hollands glorie

Kasteel Arcen en Kasteeltuinen Arcen, Maasduinen / Limburg

I

n het Noord-Limburgse Arcen vind je één van de mooiste kasteeltuinen van Nederland: bij Kasteel Arcen. Een magische plek, waar je kennis maakt met duizend en één verschillende bloemen en planten. De kasteeltuinen van Arcen in het gelijknamige dorp heeft maar liefst 15 tuinen. Wat een plaatje! Of beter gezegd: wat een práchtige plaatjes! Niet alleen je ogen, maar ook je neus heeft een topdag hier. Heerlijke bloemengeuren in overvloed.

Lengte

4 km

Routekleur

Vaste route in het park

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Kasteeltuinen Arcen (€)

Wandelen Kasteel Arcen

In het pittoreske dorpje Arcen vind je Kasteel Arcen, met gigantische kasteeltuinen. Met maar liefst 15 verschillende kasteeltuinen is dit een heerlijk uitje voor het hele gezin. Niet voor niets zijn de Kasteeltuinen van Arcen ook uitgeroepen door ANWB tot het leukste uitje van de provincie Limburg. 

Grote bloemenverzameling

In de Kasteeltuinen vind je één van de meest veelzijdige bloemen- en plantenverzamelingen van Europa. En niet alleen dat, want de Kasteeltuinen zijn bijzonder interactief. Wandel door de meterslange beukenhaag, beklim de uitzichttorens of wandel door de waterval zonder nat te worden.

In het pittoreske dorpje Arcen vind je Kasteel Arcen, met gigantische kasteeltuinen

Wandelen Kasteeltuinen van Arcen

De Kasteeltuinen van Arcen lijkt op het eerste gezicht niet de meest voor de hand liggende plek voor een inspirerende wandeling. Toch is dit wel zo. Zeker in de late lente / begin zomer, is dit een heerlijke plek. Goed, het is dan wel een aangelegde wandeling maar dat maakte voor mij weinig uit. De variatie tussen landschappen, bloemen en verhalen maakte dat ik dit echt een hele verrassende wandeling vond. Wij gingen zelfs met onze kleine hond Joep. Zelfs hij vond het een fijne wandeling!

De tuinen van Kasteel Arcen zijn een bijzondere beleving

Waterval en duizend rozen in Arcen

De tuinen van Kasteel Arcen zijn een bijzondere beleving. Je wandelt niet alleen door kilometerslange tuinen, je doet ook nog eens bijzondere ervaringen op. Wanneer je de Kasteeltuinen betreedt, zie je de grote waterval al voor je. Je kunt onder de waterval doorlopen (zonder nat te worden) en je kunt er voor staan. Dit is lang niet de enige waterval die je in het park tegenkomt. Want ook verderop in de Kasteeltuinen vind je watervallen. De ene nog spectaculairder dan de andere. Zelfs een waterval waaronder je kunt midgetgolfen! 

Want ook verderop in de Kasteeltuinen vind je watervallen. De ene nog spectaculairder dan de andere. Zelfs een waterval waaronder je kunt midgetgolfen

Wandeling Arcen en Kasteeltuinen

Deze wandeling door de Kasteeltuinen van Arcen kun je zo lang of kort maken als je zelf wil. Als je alle kasteeltuinen afloopt, ben je zeker een aantal uur tot een halve dag bezig. Natuurlijk wandel je niet op hetzelfde tempo als door het bos, dus uiteindelijk kwam ik op 4 km uit. 

Volg de paaltjes

Om de ideale route door de Kasteeltuinen van Arcen te volgen, zou ik je aanraden om de paaltjes te blijven volgen. Je kunt de route verkorten door de bordjes met een schaar te volgen. Ben je niet goed ter been of wandel je met een wandel-/kinderwagen? Volg dan de bordjes met een rolstoel, dan vermijd je namelijk de routes waarbij je moet klimmen en klauteren. Over het algemeen zijn de meeste paden toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Wandelen Maasduinen

Dichtbij deze wandelroute door Kasteel Arcen vind je de Maasduinen. Lees meer hieronder.

Kasteeltuinen Arcen: leukste uitje van Limburg

De Kasteeltuinen van Arcen worden jaar op jaar verkozen door ANWB als het leukste uitje van Limburg. Via de website van ANWB kun je je tickets voor de Kasteeltuinen met korting aanschaffen. Ideaal als je met het hele gezin wil; dat scheelt toch weer mooi!

De Kasteeltuinen van Arcen worden jaar op jaar verkozen door ANWB als het leukste uitje van Limburg

Alles op een rijtje

4.2/5

Wandelroute

Wandelroute Kasteeltuinen Arcen

Lengte

4 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Kasteeltuinen Arcen (€)

Horeca

Binnenin de Kasteeltuinen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Koop je kaartjes met korting via de website van ANWB voor de Kasteeltuinen van Arcen
  • Honden mogen het park in, maar moeten wel aan de korte lijn

Meer inspiratie