hollands glorie

Wandelen Flevoland, Scheepswrakkenroute

G

rote geheimen tijdens deze wandelroute Flevoland. Want wist je dat je tijdens je wandelroute in Flevoland gezonken schepen kunt tegenkomen? Voordat Flevoland werd drooggelegd in de 20e eeuw, vond je daar de druk bevaren Zuiderzee. Vol indrukwekkende vracht- en vissersschepen. En daar, langs die schepen, kun je tegenwoordig langs wandelen! Ontdek het op de Scheepswrakkenroute in Pampushout, Almere.

Lengte

4 km

Routekleur

Rood

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats De Kiem, Almere (gratis)

Wandelen Flevoland, gezonken schepen

Wat we nu kennen als Flevoland, was ooit de bodem van de Zuiderzee. Nog geen 80 jaar geleden was Flevoland het domein van schippers. De Zuiderzee was een flink bevaren zee. Maar geen zee zonder gevaren. Grote mannen op houten schepen voeren door de zee die niet altijd hun grote vriend was: wind, regen, hagel. Zeker toen konden de elementen de zeelieden flink in de weg zitten. De stormen eisten hun tol: elk jaar weer verloren schepen hun lading. De mast brak of erger… het schip zonk. Met man en muis. 

Wandelroute Flevoland

Eeuwenlang lagen er honderden schepen in de bodem van de Zuiderzee. Verborgen, voor niemand zichtbaar. Totdat… deze bodem ineens ons leefgebied werd. Toen Flevoland werd drooggelegd kwam de rijke en dramatische geschiedenis van Flevoland letterlijk naar boven. Alleen al in de IJsselmeerpolders zijn 435 scheepswrakken naar boven gehaald. Allemaal behoorden ze bij een familie – een familie van schippers en vissers.

Wat we nu kennen als Flevoland, was ooit de bodem van de Zuiderzee

Wandelen Flevoland, scheepswrakken

Hoe wreed ook, de scheepswrakken markeren een cultuurhistorische waarde waar we voorheen geen idee van hadden. Deze wandelroute door het landschap van Flevoland bracht ons langs een paar van deze scheepswrakken. De meeste scheepswrakken zijn tijdens het droogleggen van Flevoland geruimd. Toch worden er nog steeds scheepswrakken ontdekt. 

Wandelroute Scheepswrakkenroute

Deze wandelroute Flevoland Scheepswrakkenroute begint in Almere Hout. Vandaaruit wandel je langs smalle lanen een dik bos in. Grote rode palen markeren de plekken waar nog steeds scheepswrakken liggen. Veel overigens kun je er niet van zien: van de buitenkant kun je niet zien dat hier een heel schip onder ligt. 

Hoe wreed ook, de scheepswrakken markeren een cultuurhistorische waarde

Hoe herken je een schip?

Dat komt dat de bij hun ondergang in de weke zeebodem zijn gezakt. Uitstekende delen zijn in de jaren daarna bedekt met een dikke sliblaag. De enige manier waarop je nu nog kunt herkennen dat er een gezonken schip ligt, is door de vorm en de rode paal. De heuvels waaronder de schepen liggen, lijken op een grafheuvel. Een aantal meter hoog en zeker 10 meter lang. De rode palen met symbool van een schip erboven, markeren de plek.

Gekscherend wordt Flevoland ook wel het grootste drooggelegde scheepskerkhof ter wereld genoemd.

Wandelen Flevoland, grootste scheepskerkhof

Gekscherend wordt Flevoland ook wel het grootste drooggelegde scheepskerkhof ter wereld genoemd. Dat heeft natuurlijk alles te maken met deze dramatische geschiedenis. De meeste schepen blijven onder de zeebodem liggen, met als reden dat deze vergaan zodra ze boven de grond komen en er zuurstof bij komt. De gezonken schepen van Flevoland vind je in heel de provincie. Wil je er meer van weten? Bekijk dan dit kaartje.

Wandelen Flevoland met ANWB

Voor ANWB schreef ik hier ook een artikel over, met meer informatie over het gebied en hoe de tijd eruit heeft gezien toen Flevoland nog niet was drooggelegd. Ben je benieuwd naar deze wandeling Flevoland? Kijk dan gerust eens op deze pagina op de website van ANWB.

Wandelen

Alles op een rijtje

3/5

Wandelroute

Wandelroute Scheepswrakkenroute, Pampushout

Lengte

4 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats De Kiem, Almere (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Flevoland staat bekend om haar kleibodem die erg drassig wordt als het heeft geregend; dat is hier niet anders. In natte periodes zijn hoge schoenen aan te raden.
  • De heuvels van de schepen zien er voor kinderen uit als speelheuvels, maar spelen op de heuvels van de schepen mag absoluut niet.

Meer inspiratie