hollands glorie

Wandelroute Pyramide Austerlitz, Utrechtse Heuvelrug

K

om jij wandelen op de Pyramide van Austerlitz? Dit is misschien wel de mooiste wandeling! Hou je van wandelen in de natuur gecombineerd met een stukje geschiedenis? Dan zit je hier goed op de Utrechtse Heuvelrug. In dit natuurgebied vind je allerlei sporen uit de tijd van Napoleon, maar geniet je daarnaast ook van de prachtige (stille) natuur.

Lengte

5 km

Routekleur

Groen

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Pyramide van Austerlitz (gratis)

Wandelroute Pyramide Austerlitz

De Pyramide Austerlitz is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug: 36 meter hoog en gemaakt van louter aarde. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geïnspireerd door zijn veldtocht naar Egypte, koos Marmont voor een piramide, bekroond met een obelisk. 

Obelix Pyramide Austerlitz

Deze obelisk was van hout en raakte snel in verval. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam ‘Pyramide van Austerlitz’. In 1894 werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de Pyramide zelf werd nauwelijks hersteld.

Dit gebied rondom de Pyramide van Austerlitz staat bekend om zijn vele herten

Pyramide Austerlitz

De Pyramide Austerlitz wordt gerund door vrijwilligers, daarom zijn er beperkte openingstijden. Kijk voor actuele openingstijden van de Pyramide Austerlitz altijd even op hun website. In ieder geval is de Pyramide een aantal keer per week van 10 tot 16 uur geopend. Een half uur voor sluiting is er geen toegang meer tot de Pyramide Austerlitz. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen daarnaast een heus klimdiploma als ze naar boven zijn geklommen op de Pyramide van Auterlitz!

Speeltuin Pyramide Austerlitz

Op het parkeerterrein van de Pyramide Austerlitz staat een grote kinderspeeltuin (gratis) met aansluitend een klein park met kinderattracties (€). Speelplezier voor alle leeftijden, want ook ouders vermaken zich hier natuurlijk. Eventueel met een lekker frietje. Wat wil je nog meer? Nou ja, wandelen misschien?

Herten op de Utrechtse Heuvelrug

Dit gebied rondom de Pyramide van Austerlitz staat bekend om zijn vele herten, in de ochtend of bij schemerzon in de avond heb je de meeste kans om deze vierpotige vriendjes te spotten. Wist je dat de Pyramide Austerlitz ook een kinderparadijs is? Je leest er meer over in dit artikel.

Wandelen met de hond Pyramide Austerlitz

Met de hond is wandelen natuurlijk veel leuker. Dat geldt ook hier in het bos van de Pyramide van Austerlitz. Hier in het bos mag je hond overal loslopen, mits onder appel. Dit houdt in dat je je hond niet laat jagen, hij/zij in het zicht loopt en op commando onmiddellijk komt. Wees lief voor de dieren en laat je hond bij voorkeur aan de lijn lopen.

Diverse wandelroutes Pyramide Austerlitz

Er zijn diverse wandelingen te maken in het natuurgebied van de Pyramide van Austerlitz. Deze wandeling met de naam ‘Franse Put’ is gemarkeerd met blauwe paaltjes en (als je goed op de paaltjes let) ongeveer 5 km lang. Op de parkeerplaats van de Pyramide van Austerlitz staan borden met nog meer wandelroutes.

Wandelroutes langs de pyramide

Zo heb je de Marmontberg (geel, 4 km) Noordhout (geel, 7 km) en Quatre Bras (roze, 15 km). Allemaal komen ze langs de pyramide. Vanaf de parkeerplaats is het 15 minuutjes lopen naar de pyramide. Let wel: veel stuifzand hier, dus goed schoeisel aangeraden.

Prachtig bos met naaldbomen

Het bos in Austerlitz staat vol met  naald- en loofbomen met open plekken en mooie heidevelden. In de zomer – en zeker in het weekend kan het er best druk zijn in verband met de speeltuin, dus ga vooral doordeweeks als je de kans hebt. Met een beetje geluk heb je dan het bos in Austerlit voor jezelf. Je moet ‘m alleen delen met de dieren 🙂

Deze wandeling met de naam 'Franse Put' is gemarkeerd met blauwe paaltjes

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Alles op een rijtje

3.2/5

Wandelroute

Wandeling Pyramide Austerlitz, Franse Put

Lengte

5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Pyramide van Austerlitz (gratis)

Horeca

Zelfbedieningsrestaurant Pyramide van Austerlitz

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Je hond is sowieso aangelijnd welkom. Je mag met de hond los lopen, maar zorg dan dat deze onder appel staat.
  • Je kunt de Pyramide van Austerlitz ook beklimmen. Klik op ‘download wandelroute’ voor meer info + prijzen.
  • Je kan deze wandelroute gemakkelijk combineren met andere wandelingen rondom de Pyramide van Austerlitz.

Meer inspiratie