Wandelen en meer

Mooiste NS-wandelingen: 5 wandelroutes van station naar station

NS-wandelingen wandelen station trein

NS-wandelingen zijn ideaal! Je kiest een mooie NS-wandeling uit, stapt in de trein, wandelt een prachtige NS-wandeling en komt weer uit bij een station. Zo simpel klinkt het en is het ook. Ik vind NS-wandelingen heerlijk: onderweg koop ik vaak nog een koffie voor onderweg en hup, niets zo ontspannend als in de trein zitten naar de NS-wandeling. En wist je dat er ook prachtige NS-wandelingen te maken zijn? Dit zijn mijn 5 favoriete NS-wandelingen!

NS-wandelingen: wandelen van station naar station

Ben je op zoek naar avonturen en wil je Nederland op een unieke manier verkennen? Dan zijn de mooiste NS-wandelingen de perfecte keuze voor jou! Deze wandelroutes brengen je langs adembenemende landschappen, pittoreske dorpjes en historische plekken, en dit alles terwijl je geniet van de rust en stilte van de natuur. In dit artikel ontdek je 5 wandelroutes van station naar station die je meenemen op een onvergetelijke reis. Laat je inspireren en bereid je voor op een avontuurlijke ontdekkingstocht door het prachtige Nederlandse landschap.

Wat zijn NS-wandelingen?

NS-wandelingen zijn populaire routes in Nederland die je kunt volgen vanaf treinstations. Deze wandelingen combineren het beste van twee werelden: prachtige natuur en het gemak van het openbaar vervoer. Met meer dan 40 verschillende routes verspreid over het hele land is er voor ieder wat wils. Of je nu wilt genieten van uitgestrekte bossen, schilderachtige dorpjes of adembenemende kustlandschappen, de NS-wandelingen bieden het allemaal. De routes zijn zorgvuldig samengesteld en goed bewegwijzerd, waardoor je zonder zorgen kunt wandelen. Stap uit de trein, ontdek de schoonheid van Nederland te voet en laat je verrassen door de NS-wandelingen.

Inhoudsopgave

Mooiste NS-wandelingen in Nederland met de trein

De mooiste NS-wandelingen bieden de ideale gelegenheid om Nederland op een unieke manier te verkennen. Van adembenemende natuur tot historische steden, deze wandelroutes hebben voor elk wat wils. Trek je wandelschoenen aan, pak je rugzak en ga op avontuur langs de 5 wandelroutes van station naar station. Geniet van de prachtige omgeving, maak kennis met de lokale cultuur en laat je verrassen door de diversiteit van Nederland. De mooiste NS-wandelingen wachten op je!

NS-wandelingen wandelen station trein marienwaerdt bloesems

NS-wandeling #1: Tussen Lek en Linge

Éen van de mooiste NS-wandelingen, is deze. Je wandelt over een stukje Nederland dat vrijwel niemand kent. Met natuurgebieden zoals Vretstrooi en Leidsche Hoeven.

NS-wandeling over landgoed Mariënwaerdt

Een prachtige wandeling met de trein, die je uiteindelijk zelfs naar het bekendere landgoed Mariënwaerdt brengt. Een wandeling voor liefhebbers van bos, open polderland, statige lanen en smalle bruggetjes. Een plaatje!

In het kort:

Waarom een mooie NS-wandeling?

 • Door natuurgebied Vretstrooi
 • Over landgoed Mariënwaerdt 
 • Tussen de Lek en de Linge

Meer over de wandeling

 • Lengte: 14,5 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: NS-station Culemborg
NS-wandelingen wandelen station trein Valkenburg

NS-wandeling #2: Valkenburg aan de Geul

Dit is een NS-wandeling die je zeker een keer gemaakt wil hebben. Want zeg eens eerlijk; wie houdt er niet van het prachtige heuvellandschap van Limburg?

Wandelen met de trein

Tijdens deze NS-wandeling ga je via oude mergelgroeven, het Geuldal en de binnenstad van Valkenburg naar historische kastelen. Je beklimt steile trappen, ontmoet konikpaarden en wandelt door bosrijke gebieden. Prachtig!

In het kort:

Waarom een mooie NS-wandeling?

 • De Geul en het Geuldal
 • De Curfsgroeve: oude mergelgroeve
 • De gezellige binnenstad van Valkenburg

Meer over de wandeling

 • Lengte: 13 of 17 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: NS-station Maastricht
Wandelschoenen

10 keer de beste goedkope wandelschoenen

Goedkope wandelschoenen: wat zijn de beste? Goedkope wandelschoenen, waar zijn ze te koop? En beter: hoe goed zijn goedkope wandel schoenen? Ik zocht het voor je uit. Want niet alleen zijn wandelschoenen heel belangrijk voor de gezondheid van je voeten

Lees meer »
NS-wandelingen wandelen station trein Blauwe Kamer

NS-wandeling #3: Blauwe Kamer Rhenen

De Blauwe Kamer in Rhenen is een natuurgebied dat voor echte natuurliefhebbers is. Je wandelt door moeras, langs water, langs vogels en unieke natuur. 

