hollands glorie

Wandelroute Linielanding & het Verdronken Bos – Eiland van Schalkwijk

G

rote kans dat je al eens van de Nieuwe Hollandse Waterlinie hebt gehoord. Aan deze historische verdedigingslinie ligt het Eiland van Schalkwijk: een prachtige omgeving voor de wandelroute ‘Linielanding’. Een route van origineel 16 km, te verkorten naar 10 km langs het Eiland van Schalkwijk, door het Verdronken Bos en diverse historische forten. De Nieuwe Hollandse Waterlinie op wandelschoenen!

Lengte

10 of 16 km

Routekleur

Geen, paaltjes met knooppunten

Vertrekpunt en parkeren

TOP Linielanding, Nieuwegein

Wandelroute Linielanding

De wandelroute Linielanding is een van de bekendere wandelroutes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Niet zo gek, want deze wandeling brengt je langs de mooiste plekjes van de historische verdedigingslinie. Het landschap gaat terug naar de 13e en 14e eeuw. Zo ontdek je het militaire erfgoed op het Eiland van Schalkwijk, wandel je over het houten vlonderpad door het mystieke Verdronken Bos en mag je diverse forten beklimmen. Oprecht een van de leukste wandelingen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie!

Wandelroute Linielanding & Verdronken Bos

Wandelroute Linielanding wordt ook wel gezien als de toegangspoort naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Eiland van Schalkwijk. De wandeling begint op TOP Linielanding (Toeristisch Overstap Punt) in Nieuwegein, pal naast de A27. Kan niet missen, want naast een enorme parkeerplaats kun je er ook heerlijk lunchen bij het restaurant Hajé na de wandeling. 

Lunchen bij Hajé

Extra leuk aan lunchen bij Hajé: ze gebruiken hier zoveel mogelijk producten uit de regio, met boeren uit het omringende gebied. Op de kaart vind je dan ook terug waar jouw lunch vandaan komt. Erg leuk!

Linielanding

Het eerste gedeelte van deze wandelroute loopt voornamelijk over boerenlanden, langs windturbines en waterpoelen. Om eerlijk te zijn, vond ik dat het minst interessante deel van de wandeling. Dit gedeelte is misschien 2 kilometer lang; hoewel je wel prachtige uitzichten hebt. Heb er vertrouwen in dat de wandeling echt veel mooier gaat worden, het Verdronken Bos staat op je te wachten 🙂

De wandelroute Linielanding is een van de bekendere wandelroutes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Eiland van Schalkwijk

De wandeling Linielanding brengt je over het Eiland van Schalkwijk, onderdeel van de Kromme Rijnstraat. Het is een eiland zoals een eiland hoort te zijn: omgeven door een heleboel water. Onder andere het Amsterdams-Rijnkanaal, de Lek en het Lekkanaal. En mocht je genoeg hebben van het wandelen over Eiland van Schalkwijk: per kano kun je dit rivierengebied ook perfect ontdekken!

Het Verdronken Bos

Na een kilometer of 2 verlaat je de boerenlanden en kom je bij het Verdronken Bos uit. Dit gebied stond al een tijdje op mijn lijstje en terecht, bleek later. Wat een prachtplek! Dit is letterlijk een bos dat is verdronken; de bomen die hier staan bleken niet bestand tegen een te hoge waterstand. Waar het ooit een groen, weelderig bos was, is het nu niet meer dan een grote waterplas met afgebroken boomstammen. Als je niet anders weet, ziet het er behoorlijk spooky uit.

Vlonderpad Verdronken Bos

Het vlonderpad brengt je van de ene kant van het Verdronken Bos naar de andere kant. Onderweg heb je de mogelijkheid om te genieten van het uitzicht op diverse bankjes. Je loopt hier letterlijk over het water. 

