hollands glorie

Wandelroute Amerikaanse Begraafplaats, Margraten

I

k ben er stil van, deze korte wandeling over de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Tijdens onze korte vakantie in Limburg zijn we langs de Amerikaanse militaire begraafplaats gereden, om met eigen ogen deze indrukwekkende begraafplaats te zien. Hoewel dit geen wandeling is zoals vele anderen, heeft het ontzettend veel indruk gemaakt. Ik ben één van de 500.000 bezoekers die elk jaar het ereveld bezoeken.

Lengte

+/- 3 km

Routekleur

Geen routepaaltjes

Vertrekpunt en parkeren

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Wandelen Amerikaanse begraafplaats

In het midden van het Zuid-Limburgse heuvellandschap vind je de indrukwekkende Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Hier liggen in totaal 8.301 militairen begraven, die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld in de Ardennen, het Ruhrgebied in Duitsland en in Zuid-Nederland. Deze begraafplaats in het Limburgse Margraten was één van de eerste begraafplaatse waar in Duitsland gesneuvelde militairen werden begraven. Ieder jaar op Memorial Day (28 mei) worden de gesneuvelde militairen herdacht. 

Begraafplaats

In totaal is deze begraafplaats ongeveer 26,5 hectare groot, voor een bezoek aan de Amerikaanse Begraafplaats Margraten kan je zeker 1 tot 2 uur uittrekken. Het is een erg indrukwekkende begraafplaats, voor iedere soldaat staat er een wit marmeren kruis of davidster voor het graf. Dit is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Extra bijzonder is dat het grondgebied van deze begraafplaats voor eeuwigdurend gebruik beschikbaar is gesteld aan de Amerikaanse regering. 

Het is echt een ontzettend indrukwekkende begraafplaats. Ik ben er dan al stil van als ik het terrein op loop.

Dertig meter hoge toren

Het is echt een ontzettend indrukwekkende begraafplaats. Ik ben er dan al stil van als ik het terrein op loop. De 30 meter hoge toren springt direct in het oog. De toren is te beklimmen met 149 treden, je kunt dan in één opslag het hele veld zien. Het is goed te zien dat deze begraafplaats is opgedeeld in zestien vakken en in parallel lopende bogen zijn opgesteld. 

Kapel op de begraafplaats

Op de begane grond van de toren vind je de kapel van 15 meter hoog. Als je in de kapel omhoog kijkt, zie je prachtige verlichting bestaande uit een koningskroon, omringt met kleinere lichtjes. Deze is door het Nederlandse volk geschonken aan de begraafplaats. Wat extra opvalt aan deze toren op de Amerikaanse Begraafplaats Margraten zijn de drie Amerikaanse, een christelijke en een joodse vlag die zijn geplaatst op de buitenste muren. 

Vanuit de toren wandel je naar de trappen van het Ereplein, achter de toren vind je het grafveld.

Muren der vermisten

Bij het betreden van het grafveld, loop je ook langs het Ereveld. Je vindt er een spiegelvijver en enorme muren met daarop de namen van 1.722 vermiste personen. Het zijn de Muren der Vermisten. Op de muren staan de namen, rang, eenheid en staat van de land- en luchtstrijdkrachten geschreven.

Sterretje achter naam

Verdrietig genoeg zijn in de afgelopen decennia maar enkelen van deze vermisten alsnog gevonden of geïdentificeerd, dat kun je zien aan het sterretje dat achter de naam staat. De vermiste militairen komen allemaal uit Noord-Amerika.  

Wandeling over de Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Zodra je eenmaal het grafveld oploopt, zul je merken hoe indrukwekkend het eigenlijk is. Het grafveld is verdeeld in 16 vakken, gescheiden door een vlaggenmast en graspaden. Er liggen 8.301 grafstenen, een Davidster voor zij die Joods waren, een Latijns kruis voor alle anderen. De grafstenen zijn geplaatst in bogen, die allemaal parallel zijn opgesteld. Zo zie je pas echt de grootte van de begraafplaats. Je kunt vanuit het hele park doorkijken naar de andere kant van het veld.

Lopen op het gras

Je mag op de graszoden lopen, maar wees hiermee voorzichtig. De begraafplaats, de graven en het grasveld worden elke dag met alle aandacht en zorg bijgehouden. Als je het hele veld wil aflopen, is het aan te raden om het wandelpad aan de rechterkant te bewandelen. Je loopt dan helemaal naar de achterkant van de begraafplaats, om via de linkerkant terug te wandelen. Op en rond het veld staan voldoende bankjes, mocht je even willen bijkomen van de indrukken.

Verdrietig genoeg zijn in de afgelopen decennia maar enkelen van deze vermisten alsnog gevonden of geïdentificeerd

Memorial Day Amerikaanse Begraafplaats

Wij hebben de vrijheid van vandaag de dag te danken aan de mannen van toen. Ik probeer mij dat bij ieder ereveld goed te bedenken – en natuurlijk op de dagen van bezinning zoals 4 en 5 mei. Ook op deze begraafplaats wordt elk jaar een dodenherdenking georganiseerd. Omdat het een Amerikaanse begraafplaats betreft, wordt dit Memorial Day genoemd en is elk jaar op de laatste zondag van mei om 15.00 uur. 

Missing Man-formatie

Tijdens Memorial Day zijn ieder jaar vele hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. Je mag er zelf ook bij aanwezig zijn, het kan door iedereen worden bijgewoond. Er wordt een krans gelegd en wordt door straaljagers in de lucht een saluut gebracht. De straaljagers vliegen in een zogenoemde ‘missing man’-formatie.

Er wordt een krans gelegd en wordt door straaljagers in de lucht een saluut gebracht. De straaljagers vliegen in een zogenoemde ‘missing man’-formatie.

Indrukwekkende wandeling

Ik realiseer mij heel goed dat dit niet zomaar een wandeling is. Het is een wandeling waar ik nog lang stil van ben, het heeft mij geraakt. De grootte van het grafveld, de mannen die zich hebben opgeofferd voor onze vrijheid, alle 8.301 stenen. Ik ben er echt stil van…

Alles op een rijtje

4/5

Wandelroute

Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Lengte

+/- 3 km

Soort wandeling

Eén route via twee wandelpaden

Start- en eindpunt

Amerikaanse Begraafplaats, Margraten (gratis)

Horeca

Geen, wel toiletten aanwezig

Honden

Verboden, ook niet aangelijnd

Praktische tips

  • De begraafplaats is het gehele jaar dagelijks geopend van 09.00 – 17.00 uur. Er zijn gratis rondleidingen mogelijk. 
  • Honden zijn niet toegestaan. 

Meer inspiratie