NederlandDe mooiste wandelingen en wandelroutes in 2023

De mooiste wandelingen en wandelroutes in 2023

De mooiste wandelingen en wandelroutes voor 2023 in Nederland. Hoe kun je het nieuwe jaar beter beginnen, dan met één van de mooiste wandelingen voor 2023. Als ik iets heb geleerd uit 2022, is dat in elke provincie wel een prachtige wandelroute te maken is. Denk bijvoorbeeld aan de wandelroutes rondom de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Of de wandelingen over de geheime plekken van de Veluwe langs wilde dieren. Ook in het westen van Nederland liggen prachtige natuurgebieden voor de mooiste wandeling van 2023. Bijvoorbeeld door natuurgebied Lentevreugd: grote grazers gegarandeerd!

Mooiste wandelingen en wandelroutes voor 2023

Er zijn tal van prachtige wandelingen te maken in Nederland. Het afgelopen jaar heb ik kriskras door Nederland gewandeld, op zoek naar de allermooiste wandelroutes voor 2023. En hoewel ik al wist dat Nederland mooi is, ben ik ook afgelopen jaar weer flink verbaasd door onze Hollandse schoonheid. Bijvoorbeeld door Natuurgebied Lentevreugd, in het stadse Wassenaar. Ik had werkelijk géén idee dat zo’n mooi plekje verstopt kon liggen tussen de grote steden. Met recht één van de mooiste wandelingen voor 2023!

Mooiste wandeling voor 2023

Als er één wandeling is die je niet mag missen in 2023, is het de eerste wandelroute die je hieronder leest. Het is ‘Rondje Liniepontje‘: een wandelroute langs de mooiste parels van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je stapt de voetveer op, om de Lek over te steken. De alleraardigste stuurlui vertellen je graag hoe mooi de omgeving is. Ze zetten je af bij Fort Everdingen: tegenwoordig een bierbrouwerij waar je de lekkerste speciaalbiertjes kunt drinken. Het fort is nog steeds is prachtige vorm. Je wandelt langs het water en via de autopont weer terug naar Werk aan de Groeneweg. Wat mij betreft de allermooiste wandeling voor 2023.

Rondje Liniepontje Schalkwijk Nieuwe Hollandse Waterlinie

#1 Mooiste wandeling voor 2023: Rondje Liniepontje

Als er één wandeling prachtig is voor 2023, dan is het dit Rondje Liniepontje wel. Een prachtige wandelroute langs de mooiste highlights van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je steekt 2x met het pontje de Lek over, daarna langs Fort Everdingen, Werk aan het Spoel en eindigt met een heerlijke lunch bij Caatje aan de Lek. Aanrader!

Mooiste wandelroute voor 2023

Er zijn tal van prachtige wandelroutes langs de unieke bouwwerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ik schreef een top 5 van de mooiste wandelingen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Van Fort bij Vechten, de bierbrouwerij van Fort Everdingen, het Verdronken Bos en de geheimen van de doorgezaagde bunker.

In het kort:

4.5/5

Waarom mooiste wandelroute voor 2023?

 • Twee keer met het pontje de Lek over
 • Langs tal van wilde dieren zoals heckrunderen en konikpaarden
 • Bierbrouwerij Fort Everdingen en Werk aan het Spoel

Meer over de wandeling

 • Lengte: 10 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Werk aan de Groeneweg (gratis)
Planken Wambuis Hoge Veluwe

#2 Mooiste wandeling voor 2023: Planken Wambuis

Planken Wambuis: één van de mooiste natuurgebieden op de Veluwe. In het vroege voorjaar, maar zeker in het najaar is het hier een genot om te wandelen. Zo pal naast de Hoge Veluwe is het een cadeautje hier: je spot diverse vogels, soms zelfs uilen en als je geluk hebt een stel wilde zwijntjes en herten.

Wandelroute voor op je bucketlist

Je hoeft niet dure entree te betalen voor Nationaal Park de Hoge Veluwe, als je net zoveel dieren kunt zien net buiten de hekken van het nationale park. In Planken Wambuis spot je evenveel prachtige dieren. Het beste kom je dan vroeg in de ochtend na zonsopgang of een uur voor zonsondergang. Wild gegarandeerd!

In het kort:

4.5/5

Waarom mooiste wandelroute voor 2023?

 • Zoveel wilde dieren: herten en wilde zwijntjes
 • Pal naast Nationaal Park de Hoge Veluwe
 • Wandel langs runderen en konikpaarden

Meer over de wandeling

 • Lengte: 8 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Oud Reemst, Otterlo (gratis)

#3 Mooiste wandeling voor 2023: Nieuwkoopse Plassen

Wandelroute het Meijepad langs de Nieuwkoopse Plassen is zo’n wandeling waar je nooit genoeg van kunt krijgen. Je wandelt langs de prachtige plassen, een stel wilde schapen en loopt zelfs over wiebelende bruggetjes over het water. Een wandeling voor iedereen die houdt van water, natuur en wilde dieren. 

