hollands glorie

Wandelroute Moerasbos Het Schuitwater, Limburg

W

andelen in Limburg staat garant voor avontuurlijke, gevarieerde wandelingen. En hoewel je misschien zou verwachten bij wandelen in Limburg - hoeft dat echt niet altijd heuvel op, heuvel af te zijn. Deze wandelroute in Limburg voert door een heus moerasbos. Of zoals Staatsbosbeheer zegt: door de kraamkamer van Moeder Natuur. Hier in Het Schuitwater (Noord-Limburg) wandel je binnen een paar kilometer van drassig moeras naar kurkdroge heide. Een ideale wandeling in Limburg!

Lengte

2,5 km

Routekleur

Rood

Vertrekpunt en parkeren

P-plaats Horsterweg in Broekhuizen (gratis)

Wandelen Limburg: Het Schuitwater

Het Schuitwater is een gevarieerd natuurgebied rond de oude Maasgeul in Noord-Limburg. In deze oude geul vind je veel open water, moerassige stukken, moerasbos en drassige graslanden. Zodra je het hogerop gelegen zandgrond op loopt, verandert je ondergrond ineens van zompig naar woestijndroog. Een ideale wandeling in Noord-Limburg! Vennen, akkers, heide: hoewel het hetzelfde wandelgebied betreft, zijn het echt twee verschillende werelden. Op een paar kilometer.

Vennen, akkers, heide: hoewel het hetzelfde wandelgebied betreft, zijn het echt twee verschillende werelden. Op een paar kilometer.

Het Schuitwater

Dat het moerasbos van Het Schuitwater zo ‘wild en oerachtig’ aandoet, is geen toeval. Hier geldt het credo: geen beheer is goed beheer. De natte bossen van Het Schuitwater hier zijn zo spontaan gegroeid. Mede door dit ‘gebrek’ aan beheer zorgt het ervoor dat vele dieren en planten hun thuis hier vinden in Het Schuitwater. 

Bevers in Het Schuitwater in Noord-Limburg

Door deze variatie vind je in Het Schuitwater ook een grote diversiteit aan bijzondere planten, paddenstoelen, insecten, vogels en dieren. Zo leeft hier bijvoorbeeld de bever, sinds dat ze hier in 2003 zijn uitgezet. 

Bevers wandelen Limburg

De bevers hebben het hier zodanig naar hun zin, dat al een jaar na hun uitzetting er 3 jongen zijn geboren. De kans dat je zelf met eigen ogen de bevers ziet is overigens best klein, bevers zijn van nature schuwe dieren. Aan de omgeknaagde en ontschorste bomen kun je wel de sporen van de bevers in Het Schuitwater zien.

Wandelen Limburg in natuurgebied Het Schuitwater

Het Schuitwater is een natuurreservaat in Broekhuizen, zo’n 20 km ten noorden van Venray. Het Schuitwater staat bekend om haar moeras en drassige natuur. Deze wandeling door Het Schuitwater in Noord-Limburg is weliswaar niet lang (2,5 km) maar heeft in deze paar kilometer bijzonder veel variatie te bieden. Daarnaast vind je in Het Schuitwater ook wandelingen van 9,1 km (groen gemarkeerd) en 5,5 km (blauw gemarkeerd), voor de liefhebbers van Het Schuitwater.

Wandelen Limburg moerasbos

Voor deze wandelroute ‘Schuitwater Moerasbos’ van 2,5 kilometer volg je de rode paaltjes, die de eerste honderd meter over de weg volgen. Belangrijk om dat te doen, omdat het lijkt alsof je bij de parkeerplaats het hekje door moet. Dit hoeft dus niet, omdat je dan tegen het verkeer in loopt en de paaltjes mist.

Kraamkamer van Moeder Natuur in Noord-Limburg

Aan het einde van de weg vind je aan de linkerzijde de toegang tot natuurgebied Het Schuitwater. Hier begint ‘de kraamkamer van Moeder Natuur’, zoals Staatsbosbeheer het gebied noemt. Vanaf dit punt ga je het moerasbos in. In de zomer prima te betreden met goede wandelschoenen, houd er rekening mee dat in het laagseizoen het water hier hoog kan staan. Dan zijn laarzen zeker aanbevolen!

DEET: wandelen Limburg

Mocht je in de lente of zomer in Het Schuitwater wandelen, dan is ook een flesje DEET aan te raden in verband met de vele muggen in het stilstaande water. Laat je er niet door afleiden, want het gebied is prachtig. Maar zelfs in 2,5 kilometer kun je best een verzameling muggebulten scoren – zeggen we helaas uit ervaring.

Hier begint ‘de kraamkamer van Moeder Natuur’, zoals Staatsbosbeheer het gebied noemt.

Wandelen Limburg: mooie rustplekken

In het moerasbos vind je meest prachtige plekken, hier en daar zelfs voorzien van een bankje om te genieten van de omgeving. Misschien zie je de ijsvogel wel! Typerend aan deze wandeling zijn de vele bruggetjes over het groene moeraswater. Bijna buitenlands, met een soms surrealistisch uitzicht. Je mag hier overigens met de hond (aangelijnd) wandelen. Ik zou je aanraden om je hond niet te laten drinken uit dit (op het eerste oog) groene heksenwater.

Wandelen Limburg: heide

Aan het einde van de moeraseikenlaan voert het wandelpad omhoog, de droge heide op. Hier betreed je het begrazingsgebied van de wilde paarden die hier leven. Hou hier rekening mee, zeker als je met de hond wandelt. Wij kwamen de wilde paarden tegen pas na de heide, in het dichte bos. Een prachtige kudde galopperende paarden, in the middle of nowhere. Heel indrukwekkend!

Schuitwater

De wandeling door Het Schuitwater eindigt zodra je vanuit de droge heide weer de natte moeraseikenlaan in wandelt. Een paar honderd meter en je komt uit bij het hekje (die je in het begin voorbij bent gelopen) en je bent een prachtige wandeling rijker. En hopelijk zonder muggebulten 😉

Een prachtige kudde galopperende paarden, in the middle of nowhere. Heel indrukwekkend!

Alles op een rijtje

4.5/5

Wandelroute

Wandelroute Schuitwater Moerasbos

Lengte

2,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

P-plaats Horsterweg in Broekhuizen (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Mocht je de tijd hebben, neem dan zeker even plaats op het bankje midden op het bruggetje. Hier heb je fantastisch uitzicht over het hele gebied.
  • Het moerasbos kan buiten het hoogseizoen of na natte periodes héél nat zijn. Dan zijn hoge wandelschoenen niet hoog genoeg. Trek dan zeker je laarzen aan!
  • Op de droge heide is het begrazingsgebied. Er lopen wilde paarden, houd hier rekening mee.

Meer inspiratie