hollands glorie

Wandelroute Engelse Parkwandeling, Kasteel Groeneveld

D

eze wandelroute door het park van Kasteel Groeneveld is voor liefhebbers van een klein ommetje. De natuur in, zonder met je schoenen in centimeters hoge zuigende modder te staan. Deze wandelroute is een ideaal rondje voor frisse-lucht-zoekers, buitenmensen en ontspanning-zoekers. Verwacht geen ultieme stilte of indrukwekkende natuur. Wel: rust en ruimte in Engelse landschapsstijl. Ideaal voor kleine ommetjes tijdens of na het werk.

Lengte

4,5 km

Routekleur

Rood

Vertrekpunt en parkeren

Kasteel Groeneveld (gratis)

Wandelen Kasteel Groeneveld - Engelse Parkwandeling

Achter Kasteel Groeneveld in Baarn vind je het Engelse Park. Een eindeloos groot landgoed, dat door middel van andere bossen is aangesloten op de Hoge- en Lage Vuursche. Een perfecte plek om je hoofd leeg te maken na een zware dag werken. 

Rondje door Engelse Landschapsstijl

Het rondje door het park is 6 km lang, gemarkeerd met rode paaltjes. Je wandelt over het hele landgoed, inclusief kasteel, ijskelder, moestuin en de boerderij van Hoeve Ravenstein. Goed om te weten: honden mogen hier het hele rondje los lopen.

Een eindeloos groot landgoed, dat door middel van andere bossen is aangesloten op de Hoge- en Lage Vuursche

Wandelen Kasteel Groeneveld - buitenverblijf

Het landgoed van Kasteel Groeneveld ligt op de grens tussen droog en nat, zoals gebruikelijk van historische landgoederen. Tegen boswachterij de Vuursche aan, maar ook dichtbij de polders van de Eem. Praktisch, want vroeger in de 18e eeuw ging vervoer van goederen vooral via het water. De vroegere eigenaren uit Amsterdam kwamen dan in het voorjaar met hun schip via het IJ, de Zuiderzee en de Eem naar dit buitenverblijf. Om vervolgens in het najaar via dezelfde weg in omgekeerde volgorde weer terug te gaan naar hun stadse leven.

Landgoed Groeneveld, zonder familie Groeneveld

Waar normaal gesproken landgoederen worden vernoemd naar hun eigenaren, is dit bij landgoed Groeneveld niet het geval. Groeneveld was een populaire naam in de 18e eeuw voor landgoederen. Zo was er ook een landgoed Groeneveld bij Leiden. Omdat er dus nooit een familie Groeneveld heeft gewoond hier, verwijst de naam ‘Groeneveld’ waarschijnlijk naar het groene grasland van de polder.

Praktisch, want vroeger in de 18e eeuw ging vervoer van goederen vooral via het water

Natuur en dieren Engelse Parkwandeling

Tijdens deze wandeling over landgoed Groeneveld kom je van alles tegen. In de buurt van de ijskelder vind je bijvoorbeeld tulpenbomen van meer dan 100 jaar oud. De tulpenbomen vormen hier een bos, erg bijzonder. Meestal staan tulpenbomen namelijk alleen. In de zomer vind je hier veel waterplanten, in de herfst prachtig gekleurde bomen en paddestoelen. Grote kans op het spotten van appelvinken, boomklevers en spechten. Ook bosuilen, blauwe reigers, vleermuizen, ringslangen en dassen komen veel voor op Groeneveld. En mocht je nu denken: typisch Nederlands landschap in een Engelse stijl, dat is maar slechts deels waar. 

Een stukje China in Nederland (of Engeland)

Hier leeft namelijk ook de mandarijneend. Van oorsprong een eend die enkel in Oost-Azië voorkwam. Het mannetje verken je makkelijk aan zijn oranje bakkebaarden, met paarse borst. Het vrouwtje is met haar grijs bruine veren en kleine wenkbrauwstreep een stuk moeilijker te herkennen. Deze exotische vogels broeden sinds de jaren ‘90 ook in Nederland.

De tulpenbomen vormen hier een bos, erg bijzonder. Meestal staan tulpenbomen namelijk alleen

Bezoek Kasteel Groeneveld

Het Kasteel Groeneveld is bij menig Nederlander een bekend kasteel. Deze 18e-eeuwse buitenplaats is volgens velen één van de mooiste voorbeelden. Al sinds de vroege 17e eeuwen kwamen hier kooplui uit de stad om te genieten van het goede leven. Eigenlijk zoals we nu ook doen: genieten van de rust en de ruimte. Het Kasteel is een bezoekje waard, je leert er meer over de geschiedenis. Ook zijn er geregeld tentoonstellingen, exposities en concerten. Leuk voor het hele gezin!

Koop hier je kaartjes voor Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld is leuk voor het hele gezin! Ontdek de kasteeltuinen of samen met de kinderen het interieur van het kasteel. Wist je dat Kasteel Groeneveld ook in meerdere commercials voorkomt?

Hoeve Ravenstein

Als je een rondje door het landgoed maakt, kom je ook langs Hoeve Ravenstein. Een eeuwenoude boerderij met boerderijwinkel, boerderijcafé en grote assortiment van (h)eerlijk vlees van de boerderij. Je mag de stallen in, waar koeien, kalfjes en kippen staan. Ook drink je een heerlijk kopje thee met een stukje appeltaart op het terras van de hoeve. In de boerderijwinkel vind je duurzame, glutenvrije en streekgebonden producten. Erg de moeite waard!

Deze 18e-eeuwse buitenplaats is volgens velen één van de mooiste voorbeelden

Alles op een rijtje

3/5

Wandelroute

Engelse Parkwandeling, Kasteel Groeneveld

Lengte

6 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Kasteel Groeneveld (gratis)

Horeca

Hoeve Ravenstein

Honden

Toegestaan, ook losloopgebied

Praktische tips

  • Honden mogen op het landgoed los lopen. Heeft je hond een jachtinstinct? Lijn hem dan aan, er lopen geregeld reeën of dassen rond
  • Het kasteel is vrij te bezoeken, honden zijn er niet toegestaan

Meer inspiratie