Schapen spotten in 2023

De Nieuwkoopse Plassen zijn bekend als zomerbestemming, maar ook buiten het hoogseizoen zijn de Nieuwkoopse Plassen bijzonder mooi. Op elk hoekje is er wel weer iets nieuws te ontdekken. Verwacht geen dichte bossen, maar juist bijzondere wateren. Van superstille wateren tot drukbezochte wateren met watervogels.

In het kort:

4.4/5

Waarom mooiste wandelroute voor 2023?

 • Langs de prachtige Nieuwkoopse Plassen
 • Wilde schapen gegarandeerd
 • Heerlijk in de herfst

Meer over de wandeling

 • Lengte: 5 km
 • Soort wandeling: GPS-wandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats tegenover Zuideinde 44c, Nieuwkoop (gratis)

#4 Mooiste wandeling voor 2023: Renkums Beekdal

Het Renkums Beekdal is zo’n natuurgebied waar het heerlijk wandelen is. Of je nu met het gezin gaat, met de hond of lekker in je uppie. Het Renkums Beekdal verveelt werkelijk nooit! Wandel langs de schaapskudde, over het prachtige vlonderpad door het moeras. Zeker in de zomer en nazomer, wanneer de vogeltjes hun mooiste lied zingen, is het hier heerlijk.

Wandelen over het vlonderpad

Het mooiste gedeelte van het Renkums Beekdal is het vlonderpad. Dit vlonderpad van het Renkums Beekdal ligt op een tiental centimeters bovenop het drassige en kwetsbare moeras. Het hoekige vlonderpad loopt als een meanderende rivier door het moerasachtige beekdal. Eén van de mooiste wandelingen voor 2023!

In het kort:

4/5

Waarom mooiste wandelroute voor 2023?

 • Prachtige vlonderpad door het moeras
 • Kudde schapen met de herder
 • Ideaal met kinderen of de hond

Meer over de wandeling

 • Lengte: 4 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Bezoekerscentrum Renkums Beekdal (gratis)

#5 Mooiste wandeling voor 2023: Lentevreugd

Je zou het niet verwachten, maar in het stadse Wassenaar ligt een prachtig natuurgebied. Of natuurgebied, je zou het eerder een natuurgebiedje kunnen noemen. Want ondanks haar kleine formaat, is het hier prachtig. Natuurgebied Lentevreugd staat bekend om de vele grote grazers. Je hoeft maar weinig moeite te doen om Schotse Hooglanders te spotten. 

Schotse Hooglanders: hoogtepunt van 2023

En mocht je niet zo van de grote beesten zijn, dan is wandelen op Natuurgebied Lentevreugd ook ideaal voor de prachtige vlinders. Zeker in het hoogseizoen, tussen de lente en de zomer, is het hier een kakofonie van fladderende vlindertjes. Hoe dan ook, in welk seizoen je ook gaat: Lentevreugd is prachtig voor 2023!

In het kort:

3.5/5

Waarom mooiste wandelroute voor 2023?

 • Wildgarantie: Schotse Hooglanders door het land
 • In de zomer veel verschillende vlinders
 • Natuurgebied in de randstad

Meer over de wandeling

 • Lengte: 2,5 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Lentevreugd, Wassenaar (gratis)

Mooiste wandelroutes voor 2023: Nieuwe Hollandse Waterlinie

Als er één plek is, die mysterieus genoeg is voor de allermooiste wandelingen voor 2023.. Dan is het de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wandel langs forten, bruggen, stellingen en indrukwekkende waterwerken. Deze wandelroutes moeten zeker op je lijstje voor de mooiste wandelroutes voor 2023. De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt grofweg van Muiden tot de Biesbosch, 40 kilometer lang indrukwekkende wandelingen. 

Wandelroutes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Wandel bijvoorbeeld langs drie verschillende forten tijdens het Klop- en Gagelpad. Of ontdek het Waterliniemuseum en het oudste Romeinse fort dat ooit in Nederland is gevonden nabij Fort Vechten. Meer van natuur en geschiedenis? Dan is het Verdronken Bos een ideale plek voor de mooiste wandelroutes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Nog veel meer mooie wandelroutes voor 2023 langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie vind je in het onderstaande artikel.

Mooiste wandelingen voor 2023: Veluwe en Kroondomein Het Loo

Een parel is haar puurste vorm: wandelen over de Veluwe en dan specifiek Kroondomein Het Loo. Dit zijn wandelingen die echt op je lijstje moeten staan voor 2023. Hier kom je gegarandeerd wilde dieren tegen. Zoals wilde zwijntjes, (edel)herten, vossen of uilen. Het gebied rondom de Hoge Veluwe is altijd erg prachtig. Wat verder de Veluwe in, op Kroondomein Het Loo vind je een heel ander landschap. Stilte. Gekraak in de bossen door de herten. Uilen roepen in de verte. In de modder sporen van wilde zwijnen. Alleen op de wereld, maar dan op de Veluwe. Dit zijn de mooiste wandelroutes over Kroondomein Het Loo. De allermooiste wandelingen voor 2023!