Wandelen en meer

Knooppunt wandelen: 5 mooiste knooppuntwandelingen

knooppunt wandeling knooppuntenpaaltjes

Knooppunt wandelen: het is een heerlijke manier om wandelingen te maken. Bij knooppuntwandelingen maak je wandelingen door middel van knooppuntenpaaltjes. Knooppunt wandelen is dus eigenlijk een wandeling, waarbij je tijdens de wandeling van punt naar punt wandelt. Je volgt dus geen paaltjes met een kleur, maar met een cijfer.

Knooppunt wandelingen

Er zijn tal van knooppunt wandelingen te maken in Nederland. Vooral rond Utrecht heb ik ervaren dat knooppunt wandelen erg bekend is. Het voordeel van knooppuntwandelingen is dat je tijdens je wandeling kunt kiezen hoe lang je wandelroute wordt. Vaak heb je namelijk een sluiproute en een routeverlenger. Met een sluiproute maak je je knooppuntwandeling korter, met een routeverlenger juist weer langer. 

Knooppunt wandelen

Wil je ook wandelen met knooppuntenpaaltjes? Dan zijn de onderste 5 wandelingen zeker aan te raden! Het leuke aan wandelen met knooppunten is dat je onderweg pas bij het volgende paaltje weet welke kant je op gaat. Natuurlijk kun je er ook een plattegrond bij houden, ik vind het veel leuker om de knooppuntenpaaltjes op schrijven en mij te laten leiden door de paaltjes. Je wordt verrast!

Inhoudsopgave

Wandelen met knooppuntenpaaltjes

Wandelen met knooppuntenpaaltjes is wat anders dan wandelen met reguliere paaltjes. Een paaltjeswandeling is enkel en alleen het volgen van de paaltjes. Een knooppuntenwandeling zorgt ervoor dat je net even wat scherper bent met het opletten. Het voordeel is wel dat je zelf kunt bepalen of je de route korter of langer maakt. Ik ben erg benieuwd wat jouw volgende knooppuntwandeling wordt!

knooppunt knooppuntenpaaltjes wandelen Nieuwe Hollandse Waterlinie Verdronken Bos

Knooppunt wandelen #1: Wandelroute Linielanding & het Verdronken Bos

Deze knoopppuntwandeling is misschien wel de allermooiste van allemaal. Deze wandelroute leidt door de Linielanding en het Verdronken Bos. Je leert er meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voor kinderen superleuk!

Beklim Werk aan de Waalse Wetering

Op deze route kom je genoeg forten tegen. Je kunt deze wandelroute namelijk wandelen in de 10 km en de 16 km variant. In beide gevallen mag je Werk aan de Waalse Wetering beklimmen. Wat een uitzicht!

In het kort:

4.3/5

Waarom een mooie knooppunt wandeling:

 • Door het Verdronken Bos
 • Over Werk aan de Waalse Wetering
 • Leer meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Meer over de wandeling

 • Lengte: 10 of 16 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats TOP De Linielanding (gratis)
knooppuntenwandeling knooppuntenpaaltje Middelpunt van Nederland

Knooppuntwandeling #2: Middelpunt van Nederland

Knooppunt wandelen is extra leuk met kinderen: het volgen van de paaltjes en de nummertjes is een hele opdracht! Met deze knooppuntwandeling wordt dat nog leuker. Je wandelt namelijk naar het Middelpunt van Nederland. Met uitzichttoren en Tijdlijntrap met 100 treden!

Tijdlijntrap

Op de Tijdlijntrap leer je samen met de kinderen alles over de verschillende periodes van Nederland. Van jager-verzamelaars tot de huidige mens. En vergeet de prehistorie niet, met enorme mammoeten. Oprecht een superleuke knooppuntwandeling!

In het kort:

3.5/5

Waarom een mooie knooppunt wandeling:

 • Beklim de Tijdlijntrap
 • Prachtig uitzicht in de toren
 • Langs het Middelpunt van Nederland

Meer over de wandeling

Nederland

De mooiste paaltjeswandelingen in Nederland

Mooiste paaltjeswandelingen Nederland Paaltjeswandelingen zijn enorm populair in Nederland. Je hebt dan ook veel verschillende paaltjesroutes in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de Klompenpaden, de wandelingen van Staatsbosbeheer, de wandelroutes van Natuurmonumenten of de paaltjeswandelingen van de Nationale Parken in Nederland.

