hollands glorie

Haarzuilens wandelen, Kasteel de Haar

D

eze wandelroute over Landgoed Haarzuilens en langs Kasteel Haarzuilens is een heerlijke wandeling voor het hele gezin. De wandelroute heet officieel ‘Rondje Haarzuilens’ en brengt je via Kasteel de Haar, Landgoed Haarzuilens en Boomgaard de Boswachter weer naar de parkeerplaats. Prachtig in bijvoorbeeld de voorjaarsvakantie!

Lengte

6,5 km

Routekleur

Knooppuntpaaltjes

Vertrekpunt en parkeren

Geertjes Hoeve, Haarzuilens (€)

Wandelen

Haarzuilens wandelen en Kasteel de Haar

Het Rondje Haarzuilens is oprecht één van de leukste wandelroutes met het hele gezin. Wij hebben deze wandeling uitgebreid met een rondje door de kasteeltuinen van Kasteel de Haar. Kaartjes voor Kasteel de Haar kun je ook op locatie kopen. Zelfs met de hond mag je de kasteeltuinen in! 

Rondje Haarzuilens wandelen

Ook de rest van de wandelroute Rondje Haarzuilens is erg leuk: je wandelt langs ‘t Wapen van Haarzuylens (herberg en raadhuis), Hoeve Wielrevelt (erf met eerlijke lunch en koffie) en uiteindelijk kom je ook langs ‘T Natte Laand. Een stukje platteland in de stad van Utrecht.

Het Rondje Haarzuilens is oprecht één van de leukste wandelroutes met het hele gezin

Knooppuntpaaltjes Rondje Haarzuilens wandelen

Deze wandelroute Rondje Haarzuilens over Landgoed Haarzuilens is gemarkeerd met knooppuntpaaltjes. Volg de volgende paaltjes om de hele wandelroute van Rondje Haarzuilens te maken: 86 – 82 – 83 – 51 – 53 – 49 – 69 – 34 – 82 – 86. Onverhard en verhard pad Haarzuilens wandelen Wandel vanaf de parkeerplaats van Geertjes Hoeve over de landerijen richting Kasteel de Haar. Onderweg wandel je afwisselend op verhard en onverhard pad. Hier en daar wandel je ook op fietspaden. Dat is goed om bewust van te zijn; het is geen route waar je in the middle of nowhere wandelt.

Wandelen Kasteel de Haar

Uiteindelijk zie je Kasteel de Haar opdoemen in de verte. Het grootste kasteel van Nederland! Ooit was dit kasteel privébezit van de familie van Zuylen. Zijn nazaten bezitten het kasteel nog steeds. In en rondom Kasteel de Haar is genoeg te beleven. Je kunt dit Rondje Haarzuilens uitbreiden met een tochtje langs de tentoonstellingen van Kasteel de Haar. Of bezoek de tuinen en hertjes in de kasteeltuinen van Kasteel de Haar. 

Wandel vanaf de parkeerplaats van Geertjes Hoeve over de landerijen richting Kasteel de Haar

Kasteeltuinen Kasteel de Haar

De kasteeltuinen zijn absoluut een mooie toevoeging aan deze wandelroute Rondje Haarzuilens. Het park is 55 hectare groot, laat je door slingerende paadjes door het park dwalen, langs diverse tuinen en het parkbos. 

Haarzuilens wandelen – wat is er in de kasteeltuinen te doen?

Voor kinderen zijn de kasteeltuinen ook erg leuk! Bezoek het doolhof, het grote hertenkamp verderop in de kasteeltuinen van Kasteel de Haar of kom picknicken bij de picknickweide. In de lente en zomer geurt de rozentuin heerlijk door de tuinen!

Tickets Kasteel de Haar

Er zijn diverse tickets te koop voor Kasteel de Haar. Koop je tickets voor de tentoonstellingen en geschiedenis van het Kasteel? Dan heb je ook direct toegang tot de kasteeltuinen. Daarnaast heb je ook losse tickets voor de kasteeltuinen, daarmee heb je geen toegang tot Kasteel de Haar zelf. In de kasteeltuinen zijn honden toegestaan, in Kasteel de Haar zijn honden verboden.

De kasteeltuinen zijn absoluut een mooie toevoeging aan deze wandelroute Rondje Haarzuilens

Haarzuilens wandelen

Vanuit Kasteel de Haar wandelen we verder, via ‘t Wapen van Haarzuylens en Moestuin de Haar richting ‘T Natte Laand (onderdeel van Wielrevelt). Een super leuk gebied voor het hele gezin! Tussen de bloemrijke weilanden spot je konijntjes, hazen, koeien, diverse vogels en kikkers. Maar tussen al het dierenrijk vind je een heel avontuurlijk parcours voor kinderen!

Haarzuilens wandelen: voor kinderen van jong en oud

Steek slootjes over met het trekpontje, balanceer op het wiebelvlot of probeer zo goed mogelijk te lopen over boomstronken over de sloot. Als dit allemaal te avontuurlijk is, kun je ook altijd nog droge voeten houden door te wandelen over het vlonderpad. Neem je voor de zekerheid wel droge kleding mee? Vanuit daar is het nog een klein half uurtje terug wandelen naar de parkeerplaats van Geertjes Hoeve.

Waar parkeren Rondje Haarzuilens en Kasteel de Haar?

Deze wandelroute Rondje Haarzuilens start bij Geertjes Hoeve. Geertjes Hoeve is een beleefboerderij. Je vindt er diverse dieren, een kaasmakerij, boerderijwinkel en restaurant ‘De Lage Hoeve’. Voor de boerderij van Geertjes Hoeve is meer dan voldoende parkeergelegenheid. Dit is overigens wel een betaalde parkeerplaats van Natuurmonumenten. Je kunt de wandelroute ook starten bij TOP Haarzuilens. Ook daar geldt betaald parkeren.

Steek slootjes over met het trekpontje of balanceer op het wiebelvlot

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Alles op een rijtje

3.9/5

Wandelroute

Rondje Haarzuilens en Kasteel de Haar

Lengte

6,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Geertjes Hoeve, Haarzuilens (€)

Horeca

Geertjes Hoeve, Haarzuilens

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Deze route kun je het hele jaar door maken. Het mooist is om deze wandeling te maken in het voorjaar, als alle bloemen in bloei staan
  • Tickets voor Kasteel de Haar koop je online of in de entree van het kasteel

Meer inspiratie