hollands glorie

Wandelroute vlonderpad Renkums Beekdal, Veluwe

W

andelen Renkums Beekdal? Op de prachtige Veluwe vind je het Renkums Beekdal: een historisch belangrijk gebied met prachtige bossen, waar de ringslang en de uil leeft. Een wandelroute door een bijzonder natuurgebied. Langs kabbelend water, loeiende koeien en uiteraard over het welbekende vlonderpad.

Lengte

4,5 km

Routekleur

Lichtblauw

Vertrekpunt en parkeren

Bezoekerscentrum Renkums Beekdal (gratis)

Renkums Beekdal wandelen

Het Renkums Beekdal ligt tussen Wageningen, Renkum en Bennekom. Je vindt er bossen, weilanden, beekjes en tal van dieren. Grote kans heb je op het zien van reeën of egels. In het najaar zie je vaker kikkers, de ringslang en zandhagedissen. Ik wandel tijdens een zwoele zomeravond door het beekdal hier op de Veluwe. Een rondje samen met onze hond Joep, die net zo van de stilte geniet als ik.

Het Renkums Beekdal ligt tussen Wageningen, Renkum en Bennekom

Wandelen Renkums Beekdal

De geschiedenis van het beekdal gaat ver terug. In de voorlaatste ijstijd is het beekdal gevormd door een gletsjerbeek: deze voerde het smeltwater af van het landijs in het bekken van Otterlo. Dit dal heeft al vroeg in de prehistorie mensen aangetrokken; bewijzen onder andere de vele grafheuvels in de nabijheid van de beek. Tegenwoordig is het misschien nog wel geliefder als vroeger. Mede door haar rust, stilte en ruimte voor de natuur.

Dit dal heeft al vroeg in de prehistorie mensen aangetrokken

Renkums Beekdal: van de Veluwe naar de uiterwaarden

Het Renkums Beekdal vormt een verbinding tussen de Veluwe en de uiterwaarden van de Rijn. De beek kan hier vrij stromen en de wilde dieren kunnen van het ene natuurgebied naar het andere. Midden door het beekdal stroomt de bekende beek, met aan beide zijden natte, moerasachtige grond die je niet mag betreden als wandelaar. Om toch een mooie wandeling te kunnen maken door het Renkums Beekdal, is er een vlonderpad aangelegd welke beide natuurgebieden als het ware met elkaar verbindt. 

Eén van de allermooiste plekken van het Renkums Beekdal is zonder twijfel van prachtige vlonderpad

Vlonderpad Renkums Beekdal

Eén van de allermooiste plekken van het Renkums Beekdal is zonder twijfel het prachtige vlonderpad. Dit hoekige vlonderpad loopt als een meanderende rivier door het moerasachtige beekdal. Op slechts een tiental centimeters hoogte kijk je uit over het heuvelachtige beekdal. Het is er prachtig! Zeker op een zwoele zomeravond als deze. 

Overige wandelroutes

In het Renkums Beekdal zijn diverse wandelroutes uitgezet. Je kunt deze gemarkeerde wandelroute van Staatsbosbeheer volgen, maar er zijn nog een paar wandelroutes voor het Renkums Beekdal.

  • Kabouterpad – Wil je met kinderen wandelen? Dan is het Kabouterpad erg leuk! Een rondje door het bos, langs kaboutertjes en sporen van dieren. Lengte: 1000 stapjes
  • Rondje Paradijs – Het Rondje Paradijs is bij het Informatiecentrum te koop. Je wandelt dan richting Landgoed Quadenoord. Lengte: 7 km
  • Klompenpaden – Voor liefhebbers van Klompenpaden gaan er ook twee routes door het beekdal: Het Hartensepad (14 km) en het Molenbeeksepad (9 km). Beide erg fraai!

In het beekdal zijn diverse wandelroutes uitgezet

Alles op een rijtje

4/5

Wandelroute

Vlonderpad Renkums Beekdal

Lengte

4,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Bezoekerscentrum Renkums Beekdal (gratis)

Horeca

Boscafé de Beken

Honden

Toegestaan, ook losloopgebied

Praktische tips

  • Op sommige plekken op deze wandelroute door het Renkums Beekdal mogen honden los lopen
  • Bij het vlonderpad mag je alleen over het vlonderpad lopen, de natuur eronder is erg kwetsbaar
  • Er lopen schapen, koeien en reeën rond in het gebied. Daarnaast leven er ook veel muizen en konijnen. Heeft je hond een jagersinstinct? Dan kun je het best je hond hier aanlijnen (voordat je er rennend achteraan moet en de boswachter je komt achtervolgen 😊 )

Meer inspiratie