hollands glorie

Wandelen Elsterberg, Veenendaal – Rhenen

O

ver de Elsterberg wandelen. Het stond al een tijdje op mijn lijstje. Een van de enige ‘bergen’ in Nederland, dat wilden we met onze eigen benen beleven. Enige probleem: de lente wil maar niet doorkomen in Nederland. Daarom was deze wandeling bijna een typische herfstwandeling. Met blubber, veel waterplassen en wat verdwaalde buien. Desalniettemin, die Elsterberg werd er niet minder mooi door!

Lengte

8 km

Routekleur

Geen, GPS-route

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Oude Steenfabriek, De Oude Weg, Elst (gratis)

Wandelen Elsterberg

De Elsterberg stond al een tijdje op mijn lijstje, en om een of andere vreemde reden was het er nooit eerder van gekomen. Het werd dus de hoogste tijd om te wandelen over de Elsterberg. We vonden deze wandelroute, een heerlijke, die ons door de rustige bossen van Elst bracht. Met bossen, flinke klimmen en heerlijk rustige paadjes.

Oude Steenfabriek Elsterberg

Deze wandeling over de Elsterberg begint bij de Oude Steenfabriek in Elst. Een unieke parkeerplaats, want je hebt uitzicht over de uiterwaarden van de Nederrijn. Hier lopen grote grazers zoals Schotse Hooglanders en konikpaarden. Een wandeling naar de Oude Steenfabriek kan zeker deel uitmaken van je wandeling naar de Elsterberg; echter gaat de officiële route de andere kant op.  

Met bossen, flinke klimmen en heerlijk rustige paadjes

Pannenkoekenhuis Elst

Steek vanaf de parkeerplaats de weg over, je loopt dan een klein stukje door het dorp Elst. Vanaf daar loop je naar het pannenkoekenhuis. Een wandeling van +/- 5 minuutjes. Vanaf het pannenkoekenhuis begint de wandeling pas echt. Je wandelt tegenover het pannenkoekenhuis direct het bos in. Meteen een goed begin van deze wandeling!

Paddentrek

Let trouwens goed op, bij het betreden van dit bospad. Dit is namelijk een klaar-over-pad voor padden. Tijdens de paddentrek in het voorjaar worden de padden hier opgevangen in emmertjes, die de weg willen oversteken. Dat is natuurlijk niet veilig voor de padden, daarom worden ze gevangen in de emmertjes en door vrijwilligers naar een veilige plek gebracht.

Meteen een goed begin van deze wandeling!

Hoog sprookjes-gehalte

Na dit paddentrek-pad loopt het bospad verder het bos in. Na een tijdje sla je een smal bospaadje aan de linkerkant in. Dit is een supersmal bospaadje, je kunt er niet met z’n twee naast elkaar wandelen. Overigens zijn dit erg mooie bospaadjes, er wandelen weinig mensen en daardoor heeft dit bospad een hoog sprookjesachtig mooi-gehalte. Ik durf het bijna niet te zeggen, haha.

Grenspaal Elst

Dit bospad brengt ons verder het bos in. Langs heidevelden en lariksbossen. Midden in het bos komen we langs de Galgenberg. Dat is zo gruwelijk als het klinkt. Op deze heuvel heeft ooit een galg gestaan. Bizar hé! Iets verderop vind je een enorme grenspaal.  Deze paal bakende het jachtrecht af van de “Hooge Heerlyckheid Amerongen, Ginkel en Elst”. Ginkel is een kleine buurtschap ten noorden van Amerongen. De paal is in de 18de eeuw gehouwen uit een brok zandsteen.

Met een beetje geluk kom je de schapen tegen!

Elsterberg

Na nog een kilometer wandelen door het fijne bos vol gekleurde bladeren, komen we aan bij de noordflank van de Elsterberg. Tot aan de twaalfde eeuw was het hier één groot loofbos. Door houtkap en overbegrazing verdwenen de bossen. Daarvoor in de plaats kwamen enorme heidevelden. Deze heidevelden worden tegenwoordig goed beheerd, onder andere door begrazing van schapen. Met een beetje geluk kom je de schapen tegen!

Heuvel op, heuvel af

Deze wandeling naar de Elsterberg is niet heel zwaar, al merk je natuurlijk wel dat je een flinke heuvel oploopt. Maar laten we eerlijk zijn; echte bergen kennen we natuurlijk niet in Nederland. Dus dit is een wandeling heuvel op – heuvel af. En zo gaat de wandeling eigenlijk de hele tijd verder. Heuvel op, heuvel af. 

Grafheuvels Elsterberg

En over heuvels gesproken, deze wandeling gaat ook geregeld langs grafheuvels. En het bijzondere aan deze grafheuvels in Elst is dat uit onderzoek is gebleken dat deze grafheuvels meer dan 1 keer zijn gebruikt. Dat betekent dus eigenlijk dat hier meerdere mensen in liggen. Aan het einde van de wandeling kom je langs een aantal van deze unieke grafheuvels. 

Een heerlijke wandeling Elsterberg

Daarmee is deze wandeling een heerlijke wandeling over een stevige heuvel in Nederland. Hij heeft lang niet op mijn lijstje gestaan. Was dat erg? Niet perse, al vond ik het een heel fijne wandeling over de Elsterberg. Ideaal voor de lente. Als het niet regent 😉

Daarmee is deze wandeling een heerlijke wandeling over een stevige heuvel in Nederland

Wandelen

Alles op een rijtje

3.8/5

Wandelroute

Elsterberg

Lengte

8 km

Soort wandeling

GPS-wandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Oude Steenfabriek, De Oude Weg, Elst (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Deze wandelroute is heerlijk in de lente en de herfst. Je kunt wilde dieren tegenkomen. Geniet van de ontmoeting, maar blijf altijd op afstand
  • De grafheuvels zien er misschien interessant uit als klimrekken, maar zijn het absoluut niet. Je mag niet op de grafheuvels komen

Meer inspiratie