Na een kilometer of 2 verlaat je de boerenlanden en kom je bij het Verdronken Bos uit

Werk aan de Waalse Wetering

Na het bezoekje aan het Verdronken Bos, kom je langs het eerste fort van deze wandeling: Werk aan de Waalse Wetering. Een van de 45 forten die de Nieuwe Hollandse Waterlinie rijk is. Dit verdedigingswerk uit +/- 1878 is gebouwd bij het dorp Tull en ‘t Waal. Je mag dit fort beklimmen! Doe dat ook zeker, want het biedt je een prachtig uitzicht over het linielandschap. Als je bovenop Werk aan de Waalse Wetering staat, kijk dan eens naar het Noorden. Bij helder weer zie je misschien wel de Dom van Utrecht! In het Zuiden kun je bij helder weer de spoorbrug over de Lek bij Culemborg zien, en in het oosten de spoorbrug over het Amsterdams Rijnkanaal.

Militaire bezetting

In de militaire toptijden (zo rond de bouw van het fort, in het jaar 1878), waren hier naar schatting 94 mensen aan het werk. De uitgebreide militaire bezetting bestond uit 87 manschappen voor de bediening van het artilleriegeschut en infanteristen voor de eigen verdediging. Er stonden namelijk best wat kanonnen op de hoge frontwal van het fort! En hoewel al dat stoere werk natuurlijk nodig was, was er in die tijd ook 1 wasvrouw aanwezig.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar de Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland. De waterlinie is een voormalige verdedigingslinie, grofweg tussen Muiden en de Biesbosch – zo’n 85 kilometer lang. Op de Nieuwe Hollandse Waterlinie staan maar liefst 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. Maar dat is lang niet alles! Waterwerken, schuilplaatsen en militaire sluizen maken ook nog deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Niet voor niets dus ons grootste rijksmonument.

Forten Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie had als doel om stroken land onder water te zetten, als de vijand eraan kwam. Op die manier werd het land onbegaanbaar. De dijken in Nederland binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie konden uiteraard niet onder water gezet worden, daarom werden er forten gebouwd binnen de linie. Die forten zie je op deze wandelroute Linielanding veel terug! Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek trouwens dat de waterlinie achterhaald was. Daarom zijn de forten en sluizen niet meer in gebruik, maar kun je de forten en verdedigingswerken bezoeken (of langs wandelen).

Die forten zie je op deze wandelroute Linielanding veel terug!

Wandelen in het Waalse Bos

Na het bezoek aan het Werk aan de Waalse Wetering, wandel je het Waalse Bos in. Hier is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in nieuwe bomen, om de essen die zijn gestorven door de essentaksterfte te vervangen. In dit bos kan je dus best wat nieuwe en jonge bomen treffen. 

Waalse Bos

Na het Waalse Bos loop je via de dijk langs het Stuwcomplex Hagestein. Voor mij was dit futuristische staaltje werk compleet onbekend, maar dat veranderde snel toen ik de stuw zag. Voltooid in 1961 en nog steeds al die tientallen jaren later, wordt het knappe staaltje ambacht nog steeds met veel respect bekeken. Het stuwcomplex zorgt er mede voor dat er genoeg water vanuit de Rijn richting de IJssel stroomt, om zo het IJsselmeer te blijven voeden met zoetwater. Heel indrukwekkend!

Wandeling Linielanding in de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Na de 10 km wandeling van de Linielanding zijn onze voeten moe. Tijd voor een lekkere lunch! En om de geschiedenisboeken weer eens te openen, wat hebben wij toch veel geschiedenis, waar we (helaas) steeds minder van weten. Klinkt als een goed plan om vaker te wandelen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Topplan!

Na het bezoek aan het Werk aan de Waalse Wetering, wandel je het Waalse Bos in

Alles op een rijtje

4.3/5

Wandelroute

Rondje Linielanding

Lengte

10 of 16 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats TOP De Linielanding (gratis)

Horeca

Hajé Restaurant

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Deze wandelroute Linielanding vergt niet superveel voorbereiding, al is het wel handig om stevig schoeisel aan te trekken.
  • De forten zijn prachtig om te beklimmen, doe dat zeker!

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    Bekijk Berichten