Wandelen en meer

Wandeling hond: 10 mooiste wandelroutes

Wandeling hond Renkums Beekdal

Wandeling hond: de mooiste wandelroutes

Wandelen met de hond: met de viervoetige vriendjes wandelen maakt mij oprecht zo gelukkig. Ik vind het heerlijk om met onze Joep te wandelen. Door het bos, door de heide, over landgoederen. Daar waar Joep mee mag, nemen we ‘m met alle liefde mee. En toch: niet overal mag je met de hond wandelen. Daarom vind je in dit artikel mijn top 5 wandelen met de hond. Dit zijn stuk voor stuk mooie wandelroutes om samen met de hond te maken! Promise!

Wandeling hond

Deze wandelingen zijn heerlijk om met je hond te maken. Maar eerlijk: natuurlijk ook heel prima te maken zonder 🙂 De meeste wandelroutes volgen door prachtig natuurgebied. Soms met een hondenlosloopgebied. Als je daar niet van houdt, zijn er vaak ook ‘omwegen’ om deze losloopgebieden te ontwijken. Of kies voor een wandeling met hond waar je viervoeter aan de lijn blijft.

Wandelen hond en losloopgebieden

Er zijn ook heerlijke wandelroutes te bewandelen door het bos. Laat ‘m lekker snuffelen aan alle geurtjes: de dennenappels, de geurende bladeren en de wilde dieren. In het bos is het vaak een klein feestje om te wandelen. Waarschijnlijk ken je de losloopgebieden al op de Veluwe, zoals de Natte Neuzen-route. Deze routes zijn vaak erg druk. Deze wandelingen met hond zijn rustig en prachtig!

Inhoudsopgave

5x: de mooiste wandelingen met hond

 1. Veluwe wandelen met de hond: Renderklippen
 2. Utrechtse Heuvelrug wandelen hond: Pyramide van Austerlitz
 3. Amersfoort losloopgebied hond: Bos Birkhoven
 4. Losloopgebied voor honden Veluwe: Renkums Beekdal
 5. Zomer wandelen met de hond: Noorderheide

#1 Wandeling hond Veluwe: Renderklippen

Op de Renderklippen in Epe kun je heerlijk wandelen met de hond. De Renderklippen zijn enorme heuvels, van soms wel 15 meter hoog. Deze heuvels zijn vroeg in de geschiedenis ontstaan. Nu zie je vooral een groot veld met prachtige heide en stuifzand. Ideaal voor een wandeling met de hond!

Wandelen met de hond in Epe

Deze wandeling vind je op de Veluwe, nabij Heerde. De heide van de Renderklippen is losloopgebied. Je kunt hier dus naar hartelust wandelen met je hond. In het bos van de Renderklippen moet je hond weer aan de lijn.

In het kort:

4/5

Waarom mooie wandeling met de hond

 • Renderklippen: losloopgebied voor honden
 • Heerlijk op de Veluwe
 • Historische grond

Meer over de wandeling

 • Lengte: 12 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: Hertenkamp Heerde (gratis)

#2 Wandeling hond Utrecht: Pyramide van Austerlitz

Woon je in de omgeving van Utrecht? Dan is het heerlijk wandelen met de hond bij Pyramide van Austerlitz. Je hond mag weliswaar niet loslopen hier, maar dat mag de pret niet drukken. De omgeving hier is prachtig om samen met de hond te wandelen. 

Wandelen met de hond – Pyramide van Austerlitz

Dit natuurgebied is niet alleen bekend vanwege de pyramide. Dit is ook een erg bekend gebied voor wandelen met de hond. De wandeling neemt je mee door een prachtig bos en heerlijke heide.

In het kort:

3.2/5
Waarom mooie wandeling met de hond
 • Prachtig natuurgebied met de hond
 • Dicht bos en heerlijke heide
 • Je vriendelijke viervoeter moet aan de lijn blijven
Meer over de wandeling
 • Lengte: 5 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Pyramide van Austerlitz (gratis)

#3 Wandeling hond Amersfoort: Bos Birkhoven

Een wandelroute met de hond is heerlijk in Bos Birkhoven. Hier mag je hond namelijk een groot stuk loslopen. Heerlijk met alle andere hondenvriendjes spelen. Dit natuurgebied – Bos Birkhoven – ligt in Amersfoort, dichtbij DierenPark Amersfoort. Dichtbij de stad en toch in de natuur.

Wandelen met de hond – Bos Birkhoven

Wandelen in Bos Birkhoven met de hond is ook leuk met je gezin. Zeker als je jonge kinderen hebt, is het heerlijk wandelen hier met de kleintjes. Combineer het bijvoorbeeld met een rondje zoeken naar kastanjes. Dat kan hier prima!

