hollands glorie

Wandelroute Planken Wambuis, Veluwe

D

it is een prachtige wandelroute over Planken Wambuis. Langs grote grazers als Schotse Hooglanders en met een beetje geluk wilde zwijntjes. Hier aan de buitengrenzen van Nationaal Park de Hoge Veluwe vind je alle wilde dieren die ook in het Nationaal Park te vinden zijn. Inclusief de wolf. Een indrukwekkende wandeling over een indrukwekkend landschap.

Lengte

8 km

Routekleur

Geel

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Oud Reemst, Otterlo (gratis)

Wandelen Planken Wambuis

Deze wandelroute over Planken Wambuis is er eentje die eigenlijk het allerbeste te maken is tijdens de herfst. Zo in de vroege herfst, vanaf medio september, is het hier een kakofonie van allerlei dierengeluiden. 

De bronst op de Veluwe

De bronst begint voor de edelherten: van ver hoor je deze koning van de Veluwe al burlen. Maar ook in de andere jaargetijden is het heerlijk wandelen over Planken Wambuis op de Veluwe. Met de juiste omstandigheden heb je bijna altijd wel zicht op wilde dieren.

Nationaal Park de Hoge Veluwe naast Planken Wambuis

Planken Wambuis ligt zo ongeveer naast Nationaal Park de Hoge Veluwe. Als je gaat wandelen over Planken Wambuis is het dus niet zo gek als je net zulke mooie dieren tegenkomt. Maar wat geldt voor Nationaal Park de Hoge Veluwe, geldt ook hier: wees stil en maak niet teveel geluid. Zorg dat je net na zonsopkomst of net voor zonsondergang komt, dan heb je de meeste kans. En onthoud: het is geen dierentuin 🙂 Dus écht garantie om ze te zien, heb je nooit.

De bronst begint voor de edelherten: van ver hoor je deze koning van de Veluwe al burlen

Wandeling door Planken Wambuis

De wandeling begint op de parkeerplaats in Otterlo. Je wandelt langs heide, stuifzand, gras- en bouwland en uiteraard door dicht bebost gebied. De wandelroute start bij het Activiteitencentrum van Natuurmonumenten. 

Natuurmonumenten Speeltuin OERRR

Een prima plek voor kinderen om zich uit te leven, want tegenover bevindt zich een natuurspeelplek. Ga voor deze route rechts van de parkeerplaats over het wildrooster. Daar begint deze route, hij is gemarkeerd met grote stenen voorzien van een gele stip.

Planken Wambuis ligt zo ongeveer naast Nationaal Park de Hoge Veluwe

Oud Reemsterlaan en uitkijkpunt

Je begint de wandelroute op de Oud Reemsterlaan. Een prachtige laan vol beuken. In sommige van deze beuken vind je eeuwenoude inscripties. Ga zelf niet kerven in de bomen, dit is erg slecht voor ze. Na ongeveer 50 meter kom je links van je een uitkijkpunt tegen. Hier zie je vaak wilde dieren lopen. En mocht je deze niet spotten: dan heb je een prachtig uitzicht over de graasweide. 

In sommige van deze beuken vind je eeuwenoude inscripties

Grote grazers op Planken Wambuis

Via de bossen en stuifzand, loop je uiteindelijk een groot stuk over de heide van Planken Wambuis. Hier lopen veel grote grazers rond die het woekerende gras eten. Dit zijn bijvoorbeeld New Forest Pony’s, maar ook Spaanse runderen en zelfs 4 maanden per jaar graast er een schaapskudde op de Ginkelse heide. Als je in het vroege voorjaar komt, of net iets voor de herfst, zul je veel grote grazers tegenkomen.

Hier lopen veel grote grazers rond die het woekerende gras eten. Dit zijn bijvoorbeeld New Forest Pony’s, maar ook Spaanse runderen

Alles op een rijtje

4.5/5

Wandelroute

Wandelroute Planken Wambuis

Lengte

8 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Oud Reemst, Otterlo (gratis)

Horeca

Restaurant Planken Wambuis

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Kom je wilde dieren tegen? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op minimaal 25 meter afstand. Zeker als er kleintjes bij zijn
  • Tijdens de bronst (medio september t/m medio oktober) kan het zijn dat een gedeelte van de route wordt afgesloten
  • Je wandelt langs stiltegebied voor de dieren, dat betekent dat hier veel dieren leven, eten en voortplanten. Zorg dat je niet teveel geluid maakt en niet deze gebieden betreedt

Meer inspiratie