hollands glorie

Wandeling Aardhuispark, Kroondomein Het Loo

E

en wandeling door het Aardhuispark in Kroondomein Het Loo. Deze wandeling door de Kroondomeinen is maar 3 km lang, maar is des te interessanter door het vele wild dat je hier kunt tegenkomen.

Lengte

3 km

Routekleur

Geel

Vertrekpunt en parkeren

Aardhuispark, Bezoekerscentrum het Aardhuis (gratis)

Wandelen Kroondomein Het Loo

In dit gedeelte (Aardhuispark) van Kroondomein Het Loo geldt namelijk een wildgarantie van 100%. Dat wil zeggen, in het juiste seizoen, onder de juiste omstandigheden. Op deze route zag ik praktische dam- en edelherten. Wil je ook wilde dieren zien tijdens jouw wandeling door Kroondomein Het Loo? Lees dan dit artikel verder.

Top 5 Kroondomein Het Loo wandelingen

Deze wandeling door Kroondomein Het Loo staat in mijn top 5 mooiste wandelingen door de Kroondomeinen. Andere wandelingen in mijn top 5 Kroondomeinen gaan onder andere door het Paleispark en langs de Hoge Duvel. Op deze laatste wandeling kwamen wij bijvoorbeeld een hele kudde wilde zwijnen tegen.

Een wildgarantie van 100%!

Wandelroute Kroondomein Het Loo Aardhuispark hertjes
Wandelroute Kroondomein Het Loo Aardhuispark drinkplaats
Wandelroute Kroondomein Het Loo Aardhuispark wandelingen Veluwe

Wandeling Aardhuispark in Kroondomein Het Loo

Het Aardhuispark in Hoog-Soeren is een bekende plek binnen de Kroondomeinen. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat deze plek een ideale uitvalsbasis is voor wandelingen in de Kroondomeinen. Voor deze wandeling door het Aardhuispark parkeer je je auto op de parkeerplaats voor Bezoekerscentrum Het Aardhuis. Het Bezoekerscentrum is gesloten tijdens coronatijd, daarbuiten vind je in het Bezoekerscentrum veel informatie over deze plek binnen de Kroondomeinen.

Bezoekerscentrum Het Aardhuis staat op de Aardmansberg, bijna het hoogste punt van de Veluwe.

Bezoekerscentrum Het Aardhuis

Wil je wandelen in het Aardhuispark in Kroondomein Het Loo? Dan start je wandeling bij Bezoekerscentrum Het Aardhuis. Dit Aardhuis in Hoog-Soeren is een voormalig jachtchalet, gebouwd in opdracht van koning Willem III. Het Aardhuis is veel gebruikt door prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina.

Wat is het Aardhuis?

Bezoekerscentrum Het Aardhuis staat op de Aardmansberg, bijna het hoogste punt van de Veluwe. In 1861 gaf Koning Willem lll opdracht tot de bouw van het Aardhuis. Zijn idee van het Aardhuis was vooral om het te gebruiken voor militaire bijeenkomsten en als plek waar je even kon rusten na de jacht. 

Voorlichtingscentrum Aardhuispark wandelen

In 1972 besloot Koningin Juliana dat het Aardhuis een andere bestemming kreeg. Van jachtchalet naar voorlichtingscentrum over natuur en wild. Koningin Beatrix en Koning Willem Alexander hebben dit doel van het Aardhuis voortgezet. Tegenwoordig kun je in het Aardhuis terecht voor (gratis) exposities over Kroondomein Het Loo.

Kaartjes kopen Kroondomein Het Loo

Voor deze wandeling door het Aardhuispark heb je een dagkaart á €2,- per persoon nodig. Deze dagkaarten koop je bij de betaalautomaat tussen het bezoekerscentrum en de parkeerplaats in. Met deze dagkaart mag je een hele dag door het Aardhuispark wandelen. 

Combineren met andere wandelroutes?

Wil je deze wandeling door het Aardhuispark combineren met een andere wandeling in Kroondomein Het Loo? Dan is de wandeling rond de Hoge Duvel aan te raden. Deze wandeling van 7 km of13 km is 7 minuutjes rijden vandaan van het Aardhuispark.

Wandelen door het Aardhuispark

Deze met paaltjes uitgezette wandelroute door het Aardhuispark is 3 km lang en voert je voornamelijk door bos. Je loopt langs kleine waterpoelen waar je sporen kunt vinden van wilde zwijnen en damherten. De route vervolgt zich via het open bos naar de wildkansel. Dit is een wildobservatieplek waar je op de juiste momenten dam- en edelherten kunt bewonderen.

Wildkansel Aardhuispark wandelen

Ik liep deze wandeling door het Aardhuispark in m’n eentje en vond de wildkansel enigszins spannend, omdat ik daar in m’n eentje verdekt stond. Als je dat niet erg vindt, of als je met een gezelschap wandelt, is het de moeite waard om hier een tijdje te observeren. Op deze plek schijnen elke ochtend en avond vele herten bij elkaar te komen.

De route vervolgt zich via het open bos naar de wildkansel.

Herten in het Aardhuispark in Kroondomein Het Loo

Hier in het Aardhuispark heb je zo goed als 100% garantie om wild te zien. Dat betekent onder de juiste omstandigheden, in het juiste seizoen. Wil je graag wilde dieren spotten tijdens je wandeling door Kroondomein Het Loo? Probeer je dan aan de volgende adviezen te houden.

Tips om wild te zien in het Aardhuispark

  • Kom net na zonsopkomst of net voor zonsondergang. Dan zijn de dieren het meest actief. Midden op de dag heb je de minste kans. 
  • Doe kleding aan die minder opvalt. Dat is geen zwart (zwart komt in de natuur niet voor), maar liever kies je voor bruin of groen. 
  • Doe geen parfum of deodorant op. Dieren ruiken je al op kilometers afstand en zullen zich minder snel laten zien op die manier. 
  • Net belangrijkste advies om wilde dieren te spotten in Kroondomein Het Loo: wees zo stil mogelijk. Dat betekent zachtjes praten en lopen.

Hier in het Aardhuispark heb je zo goed als 100% garantie om wild te zien.

Alles op een rijtje

4.3/5

Wandelroute

Aardhuispark, Kroondomein Het Loo

Lengte

3 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt / Parkeerplaats

Aardhuispark, Bezoekerscentrum het Aardhuis (gratis)

Horeca

Bezoekerscentrum het Aardhuis

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Dagkaarten voor het Aardhuispark kosten €2,- per persoon en koop je bij de betaalautomaat tussen het Aardhuis en de parkeerplaats.
  • Neem je fotocamera of verrekijker mee voor de wildkansel in het Aardhuispark.
  • Hier in het Aardhuispark heb je onder de juiste omstandigheden een 100% wildgarantie.

Meer inspiratie