hollands glorie

Pieterpad etappe 11: Hellendoorn – Holten (Sallandse Heuvelrug)

D

e Pieterpad etappe 11 over de Sallandse Heuvelrug is naar verluidt de allermooiste etappe van het Pieterpad. En daar kan ik maar wat mee eens zijn! Wat is dit een mooie Pieterpad etappe. Door bos, enorme heide en de Holterberg. Ik had nog nooit een Pieterpad-etappe gewandeld; dit smaakte duidelijk naar meer. Ik kan goed begrijpen dat dit als de mooiste wordt gezien! Een wandeling om lang van na te genieten.

Lengte

16 km

Routekleur

Rood / wit

Vertrekpunt en parkeren

Dorpsstraat 39, Hellendoorn

Pieterpad etappe 11 - Sallandse Heuvelrug

Etappe 11 van het Pieterpad start in Hellendoorn, ter hoogte van Dorpsstraat 39. De route volgt dan eerst door een stukje dorp heen, vervolgens via zandpaadjes langs een boerderij het bos in. Dit is ongeveer de eerste 10 minuten en vond ik bijzonder goed aangegeven.

Hilgenbos Sallandse Heuvelrug

Na de eerste 10 minuten kom je aan in het Hilgenbos. Hier begint – vond ik persoonlijk – het minst indrukwekkende stuk van de etappe van het Pieterpad. Het Hilgenbos gaat over in de Klinkenbeltweg; hier wandelden we zeker 40 minuten lang op een vrij saaie en eentonige weg. Niet dat het niet mooi was, integendeel zelfs. Maar een geasfalteerde weg naar een zandpad, is niet mijn favoriete plek om te wandelen in het bos. Gelukkig werd de route vanaf daar beter!

Dit is ongeveer de eerste 10 minuten en vond ik bijzonder goed aangegeven.

Sallandse Heuvelrug Pieterpad

Vanaf het ietwat saaie bos, gaat de route verder door de bossen van de Sallandse Heuvelrug. We steken een grote weg over en komen dan vervolgens uit bij het bordje ‘Schaapskooi Twilhaar en Rijkswerkkamp Twilhaar’. Twee grote highlights van de route, als je het mij vraagt.

Rijkswerkkamp Twilhaar

Rijkswerkkamp Twilhaar is een werkkamp geweest waar in april 1942 Joodse mannen onder het Duitse bewind gedwongen aan het werk werden gezet. Dat idee is al verschrikkelijk, het wordt nog erger als je bedenkt dat deze mannen in oktober 1942 – slechts een paar maanden daarna – via Westerbork naar kampen als Sobibor en Auschwitz zijn gedeporteerd. Op de plek van het voormalige werkkamp vind je nu een monument en informatie over het werkkamp. Wij werden er stil van.

Op de plek van het voormalige werkkamp vind je nu een monument en informatie over het werkkamp

beste goedkope wandelschoenen dames
Wandelkleding

10x beste goedkope wandelschoenen dames

Wat zijn de beste goedkope wandelschoenen voor dames? Ben je een enthousiaste wandelaar en zoek je naar wandelschoenen die zowel van goede kwaliteit als betaalbaar zijn? Dan ben je hier op de juiste plek! Bij het verkennen van de prachtige

Lees meer »

Schaapskooi Twilhaar

De route volgt een klein stukje verder, naar de Schaapskooi Twilhaar. Een aantal schapen liepen in de schaapskooi. De grootste schaapskudde was op dat moment op de heide. In de zomer overnachten de schapen op de heide. Overigens is de schaapskooi historisch belangrijk: al eeuwenlang staat de schaapskooi op deze plek. In de loop van de jaren overigens wel in verschillende vormen. De schaapskooi heeft zelfs jarenlang leeg gestaan. Gelukkig mogen de schapen er nu weer genieten.

Holterberg Pieterpad etappe 11

Daarna begint het echte genieten van deze Pieterpad etappe. We gaan de Holterberg op! De paadjes gaan vals plat omhoog, de ene wat steiler dan de andere. We klimmen slechts 50 meter, maar door de lange aanloop voelt het soms langer. De paadjes volgen via sluip-door-kruip-door naar de grote heidevelden. Plaatjes!

Daarna begint het echte genieten van deze Pieterpad etappe. We gaan de Holterberg op!

Pieterpad etappe 11 Sallandse Heuvelrug

Het is hartje zomer als we etappe 11 van het Pieterpad wandelen. En dat hebben we geweten! Het is bloedheet op de heide – zelfs als het middaguur nog niet geslagen heeft. De temperatuur stijgt gestaag hier op het stuifzand. En toch: kunnen we er van genieten! Wat een prachtige plek. De heide nog half paars, de vogeltjes al hard tjilpend. Heerlijk zeg, wat een mooie Pieterpad etappe.

Rustpunt Pieterpad Holterberg

Na een uurtje komen we aan bij het rustpunt Pieterpad: het uitzichtpunt van de Holterberg. Niet alleen een mooie plek, maar ook een aangename plek. Diverse restaurantjes, de Canadese begraafplaats en het Natuurmuseum zijn hier te vinden. We besluiten om op het terras te gaan zitten: even genieten van de 15 km die we al in de benen hebben. Nog een klein stukje te gaan!

Station Holten - eindpunt Pieterpad etappe 11

De laatste 1,5 kilometer zijn de drukste van allemaal. We wandelen richting station Holten – het eindpunt van etappe 11 van het Pieterpad. Leuk is dat deze laatste kilometers deels over het Wereldtijdpad gaan; daar heb ik al eerder een artikel over geschreven. Een wandeling met een hoop weetjes!

We wandelen langs een kleine uitkijktoren, via het Zangfietspad (hier wordt hardop zingen aangemoedigd. We hebben ons er maar niet aan gewaagd, haha) naar het station. En dan zit etappe 11 van het Pieterpad er weer op. Wat een mooie route! Dit smaakt naar meer.

Parkeerplaats Pieterpad etappe 11

Je kunt je auto het beste parkeren op de parkeerplaats van de Zuid Esweg, ongeveer ter hoogte van nummer 75. Daar is een wat grotere parkeerplaats waar ruimte is om je tas in te pakken en je schoenen aan te doen.

Wat een prachtige plek. De heide nog half paars, de vogeltjes al hard tjilpend.

Wandelen
We maakten deze wandeling in samenwerking met ANWB. Zoals je van Wereldwijd Wandelen gewend bent, delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Alles op een rijtje

4.6/5

Wandelroute

Pieterpad etappe 11: Sallandse Heuvelrug

Lengte

16 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Zuid Esweg 75, Hellendoorn (gratis)

Horeca

Dierse, bovenop uitzichtpunt Holterberg

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Vanaf station Holten neem je de trein naar Wierden. In Wierden stap je over op de trein naar Nijverdal. In Nijverdal moet je nog een klein stukje met bus 594 naar busstation Schapenmarkt.
  • Je kunt vanaf station Nijverdal ook naar de auto lopen; dat kost je ongeveer 40 minuten.
  • Kom je met het openbaar vervoer? Dan is busstation Schapenmarkt in Hellendoorn een ideale startpunt; dit ligt het dichtst bij het startpunt.

Meer inspiratie