hollands glorie

Maasduinen wandelen: Reindersmeer en trekpontje

O

precht, ik vind dit één van de allermooiste wandelroutes in Nederland. Het is alsof je in een stukje Zweden van Nederland loopt. Kraakhelder, azuurblauw water. Mul stuifzand en prachtige uitzichten. Niet voor niets is het Reindersmeer uitgeroepen tot het allermooiste meer van Nederland. En extra leuk aan Maasduinen wandelen: het tochtje met de trekveer over het water!

Lengte

4 of 7 km

Routekleur

Rood

Vertrekpunt en parkeren

Bezoekerscentrum Maasduinen in Well

Maasduinen wandelen

Nationaal Park de Maasduinen is een nationaal park dat zich uitstrekt van Noord- tot Midden-Limburg. Het bosgebied ligt als het ware op de langgerekte zandrug tussen de Maas en de Duitse grens. Nationaal Park de Maasduinen wordt ook wel ‘de parel van Noord-Limburg’ genoemd. En nadat we deze wandelroute hebben gewandeld, kan ik dit maar al te goed begrijpen. Nationaal Park de Maasduinen is práchtig!

Limburg wandelen

Limburg ligt ver verwijderd van zee, en toch zijn er duinen. Hoe zit dit? De duinen die je in Nationaal Park de Maasduinen vindt, zijn rivierduinen. De duinen zijn bijna allemaal met bomen begroeid, het was de enige manier om de omliggende akkers en weides te beschermen tegen het stuifzand. 

Stuifzand 

Want dát hier stuifzand ligt, kom je gauw genoeg achter. Sommige plekken zijn zo verwilderd van het stuifzand, dat het voelt alsof je in strandzand aan het banjeren bent. Goede schoenen aan te raden dus voor Maasduinen wandelen!

Nationaal Park de Maasduinen wordt ook wel ‘de parel van Noord-Limburg’ genoemd

Maasduinen wandelen rondje Reindersmeer

De mooiste wandelroute door Nationaal Park de Maasduinen is ongetwijfeld om het Reindersmeer heen. En echt waar, ik heb al veel gewandeld, maar deze wandelroute staat echt in mijn top 10. Het mooie lentezonnetje maakte de ervaring helemaal af. Start je wandelroute bij Bezoekerscentrum Maasduinen aan de Bosserheide in Well. Er is meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid voor auto’s en ook fietsen kun je hier gemakkelijk kwijt.

Diverse afstanden

De wandelroute rond het Reindersmeer is te volgen in 4 km en 7 km. Volg voor beide routes de rode paaltjes. Het rondje van 7 km gaat volledig om het Reindersmeer heen. De wandelroute van 4 km gaat tot ongeveer de helft van het Reindersmeer. Je steekt het water dan over via het trekpontje. Erg de moeite waard!

Maasduinen wandelen - prachtige foto's

Het pad loopt direct al prachtig langs de oevers van het meer. Stop gerust ook bij de brug die over het water loopt. Hier heb je prachtig uitzicht over het kraakheldere water. Een prachtige stop voor foto’s! Loop je iets verder, dan kom je een verhoogd, houten uitzichtpunt tegen. Misschien nog wel veel mooier: vanaf hier kijk je van bovenop het meer. Meer dan fantastische plaatjes levert het op!

De mooiste wandelroute door Nationaal Park de Maasduinen is ongetwijfeld om het Reindersmeer heen

Stuifzand, bos en heide

Het is prachtig rondom het Reindersmeer. Als je zou zeggen dat je in Zweden bent, denk ik dat iedereen je gelooft. Een stukje ongerepte natuur in Nederland. Nadat je de eerste kilometers door het bos hebt gewandeld, gaat de wandeling verder door mul stuifzand. En zoals echte duinen zijn, wandel je hier ook echt de duinen op… en weer af. Dat kan best even intensief zijn. Neem gerust de tijd. En geniet van het uitzicht. 

Route naar het trekpontje – Maasduinen wandelen

Wanneer je het stuifzandgebied op bent gelopen, kun je met een beetje geluk het trekpontje in de verte al zien liggen. De wandelroute gaat enkel rechtdoor, eenmaal beneden vind je bordjes die je de weg wijzen naar het trekpontje.

Het is prachtig rondom het Reindersmeer. Als je zou zeggen dat je in Zweden bent, denk ik dat iedereen je gelooft

Maasduinen in de zomer

Ga je deze wandelroute in de zomer bewandelen? Neem dan echt minimaal voor elk persoon een flesje water en wat te eten (zoals een stevige plak ontbijtkoek) mee. Hier op het stuifzand kan het behoorlijk heet worden in de zomer. En dan kun je maar beter goed voorbereid zijn.

Maasduinen wandelen - trekpontje Reindersmeer

Wat een unieke ervaring is het trekpontje over het Reindersmeer! Als je de mogelijkheid hebt om met meer personen in het pontje te stappen; ik zou het zeker doen. Je bent al gauw tegen de wind en de golven in aan het touwtrekken, dat is met z’n twee best zwaar. Met een groepje gaat het niet alleen makkelijk, maar heb je ook net even wat meer tijd om te genieten. Glinsterend water, watervogels: je vindt het hier allemaal.

Openingstijden trekpontje 

Het trekpontje over het Reindersmeer is gratis en is tussen zonsopgang en zonsondergang te gebruiken. Ook honden zijn welkom op het trekpontje. 

Wat een unieke ervaring is het trekpontje over het Reindersmeer!

Vier de zomer bij Roompot!

Alles op een rijtje

4.5/5

Wandelroute

Nationaal Park de Maasduinen en Reindersmeer

Lengte

4 of 7 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Bezoekerscentrum Maasduinen (gratis)

Horeca

Bosbrasserie in de Sluis

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Ga je in de zomer door de Maasduinen wandelen? Neem dan zeker wat te drinken en te eten mee.
  • De wandeling van 4 km gaat via het trekpontje, de wandeling van 7 km gaat om het meer heen.

Meer inspiratie