar we heen moesten. Je ziet namelijk in de vroege ochtend geen hand voor ogen!

Bijzondere insecten in Sri Lanka

Ook goed om een zaklamp mee te nemen: je hebt spannende beestjes in de jungle van Sri Lanka. Van muggen tot schorpioenen. En van kleine spinnen tot .. tsja, grote spinnen. Ik wil je niet bang maken, maar zorg voor een zaklamp 🙂

Het uitzicht is veel beter dan op de Lion Rock en de entree is slechts €2,50 per persoon

Route naar de top van de Pidurangala Rock

De hike naar de top van de Pidurangala Rock is niet moeilijk. Je doet er 30 minuutjes over. Alleen de laatste 5 minuten zijn lastig. Je moet dan vanuit de laatste rots op de Pidurangala Rock komen. Je hebt diverse paden, kwamen wij later achter. Wij hebben waarschijnlijk één van de meest avontuurlijke paden gekozen om te hiken, want wij moesten onszelf via een touw omhoog hijsen. Ja, echt. En dat met mijn onhandigheid. Haha.

Voorbereiding Pidurangala Rock

De hike naar de top van de Pidurangala Rock is niet zwaar. Het is natuurlijk wel goed om enigszins voorbereid te zijn. Zorg dat je goede schoenen draagt, een zaklamp en flesje water bij je hebt en eventueel een reistasje met EHBO-spulletjes. Natuurlijk je telefoon en eventueel een extra camera. Je kan de zaklamp van je telefoon gebruiken, maar die is wel stukken minder goed dan een echte zaklamp. Je koopt kleine zaklampjes overigens voor een paar euro in de lokale shops van Sigiriya.

Wij hebben waarschijnlijk één van de meest avontuurlijke paden gekozen om te hiken, want wij moesten onszelf via een touw omhoog hijsen

Zonsopkomst zien

Wil je de zonsopkomst zien op de Pidurangala Rock, met uitzicht op de Lion Rock? Zorg dan dat je gaat hiken op een onbewolkte ochtend. Laat je door de tuktuk voor de ingang afzetten. Ga zeker niet zelf middenin de nacht door de jungle wandelen. Er lopen hier veel olifanten, de weg is veel te gevaarlijk om alleen op te lopen.

Geniet van de Lion Rock

Zorg dat je uiterlijk 06.00 uur bovenop de top van de Pidurangala Rock bent. Dan heb je alle tijd om bovenop lekker te genieten van het prachtige uitzicht. Kijk naar de Lion Rock en zie hoe hij door de zachte ochtendgloren bijna oranje kleurt. Het is echt een prachtig gezicht! 

Wil je de zonsopkomst zien op de Pidurangala Rock, met uitzicht op de Lion Rock?

Alles op een rijtje

4.3/5

Beste tijd om te wandelen

Januari tot en met oktober

Moeilijkheidsgraad

Toeristisch wandelen – niveau 1

Bebording

Eén weg omhoog en omlaag

Vertrekpunt

Hoofdingang Pidurangala Rock

Eindpunt

Top Pidurangala Rock

Verschil in hoogte

200 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

30 minuten

Praktische tips

  • Zorg voor goede schoenen en een zaklamp. Eventueel een trui of vest, omdat het op de top in de vroege ochtend koud kan zijn.
  • Houd er rekening mee dat het hier in de hoogseizoenen best druk kan zijn. Hoe vroeger je bent op de ochtend, hoe rustiger het is.

Meer inspiratie