hollands glorie

Wandeling Noorderheide in Elspeet, Veluwe

E

en prachtige wandeling over de bloeiende heide van de Veluwe in Elspeet. Het is eind augustus, als de heide in Nederland prachtig in bloei staat. Waar je ook kijkt, de heide is één grote paarse golf. Misschien nog wel intenser dan andere jaren, omdat deze zomer bijzonder regenachtig was. En nu we het toch over die fijne zomer hebben; deze wandeling is een mooie afsluiter. Een donders mooie afsluiter, wel te verstaan…

Lengte

8 km

Routekleur

Donkerblauw

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Vierhouterweg in Vierhouten (gratis)

Noorderheide wandelen

Het idee was om te wandelen over de bloeiende heide, maar zonder massa’s mensen. Tijdens deze periode (grofweg medio augustus tot eind september) is de tijd waarin de heide paars kleurt. Ieder jaar is het een andere week waarin de heide op haar mooist is, volledig afhankelijk van de zonuren en de hoeveelheid regen die er is gevallen.

Wandeling heide augustus

Wat ieder jaar (helaas) hetzelfde blijft, zijn de massa’s mensen die afkomen op de paarse vlakte. Zo zijn er een aantal plekken waarvan ik weet dat je er beter niet kan zijn tijdens de bloeiende heide. Vermijd de Posbank bijvoorbeeld en de Hoge Veluwe: veel te druk! Wandel liever zoals wij deden op super rustige plekken zoals de Noorderheide in Elspeet. Hier hebben we op 8 km echt maar max. 5 andere wandelaars gezien. Wat een rust! En wat een paarse pracht!

De Noorderheide in Elspeet staat bekend om haar extreem grote heidevelden. Zo ver je oog reikt: alleen maar paarse heide.

Noorderheide heide rustig

De Noorderheide in Elspeet staat bekend om haar extreem grote heidevelden. Zo ver je oog reikt: alleen maar paarse heide. De eerste kilometer hebben we wel 200 foto’s gemaakt met prachtige plaatjes van de heide, tot wel ons realiseerden nog minimaal 7 km met nog véél meer heide tegen zouden komen. Het is een surrealistisch beeld: enorme paarse velden. En wij. Wat een prachtige wandeling!

Wandeling heide Veluwe

De wandeling Noorderheide in Elspeet volgt eigenlijk de hele wandeling over een breed zandpad, aangegeven met blauwe paaltjes. Halverwege de wandelroute zijn de paaltjes paars verkleurd, laat je hier niet door afschrikken en loop gerust deze ‘paarse’ wandelroute.

Wandelen heide Veluwe

De Noorderheide in Elspeet staat bekend om haar heide, maar ook om de prachtige stenen pyramides. Daar heb je een beetje geschiedenis voor nodig: in 1920 kocht de familie Van Beuningen de heide ten noorden van het Elspeterbos van de gemeente Ermelo. Deze familie van Beuningen is dezelfde als van het museum Boijmans van Beuningen. Daniël George van Beuningen bouwde op zijn landgoed een aantal stenen piramides, ter verfraaiing van het prachtige landschap. De grootste piramide (de Victoria piramide) is helaas verdwenen, drie andere piramides staan er nog wel. Je vindt er de Daniël Gorge piramide, de Miesje piramide en de Peter Paul piramide.De piramides zijn follies van in kegelvorm gestapelde zwerfkeien. 

Waterwerken van Daniël Gorge Van Beuningen

Naast deze piramides, bouwde Daniël Gorge Van Beuningen in 1938 ook een aantal ingenieuze waterwerken. Deze waterwerken bestaan uit gootjes, vijvers en een pompstation. Hiermee pompte hij het water op van 100 meter diepte en voorzag hij de ‘beekjes’ van water. De pomp werd aanvankelijk aangedreven door een eenvoudige windmolen maar werd later vervangen door een dieselmotor. Ongelooflijk maar waar: er zijn in de tussentijd nog twee soortgelijke pompen gebouwd en deze worden nog steeds gebruikt om de beek af en toe mee schoon te spoelen.

Op de Noorderheide leven moeflons; kleine kans dat je ze ook echt aantreft want het zijn schuwe dieren.

Flora en fauna op de Noorderheide

Als je van bijzondere planten en dieren houdt, is deze wandeling zeker een goede. Op de Noorderheide leven moeflons; kleine kans dat je ze ook echt aantreft want het zijn schuwe dieren. Je hebt meer kans om hier edelherten en damherten te spotten. Regelmatig worden hier door stukken raster weggehaald, om het leefgebied van de wilde dieren op de Noorderheide te vergroten en daarmee ook hun welzijn.

Heide op de Veluwe

Op de Noorderheide domineert de ‘gewone’ heide. Al kun je er ook de meer bijzondere dopheide vinden. Dopheide bloeit in juli, veel eerder als de gewone heide. Aan de noordzijde van de Noorderheide groeit er ook kraaihei; een stuk minder bekend dan de gewone heide en de dopheide. Kraaihei bloeit in april en mei en heeft een zwarte vrucht in het midden.

Wildscherm heide wandeling

Deze wandeling van Staatsbosbeheer (8 km) start aan de parkeerplaats van de Vierhouterweg in Vierhouten. Daar start ook direct de wandeling. Het is een prachtige en zeer afwisselende wandelroute. Je wandelt langs en over de heide, langs de waterwerken van Van Beuningen en je komt langs een wildkijkscherm. Onderweg passeer je de diverse piramides en begeef je je in een heerlijk loofbos. De zandpaden zijn breed en prima te bewandelen, op het einde worden de paden ietswat uitdagend. 

Onweer!

Tijdens onze wandeling over de Noorderheide kwam het de laatste 1,5 km met bakken uit de lucht. En alsof dat nog niet erg genoeg was, stonden we midden op de heide toen het keihard begon te onweren. Ik heb waarschijnlijk nog nooit zo hard de heide over gerend! Het is niet perse een goed idee om met onweer het bos in te gaan, maar als hoogste punt fungeren op een verder vlakke heide is een nóg slechter idee. Gelukkig zijn we veilig bij de auto gekomen; al namen we ieders zo’n 15 liter regenwater mee. Onze kleding was drijf- en drijfnat! Ach, wat hadden we anders verwacht in deze heerlijke Nederlandse zomer….

Ik heb waarschijnlijk nog nooit zo hard de heide over gerend!

Alles op een rijtje

4.4/5

Wandelroute

Wandelroute Noorderheide

Lengte

8 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Vierhouterweg in Vierhouten (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Er leven moeflons en andere wilde dieren, je kan deze bekijken bij het wildscherm dat je tegenkomt aan je linkerzijde in het bos.
  • Wees zuinig met de heide; ook wanneer je over heide moet. Blijf op de paden en wijk er niet van af.
  • Het Veluwse dorp Vierhouten is ook bekend om haar ‘Verscholen Dorp’. Een bezoekje waard!

Meer inspiratie