hollands glorie

Wandelroute het Meijepad, Nieuwkoopse Plassen

D

eze wandelroute over het Meijepad langs de Nieuwkoopse Plassen is er eentje voor in je allermooiste plakboek. Wát een plaatje! Prachtige plassen, roofvogels in de lucht, een fris winterbriesje, strakblauwe lucht en ogenschijnlijk chillende schapen 😌 Dit was een heerlijke wandeling langs de Nieuwskoopse Plassen!

Lengte

5 km

Routekleur

Geen, GPS-route

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats tegenover Zuideinde 44c, Nieuwkoop (gratis)

Wandeling Nieuwkoopse Plassen

In alle eerlijkheid was ik nog nooit bij de Nieuwkoopse Plassen geweest. Het was dan ook een grote verrassing toen ik bij de plassen aankwam. Wat een natuurschoon! En wat een rust! Deze stadse dame mag dan weliswaar op het randje van de Veluwe wonen, maar zoveel mooie wateren bij elkaar, was ook voor mij nog onbekend.

Korte route Nieuwkoopse Plassen

Deze wandeling langs de Nieuwkoopse Plassen is een korte route. Een wandeling rondom de Nieuwkoopse Plassen kunnen wel tot 30 km oplopen. Niet verkeerd natuurlijk, als je van flink doorstappen houdt. Bij ons bleef het bij een stuk kortere wandelroute.

En ik zeg dwars, want je loopt er letterlijk over water.

Wandelroute het Meijepad, Nieuwkoopse Plassen

Deze wandelroute heet officieel het Meijepad. Niet gek, want deze wandeling loopt dwars door de Nieuwkoopse Plassen naar De Meije. En ik zeg dwars, want je loopt er letterlijk over water. Je hoeft er niet eens een Bijbels figuur voor je zijn 🙂 Anderhalf meter brede vlonders brengen je over het water, met prachtig uitzicht over de plassen. Van de ene vlonder naar de andere. Heerlijk! 

Waterdichte wandelschoenen geadviseerd

Lopen over het water, het schijnt zomaar mogelijk te zijn. En wat een route! In het prachtige uitzicht over het water zien we de watervogels tegen de blauwe lucht. Koude lucht tegen onze wangen. En gelukkig hebben we hoge wandelschoenen aan. Zeker een aanrader, want hier blijven je schoenen niet droog.

Kwakelbrug het Meijepad

De wandelroute het Meijepad loopt eigenlijk zo ver door zoals jij wil. Vanaf de vlonders lopen we verder langs het water. Een prachtige ophaalbrug verschijnt in ons zicht. Het is de kwakelbrug: de scheiding in de Noord- en Zuidplas van de Nieuwkoopse plassen. 

Noord- en Zuidplas

In het verleden een veelbesproken brug. Want de Noord- en Zuidplas worden veel gebruikt door de pleziervaart. Vroeger kon de brug niet open voor de boten, inmiddels is dat veranderd. Bij grote boten gaat de brug open.

Wilde schapen het Meijepad

De wandelroute het Meijepad gaat verder na de kwakelbrug. Je wandelt over het verharde pad, dat pas sinds een paar jaar is vernieuwd. Pas hier wel op, want ook door fietsers wordt dit pad gebruikt. Links en rechts van het pad vind je kleine pieren, in de zomer veel gebruikt door bootjesliefhebbers en jongeren. Een ideale plek om van het water te genieten.

Begrazingsgebied

Vanaf het verharde fietspad, wandel je de velden op. Als je goed oplet, zie je hier dat je een begrazingsgebied inloopt. De vele schapenpoepjes verraden het. En het blijft met een beetje geluk niet alleen bij schapenpoepjes, want er loopt hier een kudde prachtige schapen! Blijf wel enigzins uit de buurt, al lijken het tamme schapen. Ze hebben flinke hoorns.

En het blijft met een beetje geluk niet alleen bij schapenpoepjes

Watertoren Pietje Potlood, Nieuwkoopse Plassen

Het kan bijna niet missen, want vanaf het verharde pad zie je watertoren ‘Pietje Potlood’ vanzelf opdoemen. Het is het koosnaampje dat inwoners van Nieuwkoop de 57 meter hoge watertoren hebben gegeven. En je hebt weinig fantasie nodig om te bedenken waarom dat is! De watertoren is gebouwd in 1931 en bleef lange tijd in dienst voor de berging van water. Sinds 2001 is het een rijksmonument en is de watertoren niet meer in gebruik. 

Waar liggen de Nieuwkoopse Plassen?

De Nieuwkoopse Plassen liggen in Zuid-Holland en zijn ongeveer 14 km2 groot. Ruim 10 km2 (1000 ha) zijn eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. Je vindt de Nieuwkoopse Plassen bij de plaatsen Nieuwkoop, Noorden en De Meije. 

Vervening Nieuwkoop

Ongeveer vanaf de 16e eeuw zijn de plassen ontstaan, bij de turfwinning van het natuurgebied. Daarbij werd de veenbodemlaag verwijderd voor brandstof. Uit die vervening zijn de Nieuwkoopse Plassen ontstaan.

Vanaf het verharde pad zie je watertoren ‘Pietje Potlood’ vanzelf opdoemen.

Alles op een rijtje

4.4/5

Wandelroute

Wandelroute het Meijepad

Lengte

5 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats tegenover Zuideinde 44c, Nieuwkoop (gratis)

Horeca

Strand Zomer, Nieuwkoop

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Honden moeten hier overal aan de lijn, maar zeker in het begrazingsgebied. 
  • In de zomer worden de Nieuwkoopse Plassen veel bezocht door waterliefhebbers, ik vond deze route in de winter echt práchtig! En super stil.
  • Waterdichte wandelschoenen aanbevolen 🙂