hollands glorie

Wandelroute Fort bij Vechten en Fort Fectio, Bunnik

D

eze wandelroute langs Fort bij Vechten en Fort Fectio is voor echte geschiedenisliefhebbers! Wist jij dat er pal naast de A12 een eeuwenoud Romeins fort ligt? Het is ‘t oudste en grootste Romeinse fort dat ooit in Nederland is gevonden. En dan hebben we het nog niet eens over Fort bij Vechten gehad: het mooiste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een wandelroute voor in je plakboek!

Lengte

5 km

Routekleur

Paars

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Fort bij Vechten (gratis)

Wandelroute Fort bij Vechten

In het Utrechtse Vechten, dichtbij Bunnik, vind je Fort bij Vechten. Een van de grootste en mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En strategisch gelegen, want de Romeinse limes gaat er vlak langs. Dat maakt dit fort ook zo bijzonder: op de grens van de Romeinse limes én de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze geschiedenis leer je trouwens in het fort zelf, daar is het Waterliniemuseum gevestigd. Super leerzaam voor kids!

Wandelroute ‘Het Verhaal van Nederland’

Wij kwamen op het idee om te wandelen bij Fort bij Vechten door het programma ‘Het Verhaal van Nederland’. Een 10-delige serie op NPO over het reilen en zeilen van Nederland in de oudheid. Hoe is ons land ontstaan? Welke geheimen liggen er nog in de bodem? En wat is er al die eeuwen gebeurd? In één van de eerste afleveringen werd Fort Fectio genoemd, het Romeinse Fort. Ik wist niet wat ik zag: hebben we dít in Nederland? Jemig! Daar wilde ik graag een kijkje nemen.

In het Utrechtse Vechten, dichtbij Bunnik, vind je Fort bij Vechten. Een van de grootste en mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Fort bij Vechten

De wandelroute naar Fort Fectio start bij Fort bij Vechten. Terecht één van de mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gebouwd tussen 1867 en 1870, waarbij de bomvrije kazerne er in 1880 bijkwam. Maar liefst 23 hectare groot en heeft 22 gebouwen, alleen Fort bij Rijnauwen is groter. In het fort konden maar liefst 937 manschappen ondergebracht worden. En ik sloeg steil achterover toen ik las hoeveel bakstenen er gebruikt zijn voor dit fort: 16 miljoen! 

Verdediging Houtense Vlakte

Het doel van het fort was om aanvallen op de stad Utrecht te voorkomen, net zoals Fort Rijnauwen. De verdedigden allebei de Houtense Vlakte. Door de afzetting van de Rijn was een hoger landschap ontstaan, dat niet onder water gezet kon worden. De Houtense Vlakte vormde dus eigenlijk een zwakke plek bij de verdediging van de Holland Nieuwe Waterlinie. De twee forten waren de verdediging van de vlakte.

De Stelling van Utrecht

De forten aan de oostkant van Utrecht worden ook wel ‘De Stelling van Utrecht’ genoemd, omdat het er zo veel zijn. Het fort is overigens nooit betrokken geweest in oorlogshandelingen. Er is wel in en bij gewerkt, onder ander aan het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) en de Tweede Wereldoorlog (1939 – 1940). Voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werden er nog mitrailleur kazematten op de frontwal van het fort gebouwd. 

Terecht één van de mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Vleermuizen in Fort bij Vechten

De wandelroute die je hier loopt, leidt je over het fort heen. Je hebt een prachtig uitzicht over de linie. Je kijkt uit over de binnenplaats van Fort Vechten en het leefgebied van de vleermuizen. Hier leven namelijk 5 soorten vleermuizen. Klim dus niet op het hout, vaak staan er bordjes bij dat er vleermuizen in leven.

Op weg naar Fort Fectio

Als je eenmaal Fort Vechten al bent gelopen, kom je uit op een lange laan die het terrein van Fort Vechten verlaat. Blijf op deze geasfalteerde weg wandelen, want je komt dan uit bij Fort Fectio: het grootste en oudste Romeinse fort dat ooit in Nederland is gevonden. Je moet er even het heuveltje voor op klimmen, maar dan heb je ook echt formidabel uitzicht over de immense grootte van dit oude bouwwerk. 

