Wandelapps: de 5 beste in Nederland

Wandelapps wandelen

Wandelapps: wie heeft ze niet op z’n telefoon staan? Je hebt tegenwoordig een heleboel wandelapps. Zo kun je met de ene wandelapp je eigen route samenstellen, met de andere wandelapp enkel GPS-routes lopen, weer een andere wandelapp geeft je verhalen tijdens het wandelen. Het zijn er een heleboel. In dit artikel vertel ik je graag meer over mijn favoriete 5 wandelapps. Ik ben ook erg benieuwd naar jouw favoriete wandelapps. Laat je het mij weten?

Beste wandelapps voor GPS-routes

To be sure: wandelapps zijn vaak bedoeld om je GPS-route op te zien. De apps hieronder zijn dus vaak GPS-routes en geen paaltjeswandelingen. Hou je niet van GPS-wandelingen? Dan zou je onderstaande wandelapps wel kunnen gebruiken ter inspiratie of achtergrondinformatie. 

AllTrails vs. Komoot

De twee grootste wandelapps van het moment zijn AllTrails en Komoot. Het grootste verschil tussen AllTrails en Komoot zit ‘m in de gebruiksvriendelijkheid en de betaalde pro-versies. AllTrails is een wandelapp in het Engels, terwijl Komoot ook in het Nederlands is. Daarnaast kent Komoot twee betaalde versies voor wie meer uit de app wil halen.

Inhoudsopgave

1. Wandelapps AllTrails

beste wandelapps wandelen apps Komoot AllTrails

Wat is AllTrails?

De wandelapp AllTrails heeft als doel om de grootste collectie met de hand samengestelde wandelgids te zijn. Zodat je altijd met vertrouwen de natuur kunt verkennen.

Wandelapp van Alltrails

In de wandelapp van AllTrails kun je filteren op diverse activiteiten zoals wandelen, maar ook fietsen of hardlopen. In de app kun je gemakkelijk filteren op lengte, beoordeling en moeilijkheidsgraad. Of hond- en kindvriendelijke routes. 

AllTrails: makkelijk in gebruik

Persoonlijk ben ik groot fan van de wandelapp AllTrails. In tegenstelling tot een paar andere wandelapps, is deze erg makkelijk in gebruik. Voordat je gebruik kan maken van de wandelapp van AllTrails, moet je je wel eerst even aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord. Op die manier kun je ook bij andere wandelingen je review en foto achterlaten als je dat wil.

Verbeteringen wandelapp AllTrails

Wat ik minder fijn vind aan de wandelapp van AllTrails is dat je voor sommige GPS-routes de PRO-versie (betaalde versie) nodig hebt om deze te downloaden. Mijn trucje? Via de desktop op de website van AllTrails kun je de route wel gratis downloaden en dan naar je telefoon verzenden.

Voordelen AllTrails

Nadelen AllTrails

2. Wandelapp Komoot

beste wandelapps wandelen apps Komoot AllTrails

Wat is Komoot?

De wandelapp Komoot, ik zou bijna durven vragen: wie kent ‘m niet? Veel andere wandelaars gebruiken – naar mijn mening terecht – de wandelapp van Komoot.

Wandelapp Komoot

In die zin lijkt Komoot wel een beetje op AllTrails, een van de grootste verschillen is dat Komoot in het Nederlands is. AllTrails in het Engels. Daarnaast heeft Komoot ook twee betaalde versies voor wie meer uit de app wil halen.

Komoot wandelapp: eenvoudig filteren

In de wandelapp van Komoot kun je eenvoudig filteren op soort activiteit. Wandelen uiteraard, maar ook fietsen, mountainbiken, wielrennen of hardlopen. Onder elke wandeling van Komoot vind je een aantal basisststistieken: de afstand in kilometers, de duur van de wandeling, het aantal stijgende meters en het aantal dalende meters. Daarnaast is elke wandeling gefilterd op moeilijkheidsgraad: makkelijk, gemiddeld of moeilijk.

Opslaan van wandelingen

Persoonlijk vind ik het fijnste dat je de wandelingen gemakkelijk kunt opslaan voor een later moment of kunt delen met anderen. Om gebruik te maken van de offline kaarten in heel Nederland of de wereld, heb je de betaalde versie nodig.

Voordelen Komoot

Nadelen Komoot

3. Wandelapps Klompenpaden

beste wandelapps wandelen apps Komoot AllTrails

Wat zijn Klompenpaden?

Klompenpaden zijn een waar fenomeen geworden in de regio’s Utrecht en Gelderland.

Wandelapp Klompenpaden

Klompenpaden zijn wandelingen over landgoederen, herstelde historische paden, dwars door boerenland of over kruip-door-sluip-door-paadjes. De Klompenpaden worden beheerd door vrijwilligers van Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Utrecht. 

Wandelen in de regio met wandelapp Klompenpaden

De gratis wandelapp van Klompenpaden geeft een duidelijk beeld weer welke wandelingen er in de regio te maken zijn. Er zijn daarin 2 mogelijkheden: een lijst met wandelingen van dichtbij jouw locatie naar verder weg. Of de kaart, waarin elke wandeling staat aangegeven met een stip.

