hollands glorie

Wandelroute natuurgebied Lentevreugd, Wassenaar

E

In het Zuid-Hollandse Wassenaar vind je natuurgebied Lentevreugd. Of misschien is natuurgebiedje een betere verwoording, want het is niet ontzettend groot. Dat hoeft ook niet, want voor een klein natuurgebied heeft het bijzonder veel te bieden. Schotse Hooglanders, konikpaarden, diverse bontgekleurde vlinders en een boel prachtige vogels!

Lengte

2,5 km

Routekleur

Rood

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Lentevreugd, Wassenaar

Wandelroute Lentevreugd in Wassenaar

Op weg naar natuurgebied Lentevreugd hadden we niet veel verwachtingen. Het ligt immers in de stad en de langste wandelroute door het gebied is 2,5 kilometer lang. Wat kan en mag je dan verwachten? Nou, best een boel blijkt achteraf. Zeker in de vroege lente is het hier één grote kakofonie van vogel- en dierengeluiden. Een heerlijk rondje voor als je in de buurt bent.

Wat is natuurgebied Lentevreugd?

Natuurgebied Lentevreugd is een voormalig stuk bollengrond, dat tegenwoordig wordt gebruikt als natuurgebied. Je wandelt hier over lichte glooiingen, langs duinriet en drassige graslanden. Het is dan ook een typisch overgangsgebied tussen duin en polder. 

Flora en fauna

In natuurgebied Lentevreugd graast een kudde van ongeveer 45 Schotse Hooglanders en 15 konikpaarden. Niet alleen daarom is het gebied geliefd, want er zijn ook al meer dan 100 verschillende vogelsoorten gezien. Zoals de kuifkoekoek en de griel. Ben je een echte vogelaar? Dan is de kans groter dat je hier roerdompen, boomvalken of lepelaars gaat zien.

In natuurgebied Lentevreugd graast een kudde van ongeveer 45 Schotse Hooglanders en 15 konikpaarden

Schotse Hooglanders en konikpaarden Lentevreugd

Trouwens, over de grote grazers gesproken: kom je deze tegen in Lentevreugd? Geniet van de ontmoeting maar blijf op minimaal 25 meter afstand. Het komt nog te vaak voor dat mensen worden aangevallen door de Schotse Hooglanders omdat ze veel te weinig afstand houden. Zeker als er kleintjes bij zijn. Staat er een koe of paard op het wandelpad? Wandel er dan ruim omheen of wandel terug voor je eigen veiligheid.

Geniet van de ontmoeting maar blijf op minimaal 25 meter afstand

Wandelroute Meta Jochemspad

De wandelroute die is uitgezet door natuurgebied Lentevreugd heet het Meta Jochemspad, vernoemd naar één van de eigenaren van het grondgebied. De wandelroute start bij de gratis parkeerplaats van Lentevreugd. Wandel door het wildhekje, dan staat direct het eerste rode paaltje al aangegeven. De route is niet heel lang (2,5 km). Als het een tijdje droger weet is geweest, zou je kunnen overwegen om de route te verlengen met het Laarzenpad (paars).

De wandelroute die is uitgezet door natuurgebied Lentevreugd heet het Meta Jochemspad

Laarzenpad Lentevreugd

Het Laarzenpad voor natuurgebied Lentevreugd volgt voor een groot gedeelte het rode pad. Bij de waterplas op de helft van de wandeling heb je keuze om rechts te gaan, het rode pad te blijven volgen of links: het Laarzenpad. Het Laarzenpad draagt niet zonder reden deze naam, het is hier drassig! In drogere periodes zijn zelfs hoge wandelschoenen aan te raden, anders is de kans groot dat er water aan de bovenkant van je schoenen inloopt. 

Verlenging Meta Jochemspad

De verlenging van het Meta Jochemspad door het Laarzenpad is nog geen kilometer. Maar, daar krijg je wel fantastische uitzichten over het water voor terug. Met een beetje geluk liggen de Schotse Hooglanders en konikpaarden in het water te chillen, dan heb je zeer zeker een prachtig uitzicht.

Maar, daar krijg je wel fantastische uitzichten over het water voor terug

Alles op een rijtje

3.5/5

Wandelroute

Natuurgebied Lentevreugd, Meta Jochemspad

Lengte

2,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Lentevreugd, Wassenaar (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Verboden, ook niet aangelijnd

Praktische tips

  • Kom je grote grazers tegen? Geniet van de ontmoeting maar blijf op minimaal 25 meter afstand. Zeker als er kleintjes bij zijn!
  • Het is aan te raden om in natuurgebied Lentevreugd hoge wandelschoenen aan te trekken, ivm de drassige ondergrond.

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.