hollands glorie

Wandeling Pyramide van Austerlitz, Utrechtse Heuvelrug

H

ou je van wandelen in de natuur gecombineerd met een stukje geschiedenis? Dan zit je hier goed, bij de Pyramide van Austerlitz op de Utrechtse Heuvelrug. In dit natuurgebied vind je allerlei sporen uit de tijd van Napoleon, maar geniet je daarnaast ook van de prachtige (stille) natuur. Dit gebied rondom de Pyramide van Austerlitz staat bekend om zijn vele herten, in de ochtend of bij schemerzon in de avond heb je de meeste kans om deze vierpotige vriendjes te spotten. Wist je dat de Pyramide van Austerlitz ook een kinderparadijs is? Je leest er meer over in dit artikel.

Lengte

5 km

Routekleur

Groen

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Pyramide van Austerlitz (gratis)

Dit gebied rondom de Pyramide van Austerlitz staat bekend om zijn vele herten

Wat is de Pyramide van Austerlitz?

De ‘Pyramide van Austerlitz’ is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug: 36 meter hoog en gemaakt van louter aarde. In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geïnspireerd door zijn veldtocht naar Egypte, koos Marmont voor een piramide, bekroond met een obelisk. 

Deze obelisk was van hout en raakte snel in verval. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam ‘Pyramide van Austerlitz’. In 1894 werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de pyramide zelf werd nauwelijks hersteld.

Kinderparadijs Pyramide van Austerlitz

Op het parkeerterrein van de Pyramide van Austerlitz staat een grote kinderspeeltuin (gratis) met aansluitend een klein park met kinderattracties (€). Speelplezier voor alle leeftijden, want ook ouders vermaken zich hier natuurlijk. Eventueel met een lekker frietje. Wat wil je nog meer? Nou ja, wandelen misschien?

Wandelen met de hond in Austerlitz

Met de hond is wandelen natuurlijk veel leuker. Dat geldt ook hier in het bos van de Pyramide van Austerlitz. Hier in het bos mag je hond overal loslopen, mits onder appel. Dit houdt in dat je je hond niet laat jagen, hij/zij in het zicht loopt en op commando onmiddellijk komt. Wees lief voor de dieren en laat je hond bij voorkeur aan de lijn lopen.

Wandelen Pyramide van Austerlitz

Er zijn diverse wandelingen te maken in het natuurgebied van de Pyramide van Austerlitz. Deze wandeling met de naam ‘Franse Put’ is gemarkeerd met blauwe paaltjes en (als je goed op de paaltjes let) ongeveer 5 km lang. Op de parkeerplaats van de Pyramide van Austerlitz staan borden met nog meer wandelroutes.

Zo heb je de Marmontberg (geel, 4 km) Noordhout (geel, 7 km) en Quatre Bras (roze, 15 km). Allemaal komen ze langs de pyramide. Vanaf de parkeerplaats is het 15 minuutjes lopen naar de pyramide. Let wel: veel stuifzand hier, dus goed schoeisel aangeraden.

In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte.

Austerlitz: prachtig bos met naaldbomen

Het bos in Austerlitz staat vol met  naald- en loofbomen met open plekken en mooie heidevelden. In de zomer – en zeker in het weekend kan het er best druk zijn in verband met de speeltuin, dus ga vooral doordeweeks als je de kans hebt. Met een beetje geluk heb je dan het bos in Austerlit voor jezelf. Je moet ‘m alleen delen met de dieren 🙂

Deze wandeling met de naam 'Franse Put' is gemarkeerd met blauwe paaltjes en (als je goed op de paaltjes let) ongeveer 5 km lang.

Alles op een rijtje

3.2/5

Wandelroute

Wandeling Franse Put

Lengte

5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Pyramide van Austerlitz (gratis)

Horeca

Zelfbedieningsrestaurant Pyramide van Austerlitz

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Je hond is sowieso aangelijnd welkom. Je mag met de hond los lopen, maar zorg dan dat deze onder appel staat.
  • Je kunt de Pyramide van Austerlitz ook beklimmen. Klik op ‘download wandelroute’ voor meer info + prijzen.
  • Je kan deze wandelroute gemakkelijk combineren met andere wandelingen rondom de Pyramide van Austerlitz.