hollands glorie

Wandelroute Sint-Pietersberg & ENCI-groeve, Limburg

E

en prachtige wandelroute door Zuid-Limburg, waaronder over de St. Pietersberg en langs de ENCI-groeve in Maastricht. Deze relatief korte wandelroute van 5 km laat je desondanks een grote variatie proeven van het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Niet alleen passeer je deze twee historische hoogstandjes, maar kom je met een beetje geluk ook een grote variatie aan dieren tegen. Waaronder misschien wel de oehoe! Hoe dat zit, lees je verder in dit wandelartikel.

Lengte

5,15 km

Routekleur

Groen rechthoekje

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Oog van Sint Pieter, Maastricht (€)

Wandelen Zuid-Limburg

Voor liefhebbers van het prachtige Zuid-Limburg is dit een wandelroute om je vingers bij af te likken. Deze wandeling start aan de rand van Maastricht, bij de Sint-Pietersberg. Hoewel je misschien denkt dat deze heuvel natuurlijk is ontstaan door het heuvellandschap, kom je een beetje bedrogen uit.

Mergel in de bodem

De bodem bestaat uit mergel dat in de loop der eeuwen werd afgegraven. Door dit graafwerk is de Sint-Pietersberg ontstaan. Bovenop de Sint-Pietersberg vind je het Fort Sint Pieter: al ruim 300 jaar beschermt dit fort de stad Maastricht tegen de vijand. Het is een indrukwekkend verdedigingswerk met een heleboel ondergrondse gangen.

De wandelroute voert helemaal naar het topje van de Sint-Pietersberg

Je kunt het ondergrondse gangenstelsel bezoeken in het Fort Sint Pieter. Houd er dan wel rekening mee dat je dit moet reserveren. De wandelroute voert helemaal naar het topje van de Sint-Pietersberg, waardoor je ook van een afstandje een prachtig zicht hebt op het imposante Fort Sint Pieter.

Wandelen ENCI-groeve

Nadat je op het bovenste puntje van de Sint-Pietersberg bent aangekomen, voert de wandeling naar rechts. Passeer het hekje en volg de paaltjes. Je loopt nu door het echte heuvellandschap van Zuid-Limburg. Voor je heb je bij helder weer zicht op het prachtige heuvellandschap dat deze provincie rijk is. Dit stukje van de route is maximaal een kleine kilometer lang, daarna kom je uit op misschien wel het mooiste stukje natuur van deze wandeling door Zuid-Limburg.

ENCI-groeve en oehoevallei

Ben je bekend met de ENCI-groeve? Voor iedereen die geïnteresseerd is in de 100-jarige geschiedenis van mergelwinning in Maastricht, is een bezoekje aan de ENCI-groeve eigenlijk een must. Je kunt een bezoekje brengen aan de ENCI-groeve en met een gids het terrein verkennen. Geloof mij: je kijkt je ogen uit! Dat dit in Nederland bestaat! Het azuurblauwe water doet eigenlijk vermoeden dat je ergens hoog in de bergen van Oostenrijk staat, maar niets is minder waar.

Zwemwater in de ENCI-groeve

Wist je trouwens dat het water in de ENCI-groeve ooit zwemwater is geweest? Het zou nog steeds zwemwater kunnen zijn. Echter is er na de opening van dit zwemwater van de ENCI-groeve zoveel zwerfafval achtergelaten, dat de provincie Limburg heeft besloten dit weer te verbieden.

Wandelen door de ENCI-groeve

Deze wandeling over de Sint-Pietersberg en langs de ENCI-groeve gaat niet door de ENCI-groeve zelf, maar je kijkt er als een drone bovenop. Mocht je echt in de groeve willen wandelen, dan is dit mogelijk. In 2017 is er een gloednieuw wandelpad in gebruik genomen. Bekijk eerst het fantastische uitzicht via het uitzichtplatform aan de Luikerweg en daal dan de groeve af. Het wandelpad voert vervolgens door een oud stukje gangenstelsel en via de kalkgraslanden en de waterplas kom je dan weer uit aan de andere kant van de ENCI-groeve.

Verboden voor honden

En hoewel de wandeling zoals hierboven door de ENCI-groeve zelf zéker de moeite waard is, is deze verboden voor honden. Om die reden lopen we deze wandelroute, met uitzicht over de ENCI-groeve. Net zo mooi, om eerlijk te zijn!

Deze wandeling over de Sint-Pietersberg en langs de ENCI-groeve gaat niet door de ENCI-groeve zelf, maar je kijkt er als een drone bovenop.

Oehoevallei in Maastricht en Zuid-Limburg

Al wandelend langs het fantastische uitzicht op de ENCI-groeve, kom je vanzelf uit bij de ‘Kiekoet’: een uitzichtplek op de oehoevallei. Dit is een prachtige plek met steile mergelwanden waar al sinds 1998 de grootste uilen van Nederland broeden. En elk jaar weer! Vanaf de ‘Kiekoet’ op de Sint-Pietersberg heb je fenomenaal uitzicht op de oehoevallei. 

Spot de oehoes

Met een telescoop kun je de oehoes misschien wel zien. Mocht je deze nu niet tegenkomen: niet getreurd, want ook andere indrukwekkende dieren zijn hier te spotten. Wat dacht je van vleermuizen? Ook zij profiteren van de steile wanden en groeven in de mergelwanden. Een prachtige plek!

Wandeling door Zuid-Limburg en heuvellandschap

Nadat je de Sint-Pietersberg op bent geklommen, de ENCI-groeve en de oehoevallei van boven hebt bekeken is het tijd om verder te lopen. De route vervolgt zich afwisselend door bos, open velden en weilanden. Zo hier en daar steek je rechtstreeks het boerenland over. In ons geval waar ze précies op dat moment aan het maaien waren. Gelukkig hebben we geen hooikoorts, want de pollen vlogen ons om te oren. 

Stevige wandelroute door Limburg

Hoewel de wandeling met 5 km niet heel lang is, zul je merken dat deze toch best stevig is. Door de hoogteverschillen doet de wandeling langer aan dan hij is. Via het heuvellandschap en de weilanden van Maastricht kom je uiteindelijk weer aan onderaan de Sint-Pietersberg. Hier ben je ook begonnen. Tijd voor een ‘Mestreechse’ koffie en ‘e stökske vlaoj’ op het terras 🙂

Zo hier en daar steek je rechtstreeks het boerenland over. In ons geval waar ze précies op dat moment aan het maaien waren.

Alles op een rijtje

4.7/5

Wandelroute

Wandelroute St. Pieter

Lengte

5,15 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Oog van Sint Pieter, Maastricht (€)

Horeca

Chalet Bergrust

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Neem je verrekijker mee, wie weet zie je de oehoes!
  • Je kunt Fort Sint Pieter ook van binnen bekijken + de ondergrondse gangen. Reserveer bij Maastricht Underground.
  • Ook de ENCI-groeve is van binnen te bekijken. Houd er rekening mee dat honden niet zijn toegestaan in de groeve.

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.

    Bekijk Berichten