hollands glorie

Wandelroute Klop- en Gagelpad, Utrecht

H

et Klop- en Gagelpad in Utrecht is een wandelroute in Utrecht langs drie (!) verschillende forten. Alsof dat nog niet genoeg is, eindig je de wandeling langs Slot Zuylen. Onderweg tref je prachtige molens langs waterwegen. Een typisch Hollands landschap. Toch was deze wandeling niet helemaal wat ik ervan verwacht had.

Lengte

9,4 km

Routekleur

Knooppuntenpaaltjes

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Fort aan de Klop (gratis)

Wandelroute Klop- en Gagelpad

Het Klop- en Gagelpad start in Utrecht, bij de gratis parkeerplaats van Fort aan de Klop. Een klein stads natuurgebied met een immens historisch fort. Het is even goed kijken waar je moet zijn voor de parkeerplaats. Volg daarvoor de bordjes ‘Fort aan de Klop’. Je komt dan vanzelf uit bij de parkeerplaats. Vanuit daar staan ook de bordjes aangegeven ‘wandelroute Fort aan de Klop’. Deze bordjes kun je gerust volgen. 

Fort aan de Klop

Fort aan de Klop is een historisch fort, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het eerste verdedigingswerk van Fort aan de Klop is aangelegd in 1629. Het ronde verdedigingswerk kreeg zijn definitieve en huidige vorm in 1850. In die tijd werd ook het bomvrije wachthuis gebouwd. In eerste instantie was het fort gebouwd om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te dienen. Maar toen in 1881 het Werk bij Maarsseveen werd gebouwd, verloor Fort aan de Klop haar functie. Of nou, niet helemaal natuurlijk want in de diverse oorlogen die Nederland heeft gekend, heeft het fort gediend als opslag- en bevoorradingspost. 

Van fort naar horeca

In 1997 kocht de gemeente Utrecht vier forten, waaronder Fort aan de Klop. De gemeente Utrecht had ambitie: we maken er een toeristische en recreatieve bestemming van. Dat is 10 jaar na aankoop gelukt. Want in 2007 werd Fort aan de Klop ‘heropend’. Met nu een terraseiland, foodtrucks en accommodaties.

In 1997 kocht de gemeente Utrecht vier forten, waaronder Fort aan de Klop

Natuurgebied de Klop

Fort aan de Klop heeft zijn naam te danken aan natuurgebied de Klop. Dit natuurgebied heeft zich min of meer spontaan ontwikkelt. Je vindt hier behalve veel zangvogels ook de ijsvogel en met een beetje geluk zelfs de bosuil. Hoewel natuurgebied de Klop een heerlijke bestemming is voor jonge gezinnen uit de omgeving van Utrecht, trok het mij wat minder. Het doet mij vooral erg stads aan. Niets mis mee natuurlijk. Mijn voorkeur gaat misschien toch liever uit naar een meer natuurlijke omgeving. 

Fort de Gagel

De wandelroute gaat verder door Utrecht Overvecht naar Fort de Gagel. Dit fort ligt aan de rand van de wijk en wordt de poort naar het Noorderpark waar je een hapje kunt eten of drinken. Met nadruk op ‘wordt’, want op het moment staat Fort de Gagel compleet in de steigers. Het is niet helemaal duidelijk wanneer het fort geopend wordt voor publiek. Daar kijk ik overigens ontzettend naar uit, want de omgeving van Fort de Gagel is prachtig! Je wandelt hier op de grens tussen Utrecht Overvecht en de Maarsseveense Plassen. Voor nu dus geen koffiepauze, we wandelen door! Meer informatie over Fort de Gagel vind je hier.

De wandelroute gaat verder door Utrecht Overvecht naar Fort de Gagel

TOP Maarsseveense Plassen

Vanuit Fort de Gagel wandelen we verder richting TOP Maarsseveense Plassen. Dit Toeristisch OverstapPunt (TOP) is een ideale plek voor een koffiestop óf om je wandeling op een andere plek te starten. Je kunt hier namelijk ook je auto parkeren op de ruime parkeerplaats. Dit is een ideale plek om de buitenplaatsen van de Vechtstreek te ontdekken. Of bezoek het derde fort van deze route: Fort Maarsseveen. Deze wandelroute gaat verder langs een heel stuk verhard pad langs de Maarsseveense Plassen, richting het dorp Oud-Zuilen.

Klop- en Gagelpad: door Oud-Zuilen

Eigenlijk wordt de wandelroute pas echt mooi nadat je het dorp Oud-Zuilen in wandelt. Ja, goed het wandelpad is nog steeds verhard maar hier wordt het een oer-Hollandse wandeltocht. Je wandelt hier op weg naar de De Buitenwegse en Westbroekse Molens. Dit is de kleinste én de grootste molen van de provincie Utrecht. Bijzonder genoeg gebroederlijk naast elkaar. De eerste datering van beide molens komt uit 1830! Dat maakt het landschap nog veel mooier. De molens zorgen ervoor dat het overtollige polderwater uit de Vecht wordt bemalen. 

Hollandse landschappen

Dit stuk van de route vond ik echt het allermooiste. Je wandelt tussen de molens door, met enkel enorme velden ernaast. Het lijkt bijna wel een ansichtkaart, zo mooi. ‘Groetjes uit Holland’, is bijna het enige dat ontbreekt op dit prachtige plaatje. In 2018 zijn beide molens heropend door prinses Beatrix. In het voorjaar van 2016 werd de Buitenwegse molen getroffen door een brand. Twee jaar later is de molen in ere hersteld.

Eigenlijk wordt de wandelroute pas echt mooi nadat je het dorp Oud-Zuilen in wandelt

Slot Zuylen, Klop- en Gagelpad

Nadat we het molengebied uit zijn gelopen, begint de stadse drukte weer toe te nemen. We wandelen nu in de Stichtse Vecht, langs Slot Zuylen. Het middeleeuwse kasteel werd in de 18e eeuw verbouwd tot buitenhuis. Inmiddels is het Slot al meer dan 60 jaar een museum. Maak een wandeling door de kasteeltuin of zorg dat je bij één van de concerten aanwezig bent die hier worden gehouden. Het verleden leeft opnieuw op. 

Einde van de wandelroute Klop- en Gagelpad

Vanuit Slot Zuylen is het nog een kleine kilometer terug naar de parkeerplaats. Verrassend genoeg is dat een onverhard pad, misschien wel het enige onverharde pad van de hele wandeling. Het was een prachtige wandeling, langs drie forten en een slot. Wat historie betreft had het niet uitdagender gekund. Wat de verharde paden betreft: net zo uitdagend. Het landschap heeft veel goed gemaakt. Maar wandelen op verharde, stadse paden hebben overduidelijk niet mijn voorkeur…

Maak een wandeling door de kasteeltuin of zorg dat je bij één van de concerten aanwezig bent

Alles op een rijtje

3/5

Wandelroute

Klop- en Gagelpad

Lengte

9,4 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Fort aan de Klop (gratis)

Horeca

Fort aan de Klop, Utrecht

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Verwacht geen onverharde paden, waar je in je eentje wandelt. Deze route staat bol van verharde oversteekplaatsen en toeristische overstappunten. Houd daar rekening mee, zeker met kleine kinderen en/of honden.
  • Wellicht is de route wat kort, maar je zou deze wandelroute ook kunnen fietsen. Stop zeker even bij de molens voor een mooie foto. Groetjes uit Holland!

Meer inspiratie