hollands glorie

Bos wandelen Birkhoven, Amersfoort

E

en wandeling door bos Birkhoven is ideaal voor een wandelroute met je hond of jong gezin. Het is een wandeling voor ‘tussendoor’, tijdens de lunch of met collega’s. Hoewel bos Birkhoven een heerlijk bos in Amersfoort is, is het geen Veluwe. Verwacht dus geen rondspringende hertjes of ultieme stilte. Birkhoven is een heerlijk bos voor een lunchwandeling of gezellige samenkomst.

Lengte

3 km

Routekleur

Geel

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Birkhoven (gratis)

Bos wandelen: Birkhoven

Bos wandelen: daar is Bos Birkhoven perfect geschikt voor. Bos Birkhoven ligt aan de rand van Amersfoort, in het midden van ons land. Het meest bekend vanwege de heerlijke vijver en het bosbad. Ook is bos Birkhoven bekend terrein voor hondeneigenaren, in een groot deel van dit Utrechtse bos mag de hond loslopen. En met de vijver dichtbij, maakt het een heerlijk uitje voor je viervoeter.

Birkhoven is een heerlijk bos voor een lunchwandeling of gezellige samenkomst.

Bos Birkhoven is een parkachtig bos en voormalig landgoed, dat sinds 2004 in handen is van Stichting Het Utrechts Landschap. Ongeveer 60 hectare groot en grenst o.a. aan de Soesterduinen en natuurgebied Monnikenbos – beide in Soest. Birkhoven ligt in het westen van Amersfoort, aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Dwars door dit bos doorkruist een fietspad van oost naar west naar de Korte Duinen in Soest. Ook in bos Birkhoven gelegen: dierenpark Amersfoort. Bos wandelen kan dus ook prima bij hier.

Bos wandelen en wandelroute Birkhoven

Bos wandelen door bos Birkhoven is niet lang; een kleine 3 km. Je wandelt door gemengd bos. Zo passeer je grove dennen van 150 jaar oud en langs (voor Nederlandse begrippen) grote douglassparren. Ook een imponerende rododendronvallei en lange beukenlanen behoren tot deze wandeling. Het heeft allemaal iets weg van de Engelse landschapsstijl.

Bosbad en vijver

Het meest bekend aan bos wandelen Birkhoven zijn de grote vijver en het bosbad. Dit bosbad is bijzonder. Rond 1920 is dit bosbad in bos Birkhoven in het kader van werkverschaffing met de hand uitgegraven. Al het zand dat vrijkwam met de uitgraving, is ook weer gebruikt als uitzichtheuvel.  

Soesterduinen en Dierenpark Amersfoort

Omdat bos Birkhoven dichtbij de Soesterduinen ligt, vind je ook wat reliëf in dit bos door de zandduinen. Voor liefhebbers van de Soesterduinen is het dan ook een ideale plek om te combineren met de ‘zandbak voor volwassenen’ die je in Soest vindt. 

Bos wandelen: gevarieerd bos

Bos Birkhoven is misschien niet het meest romantische bos dat je ooit bent doorgelopen, het natuurbehoud is des te bijzonderder. Het Utrechts Landschap beheert het natuurgebied en streeft naar een gevarieerd bos. Dat betekent dat dode bomen blijven liggen voor het natuurbehoud. 

Dode bomen zorgen voor een voedingsbodem voor paddestoelen en insecten. Die trekken vervolgens weer vogels aan – die op hun beurt weer roofvogels aantrekken. Kijk dus ook niet gek op als je met het bos wandelen door Bos Birkhoven ineens de boomvalk of de buizerd tegenkomt. Bij de grote vijver en het bosbad leven ringslangen, kikkers en (grote) libellen. 

Dat betekent dat dode bomen blijven liggen voor het natuurbehoud.

Losloopgebied voor honden

Bos Birkhoven is bekend terrein voor honden en hondenliefhebbers. Bos wandelen door Birkhoven wordt veel gebruikt voor hondenuitlaatdiensten en voor korte wandelingen met de hond. Het is een wandeling waarbij een stuk zelfs losloopgebied is. Hoewel je hond hier los mag lopen, moet je hond hier altijd onder appèl staan. In de vroege lentedagen worden ook hier jonge dieren geboren, loslopende honden kunnen deze wilde dieren opjagen (zelfs als ze goed luisteren). 

Bos wandelen en parkeren Birkhoven

Vanaf de gratis parkeerplaats bij de sportvelden aan de Soesterweg in Amersfoort, kun je gratis parkeren. Je wandelt dat eigenlijk al direct het bos in. Als je vanaf het einde van de parkeerplaats rechts het bos in loopt, kom je vanzelf uit bij de bosvijver. Als je het bos inloopt vanuit de linkerkant, volg je deze wandeling. Je passeert dan als laatste de bosvijver, voordat je weer uitkomt bij de parkeerplaats. 

Bij de grote vijver en het bosbad leven ringslangen, kikkers en (grote) libellen. 

Alles op een rijtje

3/5

Wandelroute

Birkhoven, bos in Amersfoort

Lengte

3 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Birkhoven (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Bos Birkhoven is een bekend uitloopgebied voor honden. Houd op deze wandelroute rekening met veel loslopende honden.
  • Een wandeling door bos Birkhoven is ideaal te combineren met een wandeling over de Soesterduinen of met een bezoek aan Dierenpark Amersfoort.