avontuurlijk wandelen

Hiken in Noorwegen: Dalsnuten (Sandnes)

Hiken in Noorwegen Dalsnuten Sandnes uitzicht
V

erken Dalsnuten, de top die vele wandelaars bezoeken aan de oostkant van Gandsfjorden in Sandnes. Neem een korte wandeling vanaf de parkeerplaats bij Gramstad naar de top en geniet van de prachtige omgeving, perfect voor families het hele jaar door. De route is in totaal 6,8 km lang.

Beste tijd om te wandelen

April t/m september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Duur (one way)

1 uur

Dalsnuten hike

Rondom Stavanger liggen enkele van de meest schilderachtige fjorden van Noorwegen, waaronder de beroemde Lysefjord. Op korte afstand van de stad ligt Sandnes, de thuisbasis van de prachtige Dalsnuten, een bergtop met een hoogte van 324 meter. Vanaf de top van Dalsnuten heb je een panoramisch uitzicht over de omgeving, inclusief het centrum van Stavanger, de uitgestrekte meren en de weelderige bossen die het gebied omringen.

Hiken in Noorwegen Dalsnuten Sandnes Gramstad parkeerplaats
Hiken in Noorwegen Dalsnuten Sandnes routes Gramstad

Dalsnuten hike van makkelijk tot moeilijk

De Dalsnuten, wat in het Noors ‘dalpiek’ betekent, is een prachtige wandeling door gemakkelijk terrein met een adembenemend uitzicht op Stavanger, Sandnes, Jæren en Ryfylke. De wandelroute naar de top van Dalsnuten is geschikt voor bijna alle wandelaars, met verschillende routes om uit te kiezen, variërend van makkelijk tot uitdagend.

Rolstoelvriendelijke wandeling

Een bijzonder aspect van deze route is dat een deel ervan, tot aan het meer van Revholstjørn (186 m.) toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Het wordt echter aanbevolen om stevige wandelschoenen te dragen en voldoende eten en drinken mee te nemen. Er is geen restaurant of eettentje onderweg.

Rode T pijlen

De route naar de top van Dalsnuten is met rode T-pijlen aangegeven. Volg deze pijlen goed, er zijn zoveel routes hier, dat er veel diverse kleuren zijn aangegeven. Het is overigens een goed te volgen route hoor, ook met (jonge) kinderen.

Op korte afstand van de stad ligt Sandnes, de thuisbasis van de prachtige Dalsnuten

Hiken in Noorwegen Dalsnuten Sandnes uitzicht

Gramstad parkeerplaats Dalsnuten

Een van de meest gebruikte routes begint bij de parkeerplaats bij Gramstad. Vanaf hier leidt een breed grindpad naar boven, langs verschillende uitkijkpunten en door dichte bossen. Na ongeveer 1-2 uur wandelen bereik je de top, waar je wordt beloond met een adembenemend uitzicht over de fjord en de omliggende bergen.

Andere parkeerplaatsen Dalsnuten

Voor wie op zoek is naar een meer uitdagende route, zijn er ook paden die vertrekken vanaf parkeerplaatsen bij Vatne, Holmavika en Dale. Deze routes bieden meer variatie in terrein, met steilere beklimmingen en afdalingen. Onderweg kom je langs verschillende meren en open plekken met prachtige uitzichten.

Vanaf hier leidt een breed grindpad naar boven, langs verschillende uitkijkpunten en door dichte bossen

Hiken in Noorwegen Dalsnuten Sandnes rode T
Hiken in Noorwegen Dalsnuten Sandnes uitzicht

Zwemmen in de zomer

Bij Revholstjørn, een van de meren langs de route, zijn er goede mogelijkheden om te zwemmen. Houd rekening met een totale wandeltijd van 2-3 uur, afhankelijk van de gekozen route en het tempo.

Deze routes bieden meer variatie in terrein, met steilere beklimmingen en afdalingen

Hiken in Noorwegen Dalsnuten Sandnes parkeren
Hiken in Noorwegen Dalsnuten Sandnes schapen
Hiken in Noorwegen Dalsnuten Sandnes samen

We maakten deze reis in samenwerking met ANWB. Zoals je van Wereldwijd Wandelen gewend bent, delen we altijd onze eigen mening en ervaringen.

Alles op een rijtje

4.3/5

Beste tijd om te wandelen

April t/m september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling – niveau 2

Bebording

Rode T

Vertrekpunt

Gramstad Parkering (gratis)

Eindpunt

Dalsnuten uitzichtpunt

Verschil in hoogte

190 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

1 uur

Praktische tips

  • Een deel tot aan het meer van Revholstjørn is rolstoelvriendelijk
  • Tussen 1 april en 20 augustus is het verplicht om je hond aan de lijn te houden
  • Neem je zwemkleding mee om af te koelen in het Revholstjørn-meer

Meer inspiratie