Wandelen en meer

Wandeldate: 5 mooie en veilige wandelingen voor een romantische date

Op wandeldate, dat is op een laagdrempelige manier om tijdens het wandelen je date beter te leren kennen. En toch kan dat ook een beetje spannend zijn. Want wanneer je iemand pas net kent, is een wandeldate naar een verlaten plek in het bos niet per se een goed idee. En ook als je je wandeldate al wat langer kent, is het vaak veel gezelliger om een prachtig natuurgebied te ontdekken dat lekker dichtbij cafés en restaurants ligt. Daarom heb ik deze 5 mooie en veilige wandelingen voor je uitgezocht, ideaal voor je wandeldate.

Wandeldate: veilig wandelen in de natuur

Een wandeldate is eigenlijk wandelend daten. Dat is pas echt van de grond gekomen tijdens de corona pandemie. In de tijd dat je nergens naar binnen mocht, en toch op date wilde, was een wandeldate de perfecte manier om elkaar beter te leren kennen. Inmiddels is deze vervelende periode gelukkig voorbij en is een wandeldate nu vooral een gezellige manier om met elkaar de natuur te ontdekken.

Romantisch wandelen met je valentijn, wandeldate

Het is extra fijn om te wandelen door de natuur met iemand die je erg leuk vindt. Je hebt gezellig de tijd en de ruimte om met elkaar te kletsen. Er is weinig rumoer, zoals je dat wel hebt in een cafe. En ook fijn: je hoeft elkaar niet de hele tijd aan te kijken. Dus ook als je even ‘out of’ gespreksonderwerpen bent, is het heerlijk om tijdens je wandeldate te genieten van de natuur. En de stilte.

Inhoudsopgave

Wandeldate in Utrecht #1: Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld in Baarn ligt prachtig gelegen in het midden van Nederland. Achter Kasteel Groeneveld ligt een mooie wandelroute. Met 6 km is deze route niet heel lang, maar lang genoeg om in 1,5 uur een heerlijke wandeling te maken met je wandeldate. 

Wandeldate Kasteel Groeneveld

Deze wandeling over het landgoed van Kasteel Groeneveld is een ideale wandeling voor een eerste wandeldate. De omgeving is groen en landelijk en toch ook dichtbij de stadse omgeving. Je blijft in het kasteelpark.

In het kort:

3/5

Waarom ideaal voor romantische wandeldate?

 • Veilig tijdens je eerste wandeldate
 • Romantische omgeving
 • Bezoek ook de boerderij met vele dieren

Meer over de wandeling

 • Lengte: 6 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Kasteel Groeneveld, Baarn (gratis)

Wandeldate op de Veluwe #2: Aardhuispark, Kroondomein Het Loo

Op Kroondomein Het Loo is het heerlijk wandelen. Vaak wordt het Kroondomein bezocht door wandelaars die op zoek zijn naar stilte. Deze wandeling is met 3 km vrij kort, maar brengt je toch door een niet al te dicht bos. Je hebt hier grote kans op het zien van wilde dieren! En extra leuk: na de wandeling op het terras ploffen van het Aardhuis.

Wandeldate Veluwe

Deze wandeling door het Aardhuispark van het Kroondomein is ideaal als tweede wandeldate. Deze wandeling gaat weliswaar door een niet al te dicht bos, maar toch wel iets uit de ‘bewoonde’ wereld.

In het kort:

4.3/5
Waarom ideaal voor romantische wandeldate?
 • Ideaal als tweede wandeldate
 • Prachtig, met al die wilde dieren
 • Lekker op het terras van het Aardhuis
Meer over de wandeling
 • Lengte: 3 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Aardhuispark, Bezoekerscentrum het Aardhuis (gratis)
beste goedkope wandelschoenen dames
Wandelkleding

10x beste goedkope wandelschoenen dames

Wat zijn de beste goedkope wandelschoenen voor dames? Ben je een enthousiaste wandelaar en zoek je naar wandelschoenen die zowel van goede kwaliteit als betaalbaar zijn? Dan ben je hier op de juiste plek! Bij het verkennen van de prachtige

Lees meer »

Wandeldate in Gelderland #3: Berg en Bos, Apeldoorn

In de stad Apeldoorn vind je Berg en Bos, een prachtig stadspark in Gelderland. Dit is niet zomaar een stadspark, maar een stadspark met een klimbos, een uitkijktoren en de Apenheul. Je kunt dus behalve wandelen ook een romantisch dagje uit plannen door Berg en Bos. En extra leuk: er is een hertenkamp en een wildezwijnen-kamp.

Wandeldate Gelderland

Deze romantische wandeldate door Berg en Bos is ideaal als eerste kennismaking met je date. De omgeving wordt veel bezocht door andere natuurliefhebbers. Je loopt hier niet snel alleen en het is ideaal om lekker met elkaar te kletsen en elkaar te leren kennen.