Fort Fectio, langs de A12

In de Romeinse tijd heeft hier een castellum (fort voor hulptroepen van het Romeinse Rijk) gestaan. Dat stond in die tijd bekend onder de naam ‘Fectio’. De plek ligt echt pal naast de A12. Een beetje een gekke plek, denk je misschien in eerste instantie. Maar als je bedenkt dat het fort er véél eerder lag dan de snelweg, is het juist een logische plek. Het fort lag namelijk tegenover de splitsing van de Rijn en de Vecht.

Vondsten in Fort Fectio

In het landschap van Fort Fectio vind je allemaal betonnen stenen. Deze stenen zijn een reconstructie van de contouren van het fort dat hier ooit heeft gestaan. De precieze stichtingsdatum van Fort Fectio is niet bekend, al lijkt het erop dat dit zo rond het begin van de jaartelling is gebeurd. In het beton zijn Romeinse vondsten in verwerkt. Eén van die vondsten die hier ooit is gedaan, is bijvoorbeeld resten van een ton uit de persoonlijke wijngaard van keizer Caligula. Dat zou er naar wijzen dat hij hier ook heeft geleefd.

Nederland

5x: de mooiste wandelroutes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Wandelen Nieuwe Hollandse Waterlinie Ik hou van wandelen door de Nederlandse geschiedenis, en dan specifiek langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Nederlands grootste rijksmonument is ontzettend veelzijdig: met vele forten, bunkers, waterwerken, sluizen en batterijen. Dat maakt wandelen langs de Nieuwe

Lees meer »

In de Romeinse tijd heeft hier een castellum (fort voor hulptroepen van het Romeinse Rijk) gestaan

Romeinse Wachttoren bij Parkeerplaats Bos Nieuw Wulven

Als je eenmaal Fort Fectio af bent gelopen, wandel je weer op de geasfalteerde weg. Je komt uit bij Parkeerplaats Bos Nieuw Wulven. Je zou dus ook Fort Fectio kunnen bekijken en de auto hier kunnen parkeren. Wees er wel bewust van dat deze parkeerplaats een stuk kleiner is dan de parkeerplaats bij Fort Vechten.

Romeinse Wachttoren Fort Fectio

Zodra je de geasfalteerde weg af loopt, zie je aan de linkerkant al een prachtige Romeinse Wachttoren opdoemen. Deze wachttoren is een replica van een Romeinse wachttoren zoals je dat wel eens vaker langs de Romeinse limes ziet. Tot 2012 was het nog mogelijk om de wachttoren van binnen te bekijken, helaas is dat niet meer mogelijk.

Terug naar Fort bij Vechten

Blijf op de geasfalteerde weg lopen die links van je ligt, je wandelt dan eigenlijk het terrein van Fort bij Vechten weer op. Het mooie van de wandelroute over Fort bij Vechten is dat je ook allerlei ‘kruip-door-sluip-door’-routes kunt nemen. Wandel achter de bunkers langs, of langs het water. Op elke hoek zie je het fort weer beter. 

Afsluitende lunch bij brasserie Fort Vechten

Om je wandeling in stijl af te sluiten, dronken we een lekkere kop koffie bij de brasserie. Je vindt deze in Barak X, centraal gelegen op het terrein. Bij slecht weer is het ook onwijs gezellig om binnen te zitten. Echt een aanrader! 

Het mooie van de wandelroute over Fort bij Vechten is dat je ook allerlei ‘kruip-door-sluip-door’-routes kunt nemen

Alles op een rijtje

4/5

Wandelroute

Fort Vechten en Fort Fectio

Lengte

5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Fort bij Vechten (gratis)

Horeca

Brasserie op Fort Vechten

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • De wandeling is goed te volgen via de paaltjes, het allerleukste is om bij het fort ook lekker door de kruip-doo-sluip-door-paadjes te gaan.
  • De hoofdroute is goed begaanbaar met de rolstoel en/of kinderwagen, de kleinere paadjes (en Fort Fectio) niet.

Meer inspiratie