hollands glorie

Wandelen Utrechtse Heuvelrug, Bunsingroute

D

eze wandeling Utrechtse Heuvelrug is een heerlijke voor op een rustige zaterdagmiddag. Samen met de kinderen of juist heerlijk alleen samen met je lief. Door een rustig natuurgebied tussen Zeist en Bunnik. Met als afsluiter het prachtige Slot Zeist. Over de Utrechtse Heuvelrug wandelen is heerlijk!

Lengte

5,5 km

Routekleur

Groen

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Slot Zeist (gratis)

Wandelen Utrechtse Heuvelrug, Bunsingroute

Dit is de Bunsingroute, een wandeling van een kleine 5,5 km door het natuurgebied achter Slot Zeist. Je wandelt over smalle paden en weelderige landgoederen. Over weelderige landgoederen gesproken: je wandelt over maar liefst 3 landgoederen: landgoed Wulperhorst, landgoed Blikkenburg en landgoed Schoonoord. Een heerlijk rondje groen over de Utrechtse Heuvelrug!

Wandelen Utrechtse Heuvelrug - Slot Zeist

Voor deze wandeling over de Utrechtse Heuvelrug, kun je je auto het beste parkeren bij Slot Zeist. Je wandelt dan eigenlijk vanuit daar direct langs het water het bos in. Niet alleen praktisch, ook prachtig. Want Slot Zeist is tevens ook de locatie waar de route eindigt en je je heerlijk kunt vermaken in de tuinen.

Een heerlijk rondje groen over de Utrechtse Heuvelrug!

Landgoed Wulperhorst en Landgoed Blikkenburg

Deze wandeling Bunsingroute over de Utrechtse Heuvelrug is een bijzondere. Je wandelt over eeuwenoude landgoederen. Eerst over landgoed Wulperhorst, waar tot 2018 bekende pianist Wibi Soerjadi heeft gewoond. Landgoed Wulperhorst kenmerkt zich door de afwisseling van weilanden, statige lanen, boomgaarden en bossen.  Daarna over landgoed Blikkenburg. Het witte landhuis is van ver te zien, gebouwd rond 1850. Maar Blikkenburg is veel meer dan dat alleen.

Je wandelt over eeuwenoude landgoederen

Kasteel Blikkenburg

Niet ver van de plek waar je wandelt, was vroeger een echte ridderhofstad met een slotgracht: Kasteel Blikkenburg. Dat kasteel staat er inmiddels niet meer, nu staat er een grote boerderij middenin een weiland naast het park. Tijdens deze wandeling kom je ze genoeg tegen: de informatieborden met informatie over de rijke geschiedenis van hier.

Dat kasteel staat er inmiddels niet meer, nu staat er een grote boerderij middenin een weiland naast het park

Wandelen Utrechtse Heuvelrug - Akker Blikkenburg

Samen met de gemeente Zeist probeert Utrechts Landschap hier op de Bunsingroute een natuurakker te maken. Op deze natuurakker wordt graan geteeld, zodat dit graan in de winter kan blijven staan en akkervogels deze jaarlijkse lastige periode door kunnen komen met voldoende voedsel. Op Landgoed Blikkenburg komen namelijk veel vogels voor. Ook de ringslang wordt hier regelmatig gespot.

Landgoed Schoonoord

Als laatste van deze Bunsingroute wandelen we over Landgoed Schoonoord. Meer een soort grote tuin, met vijverpartijen en open plekken in het bos. Het is er evengoed heel mooi, al gaat onze voorkeur wel uit naar iets meer wildere natuur. Iets verderop komen we ironisch genoeg het kantoor tegen van het Wereld Natuur Fonds, een prachtig duurzaam gebouw. Nog meer mooie gebouwen (maar vast minder duurzaam) vind je aan het einde van deze wandeling: Slot Zeist. Een prachtige wandeling met natuur, cultuur en heerlijke doorkijkjes.

Wandelen

Alles op een rijtje

3/5

Wandelroute

Bungsingroute

Lengte

5,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Slot Zeist (gratis)

Horeca

Slot Zeist

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Deze route kan in het natte seizoen erg nat zijn, dan zijn hoge wandelschoenen aan te raden
  • Deze wandelroute is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens, omdat het een grotendeels onverharde wandeling is

Meer inspiratie