NS-wandeling langs wilde dieren

Deze NS-wandeling neemt je mee over de weidse uiterwaarden van de Nederrijn. Langs de oude baksteenfabrieken, langs wilde runderen, konikpaarden en een enorme kakofonie van vogels.

In het kort:

Waarom een mooie NS-wandeling?

 • Uiterwaarden van de Nederrijn
 • Met een pontje de rivier over
 • Natuurgebied Blauwe Kamer én Grebbeberg

Meer over de wandeling

 • Lengte: tussen 10,5 en 17,5 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: NS-station Rhenen
NS-wandelingen wandelen station trein Weesp Abcoude

NS-wandeling #4: Gein en Vecht

In het westen van Nederland vind je de Stelling van Amsterdam. Een reeks bunkers, forten en bruggen die als doel hadden Amsterdam te beschermen. Nu kun je er prachtig wandelen.

NS-wandeling door historie

Met deze NS-wandeling kom je langs de twee idyllische rivieren die bol staan van historie. Ontdek Abcoude en vestingstadje Weesp, Fort Nigtevecht, molens en weilanden! Een wandeling met typisch Hollandse uitzichten.

In het kort:

Waarom een mooie NS-wandeling?

 • Stelling van Amsterdam: Werelderfgoed Unesco
 • Fort Nigtevecht
 • Vestingstadje Weesp

Meer over de wandeling

 • Lengte: tussen 6 en 14 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: NS-station Abcoude
NS-wandelingen wandelen station trein Strabrechtse Heide

NS-wandeling #5: Strabrechtse Heide

In het altijd gezellige Brabant vind je de Strabrechtse Heide: een prachtig natuurgebied dat ook wel bekendstaat als ‘de grote stille heide’. Met een beetje geluk spot je een kudde schapen bij het Brabants Vennenpad.

Wandelen van station naar station

Of zie je hagedissen wegschieten door de paarse heidevelden. Ook salamanders, kikkers, zeldzame vlinders en andere insecten vinden hier hun thuis. Top NS-wandeling!

In het kort:

Waarom een mooie NS-wandeling?

 • Beekdal van de Kleine Dommel
 • Kasteel van Heeze
 • De Plaetse (nagebouwd oud-Brabants plein)

Meer over de wandeling

 • Lengte: 13 of 17 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: NS-station Geldrop
NS-wandelingen wandelen station trein

Zijn de mooiste NS-wandelingen geschikt voor beginners?

Absoluut! De mooiste NS-wandelingen zijn geschikt voor zowel beginners als ervaren wandelaars. Elke wandeling heeft verschillende afstanden waaruit je kunt kiezen, variërend van korte tochten tot langere routes. Kies de afstand die het beste bij jouw wandelervaring en conditie past.

Moet ik een treinkaartje kopen om de wandelingen te kunnen maken?

Ja, voor de mooiste NS-wandelingen dien je een geldig treinkaartje te hebben. De wandelingen beginnen en eindigen bij een treinstation, dus het is belangrijk om een geldig vervoersbewijs te hebben. Je kunt een los treinkaartje kopen of gebruikmaken van een OV-chipkaart.

Zijn de NS-wandelingen het hele jaar door te maken?

Ja, de wandelingen kunnen het hele jaar door worden gemaakt. Elk seizoen biedt zijn eigen charme en unieke ervaring. Houd er echter rekening mee dat sommige wandelingen in bepaalde seizoenen drukker kunnen zijn dan andere, vooral tijdens vakantieperiodes.

Kan ik mijn hond meenemen tijdens de NS-wandelingen?

In de meeste gevallen zijn honden toegestaan tijdens de NS-wandelingen, mits ze aangelijnd zijn. Het is echter altijd verstandig om de specifieke regels van elke wandeling te controleren, omdat er enkele uitzonderingen kunnen zijn, met name in beschermde natuurgebieden.

Zijn er eet- en drinkgelegenheden langs de NS-wandelroutes?

Ja, langs de meeste NS-wandelroutes zijn er eet- en drinkgelegenheden te vinden. Dit kunnen gezellige cafés, restaurants of picknickplaatsen zijn waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Het is echter ook aan te raden om zelf voldoende water en snacks mee te nemen, vooral als je een langere wandeling maakt.

Een OV-stapper is een wandelroute die van station naar station gaat. Elk jaar vervallen er NS-wandelingen, deze routes worden door Wandelnet een tweede leven gegeven. Dit zijn OV-stappers.

De meeste NS-wandelingen maken gebruik van de markeringen van andere wandelroutes. Zoals het wit-rode gemarkeerde Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) of het geel-rode Streekpad. Als er geen bebording is, is er ook de mogelijkheid om de GPS-route te volgen.

De mooiste NS-wandeling is de route tussen de Lek en de Linge. Je wandelt hier over een stukje onbekend Nederland. In dit artikel vind je de 5 mooiste NS-wandelingen.

De serie NS-wandelingen bestaat elk jaar uit ongeveer 46 wandelroutes. Deze routes zijn verspreid over heel Nederland. De NS-wandelroutes beginnen en eindigen bij een NS-station. 

Meer inspiratie