In het kort:

3/5
Waarom mooie wandeling met de hond
 • Dichtbij de stad
 • Klein, maar fijn bos
 • Bos Birkenhoven: losloopgebied
Meer over de wandeling
 • Lengte: 3 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Birkhoven (gratis)
Nederland

5x: de mooiste wandelingen voor het hele gezin

Met het hele gezin wandelen? Wandelen met kinderen is misschien wel het leukste dat er is. Lekker door het bos banjeren en over boomstammen klauteren. Of wat dacht je van wilde dieren spotten, in de nationaal parken van Nederland? Wandelen met kinderen maakt elke wandelroute

Lees meer »

#4 Wandeling hond losloopgebied: Renkums Beekdal

Persoonlijk vind ik dit één van de mooiste vlonderpaden van Nederland: dit vlonderpad Renkums Beekdal. Een prachtig vlonderpad om samen met je hond te wandelen. Het Renkums Beekdal is een heerlijk bos, met aan het einde dit bekende vlonderpad.

Renkums Beekdal losloopgebied

Een klein gedeelte van het Renkums Beekdal is losloopgebied. Hier mogen honden vrij wandelen. Let er wel even op dat je hond onder áppel staat, want ook hier lopen nog steeds veel wilde dieren rond.

In het kort:

4/5

Waarom mooie wandeling met de hond

 • Wandelen met hond is hier heerlijk
 • Fijne lentewandeling
 • Renkums Beekdal: losloopgebied honden

Meer over de wandeling

 • Lengte: 4,5 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum Renkums Beekdal (gratis)

#5 Wandeling hond heide: Noorderheide

Met de hond wandelen over de heide, er zijn weinig andere plekken die net zo mooi zijn. Zeker in augustus, wanneer de heide nog lekker paars is en eigenlijk op haar mooist. Wij wandelden over de heide van Noorderheide op een iets minder mooie dag. Joep daarentegen heeft het fantastisch gehad, al die geurtjes!

Wandelen met de hond – heide

In augustus wandelen op de Veluwe? Kom dan naar de Noorderheide. Dit is één van de meest rustige wandelroutes op de Veluwe als de heide in bloei staat. Samen met je hond wandelen op de heide wordt daarmee een echt uitje!

In het kort:

4.4/5
Waarom mooie wandeling met de hond
 • Erg rustig
 • Fijne wandeling met de hond
 • Heide in augustus is prachtig
Meer over de wandeling
 • Lengte: 8 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Vierhouterweg in Vierhouten (gratis)

Wandeling hond quality time

Wandelen met je hond op een van de mooiste wandelroutes van Nederland is een geweldige manier om quality time door te brengen en te genieten van de natuur. De hierboven genoemde wandelroutes bieden verschillende landschappen en ervaringen, maar allemaal garanderen ze een prachtige wandeling met je trouwe metgezel. Vergeet niet om je hond aangelijnd te houden waar nodig en respecteer de natuurlijke omgeving tijdens je wandelingen.

Veelgestelde vragen wandelen met de hond

Kan ik mijn hond overal loslaten tijdens de wandelingen?

Nee, niet alle wandelroutes staan loslopende honden toe. Zorg ervoor dat je de regels en voorschriften vanhet specifieke gebied kent voordat je je hond loslaat.

Zijn er faciliteiten beschikbaar tijdens de wandelroutes?

Sommige wandelroutes hebben faciliteiten zoals parkeerplaatsen, toiletten en horecagelegenheden in de buurt. Het is echter altijd verstandig om zelf water en eventuele snacks voor je hond mee te nemen.

Kan ik de wandelroutes het hele jaar door gebruiken?

Ja, de meeste wandelroutes zijn het hele jaar door toegankelijk. Houd er echter rekening mee dat sommige gebieden drukker kunnen zijn tijdens bepaalde seizoenen, zoals de zomer of vakantieperiodes.

Zijn er beperkingen voor bepaalde hondenrassen?

Over het algemeen zijn er geen specifieke beperkingen voor bepaalde hondenrassen op de wandelroutes. Het is echter altijd goed om rekening te houden met de behoeften en temperament van je hond bij het kiezen van een wandelroute.

Hoe lang duren de gemiddelde wandelroutes?

De duur van de wandelroutes varieert, afhankelijk van de lengte en het tempo van je wandeling. Gemiddeld kunnen de wandelroutes variëren van 1 uur tot 3 uur, maar er zijn ook kortere en langere routes beschikbaar.

Een hond moet minstens 30 minuten per dag worden uitgelaten, maar sommige rassen hebben meer beweging nodig.

Ja, wandelen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van een hond.

Het is aanbevolen om een hond minstens twee keer per dag uit te laten voor een wandeling van 30 minuten. Maar dit hangt af van het ras en de leeftijd.

 

Meer inspiratie