Gratis downloaden wandelapp

Je kunt elk Klompenpad gratis downloaden in de wandelapp, let er wel op dat de app een toevoeging is van de paaltjes die in het veld zelf staan. Persoonlijk ben ik erg gecharmeerd van Klompenpaden, het enige wat ik vaak lastig vind zijn de summiere beschrijvingen van de wandelingen. Maar ook dat kan juist een verrassing zijn.

Voordelen Klompenpaden

Nadelen Klompenpaden

4. Wandelapp StoryTrails

Wat zijn StoryTrails?

Ben jij een wandelaar die houdt van achtergrondverhalen? Weten waar je loopt, wat de historische waarde is van jouw wandelroute? Dan is de wandelapp van StoryTrails waarschijnlijk wel wat voor jou.

Wandelapp StoryTrails

In de wandelapp vind je 200+ verhalende wandelroutes, fietsroutes en vaarroutes die gekoppeld zijn aan toeristische highlights, zoals cafe’s, restaurants, hotels of B&B’s. 

Verzameling wandelroutes in StoryTrails

Het fijne van de wandelapp Storytrails vind ik dat je allerlei routes in deze app vind, zoals Klompenpaden en de wandelingen van Crossbill Guides. Het verschil is dat je tijdens het wandelen van deze routes wordt ondersteund door audioverhalen. Tijdens een van onze wandelroutes in Drenthe hebben we deze app voor het eerst gebruikt. Ik ben er blij door verrast: zo nu en dan hoor je een *PLING* en staat er een nieuw, professionele video voor je klaar.

Video’s wandelapp Storytrails

De video’s gaan dikwijls over de historische waarde van het stuk waar je loopt. Zo ontdekten wij over de gletsjeskuil in Drenthe met de wandeling ‘Borger Ees Gletsjerkuil’. 

Voordelen StoryTrails

Nadelen StoryTrails

5. Wandelapps NatuurRoutes

beste wandelapps wandelen apps Komoot AllTrails

Wat zijn NatuurRoutes?

De wandelapp van Natuurmonumenten ken je misschien wel: Natuurroutes. In deze app vind je alle GPS-wandelingen van Natuurmonumenten. Dit zijn dus wandelingen die niet met paaltjes zijn aangegeven.

Wandelapp NatuurRoutes

De wandelapp biedt meer dan 300 wandelroutes, fietsroutes en kanoroutes door heel Nederland. Daarin kun je bijvoorbeeld ook kiezen tussen kinderroutes of langeafstandsroutes. 

Makkelijk navigeren in wandelapp NatuurRoutes

Wat ik persoonlijk ontzettend prettig vind aan de Natuurroutes wandelapp, is dat je erg makkelijk kunt navigeren tussen alle wandelingen van Natuurmonumenten. De wandelingen kun je filteren op locatie (dus welke zijn het dichts bij mij?) en op afstand. Je vindt minder achtergrondinformatie in deze wandelapp, maar dat vind ik persoonlijk geen gemis.

Gepersonaliseerde tips wandelapp

In de app van Natuurroutes kun je ook gepersonaliseerde tips ontvangen. Zo kreeg ik laatst een rijtje over de mooiste heidewandelingen of de mooiste boswandelingen. Erg fijn, want op deze manier hoef je niet lang te zoeken naar een ideale wandeling. Ik ben fan van de app!

Voordelen NatuurRoutes

Nadelen NatuurRoutes

Wat zijn wandelapps?

Wandelapps zijn applicaties (apps) die je op je telefoon installeert om een wandeling te kunnen maken. Wandelapps heb je in diverse soorten en maten: betaalde wandelapps, gratis wandelapps, hele uitgebreide en weer wat simpele. Sommige wandelapps werken alleen met wifi, anderen ook offline. 

De beste wandelapps

Dit zijn de beste wandelapps:

 • Komoot
 • AllTrails
 • StoryTrails
 • Klompenpaden
 • NatuurRoutes

Persoonlijke keuze

De beste wandelapps is voor iedereen weer verschillend. De ene persoon is groot fan van NatuurRoutes van Natuurmonumenten, terwijl de andere weer meer fan is van AllTrails. Het is aan jou: probeer eens een paar wandelapps uit. Je komt er dan vanzelf achter wat je prettig vindt.

Dit zijn de beste gratis wandelapp:

 • Komoot
 • AllTrails
 • StoryTrails
 • Klompenpaden
 • NatuurRoutes

Er zijn veel gratis wandel apps beschikbaar, waaronder populaire opties zoals AllTrails, ViewRanger, en Komoot. Het hangt af van persoonlijke voorkeuren.

 • Komoot
 • AllTrails
 • NatuurRoutes

Er zijn verschillende goede wandelapps beschikbaar, zoals AllTrails, ViewRanger, Komoot, OsmAnd en Maps.me. Het hangt af van persoonlijke voorkeuren en gebruiksgemak.

 • RouteYou app
 • Fietsnetwerk app

De wandelknooppunten app van RouteYou en de Fietsnetwerk app zijn populaire opties voor het wandelen via knooppunten in Nederland en België.

 

Meer inspiratie