In het kort:

4/5
Waarom ideaal voor romantische wandeldate?
 • Ideaal als eerste wandeldate
 • Beklim de uitkijktoren
 • Of bezoek de wilde zwijnen
Meer over de wandeling
 • Lengte: 2,5 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats P1, Stadspark Berg & Bos (€)

Wandeldate langs kastelen #4: Klop- en Gagelpad, Utrecht

Vind jij het leuk om een langere wandeling te maken langs kastelen en forten? Dan is deze wandeling van bijna 10 km langs een gedeelte van de Nieuwe Hollandse Waterlinie iets voor jouw wandeldate. Je wandelt langs drie verschillende forten en Slot Zuylen. En dat alles in natuur en stad!

Wandeldate langs kastelen

Deze wandelroute Klop- en Gagelpad is ideaal als je bijvoorbeeld op je eerste date lekker lang wil wandelen. Je wandelt bijna de hele weg over een verhard pad. Een prachtige route als je van highlights houdt en niet te diep het bos in wil op je wandeldate.

In het kort:

3/5
Waarom ideaal voor romantische wandeldate?
 • Langere wandeling voor je eerste wandeldate
 • Voor liefhebbers van geschiedenis
 • Langs 3 forten en een kasteel
Meer over de wandeling
 • Lengte: 9,4 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Fort aan de Klop (gratis)

Wandeldate over het strand #5: Hollumerduinen, Ameland

Wie houdt van een beetje uitdaging en prachtige stranden, kan perfect wandelen op Ameland. Toegegeven: dat ligt voor velen van ons niet om de hoek. Je krijgt er dan wel een prachtig uitzicht voor terug. Met unieke flora en fauna. Geniet van de bijzondere vogels, nieuwsgierige koeien en natuurlijk je date! 

Wandeldate over het strand

Deze wandeldate op Ameland is perfect als je elkaar al een beetje kent. Je bent tenslotte op een eiland. Ideaal als een weekendje weg samen met je date misschien? Alleen al met de boot heen is super! En dan romantisch de zon aan het einde van de dag zien ondergaan. Aaah!

In het kort:

3.5/5
Waarom ideaal voor romantische wandeldate?
 • Een weekendje weg op Ameland
 • Hand in hand over het strand
 • Geniet van de prachtige natuur
Meer over de wandeling
 • Lengte: 8,6 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Vuurtoren, Hollum
wandeldate romantisch wandelen date

Is een romantische date wandeling veilig?

Wandelen diep in het bos, met iemand die je misschien dan voor de eerste keer ontmoet, is geen goed idee. Beter is het om wandelingen te maken in een omgeving waar meer mensen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een stadspark. Of in een kasteeltuin. Maar ook aan het strand kun je heerlijk op wandeldate. Mocht je iemand langer kennen en wat meer de stilte op willen zoeken, dan kan ik je een wandeldate op de Veluwe met de wilde dieren van harte aanraden.

Welke romantische date wandeling moet ik uitkiezen?

Deze 5 wandelingen die ideaal zijn als wandeldate. Ze liggen in prachtige omgevingen. Het zijn altijd paaltjeswandelingen. Dat betekent dat je niet op je telefoon hoeft te kijken, maar alleen op de paaltjes hoeft te letten. Zo zorg je ervoor dat je van de natuur kan blijven genieten én van je wandeldate. Bij elke wandeling vind je meer informatie voor welke date deze wandeldate het meest geschikt is. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan als je toch ineens in het prachtige, stille bos staat. 

Veilige wandelen op date

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste om naar jezelf te blijven luisteren. Voelt het niet veilig? Wandel dan niet verder. Stel bijvoorbeeld voor om weer terug te wandelen naar het startpunt. Met paaltjeswandelingen is dit ideaal, want sommige wandelingen zijn ook in tegengestelde richting met paaltjes aangegeven. Als het niet goed voor jou voelt, om welke reden dan ook, hoef je niet verder te wandelen. Daar heb je zelfs geen reden voor nodig! 

Op wandeldate is het vooral belangrijk dat jij aantrekt waar jij je prettig bij voelt. Als je straalt zie je er prachtig uit. Dus laat die hakjes maar in de kast! Trek goede wandelschoenen aan, lekker zittende broek, ruim t-shirt met eventueel nog een vestje of jas is meer dan genoeg.

Romantisch wandelen met je wandeldate, dit zijn de allermooiste wandelingen voor een date:

 1. Kasteel Groeneveld
 2. Aardhuispark, Kroondomein Het Loo
 3. Berg en Bos, Apeldoorn
 4. Klop- en Gagelpad, Utrecht
 5. Hollumerduinen, Ameland

Lees hier nog veel meer tips

Dit zijn de meest romantische plekken om te wandelen met jouw wandeldate:

 1. Kasteel Groeneveld
 2. Aardhuispark, Kroondomein Het Loo
 3. Berg en Bos, Apeldoorn
 4. Klop- en Gagelpad, Utrecht
 5. Hollumerduinen, Ameland

Lees hier nog veel meer tips

Op de Veluwe is het altijd leuk wandelen, bijvoorbeeld op Kroondomein Het Loo. Maar ook op de Kennemerduinen is het leuk wandelen. En als je in de buurt van het zuiden bent, ook de Maasduinen zijn prachtig om leuk te wandelen. Lees hier meer leuke wandelingen.

Meer inspiratie