hollands glorie

Wandelen Kroondomein Het Loo – de Stuifduinen

D

e Kroondomeinen, Kroondomein ‘t Loo of gewoon de Veluwe: hoe je dit gebied ook noemt. Eén ding is zeker: het is om verliefd op te worden! Ik ben verliefd op Kroondomein Het Loo. Op haar wilde dieren, haar stilte, haar bossen. Deze wandeling is precies waarom ik zo hou van de Kroondomeinen. En echt, nog mooier dan je denkt!

Lengte

7,3 km

Routekleur

Houten palen

Vertrekpunt en parkeren

Hofweg, Uddel (kruising Hofweg / Aardhuisweg)

Wandelen Kroondomein Het Loo - de Stuifduinen

Wandelen op Kroondomein Het Loo is iets dat zeker eens op je wandellijstje moet staan. Want wat is het hier mooi! Ja, de hele Veluwe is prachtig. Maar hier, op de Kroondomeinen, lijkt het wel alsof het nog mooier is. De stilte omringt mij altijd als ik hier wandel. De vogels fluiten, de dieren wakker. Ik kan er niet over uitpraten. En dat is maar goed ook, want in dit artikel lees je waarom je zeker eens de wandelroute Stuifduinen in Kroondomein Het Loo moet wandelen.

De Stuifduinen

Wandelroute de Stuifduinen door Kroondomein Het Loo start bij parkeerplaats de Hofweg in Uddel. Dit is best een grote parkeerplaats, je auto kun je er met gemak kwijt. Bij deze parkeerplaats vind je ook een groot bord, waarop je ziet welke wandelingen er nog meer zijn uitgezet binnen het Kroondomein. En je vindt er een bord met welke dieren hier het meest leven. Het wilde zwijn staat groot op één. En raad eens wat wij tegenkwamen deze wandeling. Yes!

De stilte omringt mij altijd als ik hier wandel

Kroondomein Het Loo wandelen

De wandelroute de Stuifduinen staat eigenlijk best goed aangegeven. Je volgt de houten paaltjes zonder kleur. Dat is misschien hier en daar even goed kijken in het landschap, maar in principe staan ze overal erg goed aangegeven. Het eerste stuk kan misschien even iets drukker zijn, de rest van de route is heerlijk rustig!

De Stuifduinen

De Stuifduinen wandelroute over Kroondomein Het Loo brengt je niet alleen door bos, maar inderdaad ook over een groot heidegebied met stuifzand. Nadat je kilometers door een stil bos bent gelopen, kom je uit op een soort onverhard kruispunt. Fietsers en wandelaars komen precies hier samen. Ook hier staan de paaltjes weer goed aangegeven: lekker rechtdoor de heide op.

Lente wandelen Veluwe

Wij wandelden hier toen het lente begon te worden (mei), de zon scheen hoog aan de hemel en op de heide was het hier en daar flink warm. Ga jij ook wandelen over de heide tijdens de lente of zomer? Houd er dan rekening mee dat het handig is om een flesje water mee te nemen. Dat ga je hier zeker nodig hebben!

Ga jij ook wandelen over de heide tijdens de lente of zomer?

Heide Kroondomein Het Loo

De heide van Kroondomein Het Loo wordt hier overigens ook gedeeld met mountainbikers, dat was het enige dat ik niet zo fijn vond aan de heide hier. Gelukkig hebben we maar 3 mountainbikers gezien. Al kan ik mij voorstellen dat het op een andere warme dag in het weekend zomaar drukker kan zijn.

Wilde dieren spotten Veluwe

De heide is een prachtige plek om even stil te staan en te genieten van het uitzicht! Het is hier zó stil. Dat hou je bijna niet voor mogelijk, zo in Nederland. We wandelen langs diverse velden met uitwerpselen van zwijnen en herten. Ze leven hier dus zeker!

Wilde zwijnen Kroondomein Het Loo

De Stuifduinen wandelroute vervolgt zich na de heide weer lekker door het koele bos. En net, wanneer we nog geen kilometer van de auto verwijderd zijn, zien we iets bewegen in de verte. We wachten en kijken nog eens. Daar op de heuvel, staat daar een wild zwijn? We besluiten te stoppen en te genieten van het moment. Ja hoor, niet één maar meerdere wilde zwijnen!

De heide is een prachtige plek om even stil te staan en te genieten van het uitzicht!

Familie Wild zwijn

We staan op zeker 25 meter afstand en voor ons is een prachtig tafereel ontstaan. Meneer en mevrouw Wild Zwijn met zeker 10 kleintjes drentelen voor ons. Het is werkelijk bijna een sprookje om te zien. Ze lijken zich ook niets van ons aan te trekken. De familie is lekker aan het wroeten door de vruchtbare grond, een feest om te zien!

Herten spotten Veluwe

Na een kwartiertje kijken was het tijd om verder te wandelen. Nog helemaal in extase van wat we net hebben gezien, zeg ik bijna profetisch: “als we nu nog herten zien, is de wandeling helemaal compleet!”. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar in de verte kwamen precies op dat moment twee herten aangerend. Hoge sprongen, dwars door het veld en de bossen. Slechts een paar seconden. Voor ons een fenomenale afsluiting van de wandeling!

Ik hou van Kroondomein Het Loo

Wat hou ik toch van Kroondomein Het Loo! Met recht is dit weer een prachtige wandeling. Misschien wel één van de mooiste die we ooit hebben gemaakt. Ik hou van het Kroondomein! En ik weet zeker, dat jij na deze wandeling er net zo over denkt. Ook als je de wilde dieren niet ziet. Het is een parel van een wandeling; zeker met mooi weer!

Hoge sprongen, dwars door het veld en de bossen. Slechts een paar seconden

Wandelen

Alles op een rijtje

4.2/5

Wandelroute

De Stuifduinen

Lengte

7,3 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Hofweg, Uddel (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Zie je wilde dieren? Geniet van de ontmoeting, maar blijf op zeker 25 meter afstand. Zeker als er kleintjes bij zijn
  • Neem wat te drinken mee voor op de warme heide, tijdens warme zomerdagen

Meer inspiratie