Lees meer »
knooppuntenpaaltjes Wandelen Kasteel de Haar knooppunten

Knooppunt wandelen #3: Kasteel Haarzuilens

Stap samen met de kinderen eeuwen terug de tijd in, hier bij Kasteel de Haar. Kasteel de Haar ligt op landgoed Haarzuilens. Een prachtig mooi kasteel, met hertenkamp en doolhof. En die tuinen, in de lente echt een parel van een knooppuntwandeling. 

Hertenkamp Kasteel de Haar

In de kasteeltuinen van Kasteel de Haar vind je het hertenkamp. In dit hertenkamp leven vele hertjes en extra leuk is dat ze op je afkomen als je bij het hek staat. Ze zijn gewend aan mensen. Laat ze natuurlijk niet schrikken!

In het kort:

3.9/5

Waarom een mooie knooppunt wandeling:

 • Langs Kasteel de Haar
 • Door de kasteeltuinen
 • Met hertenkamp

Meer over de wandeling

 • Lengte: 6,5 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Geertjes Hoeve, Haarzuilens (€)
beste goedkope wandelschoenen dames
Wandelkleding

10x beste goedkope wandelschoenen dames

Wat zijn de beste goedkope wandelschoenen voor dames? Ben je een enthousiaste wandelaar en zoek je naar wandelschoenen die zowel van goede kwaliteit als betaalbaar zijn? Dan ben je hier op de juiste plek! Bij het verkennen van de prachtige

Lees meer »
knooppuntenpaaltjes knooppunten wandelen Fort de Gagel

Knooppuntwandeling #4: Klop- en Gagelpad, Utrecht

Uit de verzameling ‘Nieuwe Hollandse Waterlinie’ is dit weer een heerlijke knooppuntwandeling voor in de zomer. Je wandelt langs een handjevol forten en de Maarsseveense Plassen. In de zomer een prachtige plek voor een verfrissende duik!

Knooppunt wandelen langs Fort de Gagel

Deze knooppuntwandeling komt onder andere langs Fort de Gagel. Persoonlijk vind ik dit één van de mooist opgeknapte forten van Nederland. Tegenwoordig vind je er een restaurant, waar je na je wandeling heerlijk kunt blijven zitten.

In het kort:

3/5

Waarom een mooie knooppunt wandeling:

 • Langs een handjevol forten
 • Bekijk Slot Zuylen
 • De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Meer over de wandeling

 • Lengte: 9,4 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Fort aan de Klop (gratis)
knooppuntenpaaltjes Fort de Batterijen wandelen Nieuwe Hollandse Waterlinie

Knooppunt wandelen #5: Plofsluis en Fort de Batterijen

Wist je dat we in Nederland een sluis hebben die pas open gaat na ontploffing? Het is echt zo. Tijdens deze knooppuntwandeling kom je langs de Plofsluis. Een sluis die vol ligt met explosieven. Durf jij erover te wandelen?

Knooppunt wandelen in Utrecht

Deze wandeling leidt je langs de mooiste plekjes van Utrecht. En ook, misschien niet verrassend, langs de forten en sluizen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De regio Utrecht is misschien wel de meest indrukwekkende regio van deze waterlinie.

In het kort:

3.7/5

Waarom een mooie knooppunt wandeling:

 • Langs de plofsluis
 • Bezoek Fort de Batterijen
 • Ideaal met kinderwagen of rolstoel

Meer over de wandeling

 • Lengte: 6 km
 • Soort wandeling: Paaltjeswandeling
 • Start- en eindpunt: TOP Laagraven, Nieuwegein (gratis)

Ja, er zijn diverse apps beschikbaar zoals ‘Wandelknooppunt’ en ‘Route.nl’. Zo kan je eenvoudig routes samenstellen en navigeren.

Er zijn verschillende apps voor wandelen beschikbaar, elk met hun eigen functies en voordelen. Enkele populaire apps zijn AllTrails, Komoot, ViewRanger en Maps 3D PRO. Het beste is om te bepalen welke functies je nodig hebt en welke app daar het beste bij past.

Wandelen met knooppunten werkt door het volgen van genummerde borden die routes aangeven. Zo kan je je eigen route samenstellen.

Meer inspiratie