hollands glorie

Wandelroute Schokland, Vluchthavenroute

K

en jij Schokland, het voormalige eiland in de Zuiderzee? Ik was er tot voor kort niet van op de hoogte, maar nadat ik het interessante verhaal las over gezonken schepen op de bodem van Flevoland, besloot ik dat het eens tijd was voor een bezoekje aan het ‘eiland op het droge’. Dit is Schokland!

Lengte

5,5 km

Routekleur

Oranje

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Lichtwachterswoning (gratis)

Wandelroute Schokland, Vluchthavenroute

Schokland is een dorpje in Flevoland, geklemd tussen Nagele en Ens in. Schokland is het best te bereiken over de Ketelbrug (regio Utrecht, Amersfoort en Lelystad) en de Ramspolbrug (regio Oost- en Noord-Nederland). Voordat ik hier ging wandelen, was ik vooral erg benieuwd naar de geschiedenis van dit voormalige eiland!

Vluchthavenroute Schokland

Midden in de Noordoostpolder vind je deze parel op het droge. Schokland is niet zonder reden dan ook UNESCO-werelderfgoed. Het wordt beschouwd als één van de grootste archeologische monumenten vol prachtige bodemschatten. Een plek tussen land en water, waar mensen eeuwenlang woonden. Eeuwenlang in strijd met het water. Het water dat leven gaf en leven nam.

Midden in de Noordoostpolder vind je deze parel op het droge

Schokland Zuiderzee

Schokland was omringd met water van de Zuiderzee, en dat was geen prettige zee om aan te wonen. Je zou gerust kunnen zeggen: een zeer ruige zee. Dreigende overstromingen, armoede, ontredderde families met verloren familieleden. Terugkijkend moet het geen fijne tijd geweest zijn. De metershoge golven en de sterke wind maakten dat de vissers het ook hier niet gemakkelijk hadden. Het was dan ook niet zonder reden dat er weleens schepen zonken. Met bemanning en gereedschappen…

Gezonken schepen Zuiderzee

Als je bedenkt dat je nu op de bodem loopt van wat ooit de Zuiderzee was, dan is het niet zo vreemd dat er tijdens de inpoldering ook gezonken schepen naar ‘boven’ kwamen. In de tijd van de inpoldering (en vele jaren daarna) werd er dan ook geregeld een gezonken schip naar boven gehaald. Op verschillende plekken in Flevoland kun je deze schepen bewonderen. Soms kun je ze herkennen aan een heuvel in het landschap. Zo groot als een grafheuvel. Op de Scheepswrakkenroute vind je daar meer informatie over.

Wandelen Flevoland Scheepswrakkenroute windturbines windmolens
Flevoland

Wandelen Flevoland, Scheepswrakkenroute

G rote geheimen tijdens deze wandelroute Flevoland. Want wist je dat je tijdens je wandelroute in Flevoland gezonken schepen kunt tegenkomen? Voordat Flevoland werd drooggelegd in de 20e eeuw, vond je daar de druk bevaren Zuiderzee. Vol indrukwekkende vracht- en vissersschepen. En daar, langs die

Lees meer »

Op verschillende plekken in Flevoland kun je deze schepen bewonderen

Vluchthavenroute Schokland geschiedenis

Terug naar Schokland, want ook op dit voormalige eiland zijn veel schatten gevonden uit de tijd van de Zuiderzee. Deze wandeling neemt je mee op geschiedenistocht. Je wandelt onder andere langs het Zuiderzee-eiland, de lichtwachterswoning, misthoorngebouw en door het Schokkerbos. Een wandeling over het droge, langs het natte en bij het hoge. Indrukwekkend!

Gesteentetuin Schokland

En als je dacht dat de geschiedenis van Schokland ophoudt bij de Zuiderzee, dan heb je het net als ik had, mis. De geschiedenis gaat nog veel verder terug. Op deze wandeling kom je ook langs Bezoekerscentrum de Gesteentetuin. Een bezoekerscentrum waar je meer leert over alle keien die hier gevonden zijn!

Deze wandeling neemt je mee op geschiedenistocht

Bezoekerscentrum Gesteentetuin Schokland

Die reis begint zo’n 200.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste ijstijd. Door de gletsjers zijn een groot aantal zwerfkeien hier achter gelaten. De stenen zijn miljoenen jaren oud en hebben een afgeronde vorm. Het is een gevolg van een zeer bewogen ijstijd.

Vluchthavenroute Schokland met veel geschiedenis

Na het bezoek aan de Gesteentetuin is het nog maar een klein stukje terug via het Schokkerbos naar de parkeerplaats. Deze wandeling heeft alles in één: natuur en cultuur. Maar vooral veel, héél veel geschiedenis!

Die reis begint zo’n 200.000 jaar geleden tijdens de voorlaatste ijstijd

Wandelen

Alles op een rijtje

3.5/5

Wandelroute
Vluchthavenroute Schokland

Lengte

5,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Lichtwachterswoning (gratis)

Horeca

Bezoekerscentrum de Gesteentetuin

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Zeker in de lente is een lange wandelbroek niet verkeerd: hier kun je namelijk behoorlijk struinen
  • Veel vogels onderweg; je camera lekker meenemen!
  • In de herfst en de winter is het hier erg drassig
  • Bezoekerscentrum De Gesteentetuin met (invaliden)toilet en koffie en thee is een leuke plek om te stoppen. Let op: De Gesteentetuin is beperkt open.

Meer inspiratie