hollands glorie

Wandeling Hollumerduinen, Ameland

W

andelen op Ameland, het stond al langer op mijn to-wandellijstje. Een van de grotere Waddeneilanden en geroemd om haar natuur, net als de andere Waddeneilanden. Hoewel wandelen op Ameland heerlijk is in elk seizoen, gingen wij er heen in het prille begin van de lente. Tijdens een heuse lentestorm! Uitwaaien 2.0. De wind blies ons zo om de paar minuten omver, onze gezichten hebben maanden later nog geprofiteerd van deze natuurlijke peeling - om over de achteruit vliegende vogels nog maar te zwijgen.

Lengte

8,6 km

Routekleur

Geel

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Vuurtoren

Wandelen Ameland

Deze wandeling op Ameland heet ‘Boswachterpad Lange Duinen en Hollumerduinen’ en is 8,6 km lang. Je kunt hem verkorten tot 4 km. Wij kozen voor de 8,6 km, al zal je in dit wandelverslag erachter komen dat dat makkelijker gezegd dan gedaan was. We werden zo verrast tijdens het wandelen in Ameland, dat we een groot besluit hebben moeten nemen. Welke dat was? Lees gerust verder.

We werden zo verrast tijdens het wandelen in Ameland, dat we een groot besluit hebben moeten nemen.

Strandwandeling Ameland

Bijna elke wandeling op Ameland start tegenover de vuurtoren op de Oranjeweg in Hollum. Een duidelijker startpunt kan je bijna niet krijgen, want zelfs als je even niet weet waar je bent, stap je de duinen op en je ziet de vuurtoren. Achter de vuurtoren is een prima parkeerplek voor flink wat auto’s voor de wandelingen. Tijdens coronatijd is de vuurtoren gesloten, als deze weer open is kun je de vuurtoren bezoeken om een mooi uitzicht te krijgen over het duingebied van Ameland.

Mocht je toch in de late lente of middenin de zomer gaan: laat even weten hoe mooi de zonsondergang daar is!

De parkeerplaats op de Oranjeweg in Hollum is tevens het startpunt om Beachclub The Sunset te bezoeken op Ameland. Dit is een bekende strandtent die bekend staat om de mooiste plek om de zonsondergang te bekijken. Omdat wij Ameland bezochten tijdens een heuse lentestorm, was er geen zon te bekennen. Laat staan een zonsondergang. Mocht je toch in de late lente of middenin de zomer gaan: laat even weten hoe mooi de zonsondergang daar is!

Wandeling Hollumerduinen

De wandeling over het ‘boswachterspad Lange Duinen en Hollumerduinen’ vertrekt vanaf de vuurtoren het duingebied in, langs een aantal lagunes. Geologisch gezien is Ameland een van de meest dynamische gebieden van Nederland. Ameland is dan ook niet onbekend met het fenomeen drijfzand. Op diverse gebieden in het duingebied en de lagunes vind je drijfzandgebieden. Hier wordt vaak voor gewaarschuwd door middel van waarschuwingsborden, maar het kan natuurlijk voorkomen dat je onbewust in drijfzand terecht komt. Loop je op stevig zand en komt er rondom je schoenen ineens water op het zand te staan, dan is het tijd om te vertrekken. 

Drijfzand Ameland

Drijfzand ontstaat wanneer het verzadigd is met water. Heel gevaarlijk is het niet – je zult bijvoorbeeld niet kopje onder gaan, maar het kan wel een heel angstige beleving zijn. Houd daarom jezelf, kinderen en (loslopende) honden in de gaten zodra je de buurt komt van drijfzand.

Wandelen Hollumerduinen en de lange Duinen

De wandeling gaat na het duingebied verder langs de zee en vogelrijke heideterreinen. Op Engelsmanduinen heb je een weids uitzicht over het duinlandschap. Een van de hoogste duinen op Ameland. Je hebt hier uitzicht over de duinvalleien en de zee. Hier in het westen van Ameland vind je een aantal bijzondere landschappen, waaronder de heideterreinen waar je langs komt. Maar ook het laagveenmoeras en de oude duintoppen bij Hollum zijn erg bijzonder voor deze plek op Ameland. Aan de binnenduinrand van Ameland vind je vooral de natte duinheiden, war Kraainem en dophei groeit. 

Verkorte wandelroute Ameland

Vanaf het moment dat je het strand op wandelt, heb je de mogelijkheid de wandeling tot verkorten. Je loopt dan van punt 2 direct naar punt 4, je slaat hiermee onder andere de vogelkijkhut over. Ik koos ervoor om – ondanks de waarschuwingen voor de lentestorm – de wandeling te vervolgen over het strand. En dat heb ik geweten….

Aan de binnenduinrand van Ameland vind je vooral de natte duinheiden, war Kraainem en dophei groeit.

Wandelen over het strand van Ameland

Wie denkt dat je even uitwaait op Ameland tijdens een lentestorm, heeft het wel flink mis. Jeetje, wat een wind! Wandelen is hier bijna niet eens een optie, het is ploegen door de wind. Maar voor een goed doel, want ik wil heel graag naar de vogelkijkhut. Hoewel ik natuurlijk ook gewaarschuwd ben voor dit onvoorspelbare weer en het vele water dat nog moet vallen. Hoe dan ook, ik blijf er met mijn hoofd bij en wandel verder. Tegen beter weten in.

Natte duinen Hollumerduinen

Hoe verder ik de natte duinen doorloop, hoe meer de de zandduinen van water worden. Kleine stroompjes worden grotere plassen en de grote plassen worden uiteindelijk zelfs de halve Waddenzee voor mijn gevoel. Het pad is van water geworden en ik ben zojuist begonnen aan een on-officiële wadlooproute. Het water stroomt van boven mijn wandelschoenen in en er is geen einde aan de komen. Terwijl de koude stroompjes water mijn schoenen in loop, twijfel of ik mijn tocht voort moet zetten.

Wandelroute Ameland en natte duinen

De wolken boven mij sluiten zich steeds meer. De wind begint nog meer toe te nemen – al zou je niet kunnen verwachten dat het nog harder zou kunnen waaien. Mijn sokken zijn doorweekt, mijn schoenen zijn doorweekt. Ik besluit de wandelroute af te breken. Ik heb er ongeveer 6,5 km op zitten, maar verder dan dit kan ik niet lopen.

Spannende watertocht

Het water wordt steeds dieper en ik verwacht minstens tot ver bij mijn scheenbeen onder water te staan als ik verder loop. Dat is geen doen met wandelschoenen. De tocht terug is begonnen, terug het waaierige strand op. Door dit besluit realiseer ik mij dat ik de vogelkijkhut mis. 

Een goede reden om nog eens terug te komen naar Ameland – zonder natte sokken en met snorkel!

De wind begint nog meer toe te nemen - al zou je niet kunnen verwachten dat het nog harder zou kunnen waaien.

Alles op een rijtje

3.5/5

Wandelroute

Wandelroute Lange Duinen en Hollumerduinen

Lengte

8,6 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Vuurtoren

Horeca

Beachclub The Sunset

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • De wandelroute is niet geschikt voor invaliden ivm het vele strandzand en de steile duinen
  • Je kunt de route ook volgen via een gps-route, klik daarvoor op de oranje button ‘Download Route’.
  • Loop niet in het drijfzand. Mocht dit wel gebeuren, bel dan 112 en probeer niet zelf uit het drijfzand te komen

Meer inspiratie