hollands glorie

Wandelroute Zandhagedisroute, Nationaal Park de Hollandse Duinen

I

n het uitgestrekte landschap van de Hollandse Duinen vind je wandelroute Zandhagedisroute. Een wandeling door de Amsterdamse Waterleidingduinen, een stukje langs het strand van Noordwijk en de oude strandvlakte Langeveld. Met hertjes. Heel, héél veel hertjes. En als je geluk hebt een handjevol andere wilde dieren. Een heerlijke route!

Lengte

8 km

Routekleur

Bruin, afgebeeld met een zandhagedis

Vertrekpunt en parkeren

Langevelderlaan 45 in Noordwijk

Wandelroute Nationaal Park de Hollandse Duinen

Even lekker uitwaaien op het strand, zonder alleen maar te ploeteren door het stugge zandstrand? Dan is deze wandelroute met de naam Zandhagedisroute oprecht ideaal. Een wandeling van 8 km, met een grote variatie aan landschappen. Omdat je eigenlijk de hele route door hoge duinen loopt, is de route wel wat zwaarder dan andere duinwandelingen. Des te meer tijd om van het uitzicht te genieten!

Gratis parkeren Nationaal Park de Hollandse Duinen

Deze wandelroute door Nationaal Park de Hollandse Duinen start aan de Langevelderlaan in Noordwijk. Je kunt je auto gratis parkeren ongeveer ter hoogte van huisnummer 45 (tegenover het StayOkay-hotel). Er is voldoende parkeergelegenheid aan de weg en anders is het ook een mogelijkheid ietsje verder te rijden. De route is gemarkeerd, maar vergt wel goede ogen. 

Gemarkeerde wandelroute

De route is namelijk tot aan de Amsterdamse Waterleidingduinen gemarkeerd met een bruin bord, waarop een zandhagedis staat afgebeeld. In de Amsterdamse Waterleidingduinen volg je het (ongemarkeerde) hoofdpad en door de Noordwijkse duinen volg je de hoge duinen tot aan de boulevard. De route terug is eigenlijk maar één weg rechtdoor. Je moet dus wel even goed opletten als je deze Zandhagedisroute wil bewandelen.

Even lekker uitwaaien op het strand, zonder alleen maar te ploeteren door het stugge zandstrand?

Hertjes in Langeveld

Eenmaal aan de route begonnen, kan het genieten beginnen. En dat begint meteen al goed, want je wandelt zo natuurgebied Langeveld in. Zoals Zuid-Hollands Landschap terecht zegt: “zodra de natuur uit haar winterslaap is ontwaakt, vliegt, en kruipt hier van alles rond”. Vlinders, insecten, vogels, de zandhagedis uiteraard en… hertjes! Deze laatste zijn ongetwijfeld de meest bekende bewoners van Langeveld. 

Bronst in Langeveld, Hollandse Duinen

De hertjes zijn het hele jaar te zien, maar het mooiste is misschien wel in de herfst – zo vanaf half oktober. Dan begint de bronst en vechten de volwassen mannetjesherten om de vrijgezelle vrouwtjes. Het ziet er heftig uit, maar is gelukkig zelden dodelijk voor de herten. 

zodra de natuur uit haar winterslaap is ontwaakt, vliegt en kruipt hier van alles rond

Amsterdamse Waterleidingduinen

Nadat je Langeveld uit bent gelopen, wandel je de Amsterdamse Waterleidingduinen eigenlijk meteen al in. Na het klaphekje sta je in het natuurgebied dat eveneens erg bekend is vanwege haar grote hertenpopulatie. Sla linksaf na het klaphek, je volgt dan het hoofdpad. Je zal echt geen moeite hoeven doen om de hertjes tegen te komen. Vaak staan ze in groepjes tussen de bomen. Met een beetje geluk kom je herten tegen met indrukwekkende geweien. Kijk gerust eens over de duinen heen of kom tegen de schemering, dan zullen er nog veel meer herten zijn.

Dagkaart Amsterdamse Waterleidingduinen

Normaal gesproken heb je een dagkaart nodig om de Amsterdamse Waterleidingduinen te bewandelen, maar dat hoeft bij deze wandelroute niet. Dat komt omdat de wandeling niet start in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar er enkel een stukje doorheen gaat.

Met een beetje geluk kom je herten tegen met indrukwekkende geweien

Noordwijkse Duinen in de Hollandse Duinen

Vanuit de Amsterdamse Waterleidingduinen wandel je eigenlijk meteen de strandduinen op van Noordwijk. Deze duinen zijn dan ook geen stuivende duinen maar zanddijken. Met als reden om de zee buiten te houden. Op het zand groeit helmgras en zandhaver, om te voorkomen dat het zand wegwaait. 

Boulevard van Noordwijk

Vanuit de hoge duinen van Noordwijk kun je zo naar de zee kijken. Wandel nog een stukje verder richting de boulevard. Drink, eet of geniet van een pauze aan de zee. Want het wandelen door de duinen – en zeker 8 km lang – is best intensief. Vanuit de boulevard volg je het bospad terug naar de parkeerplaats. Een prachtige wandeling door de Hollandse Duinen!

Vanuit de hoge duinen van Noordwijk kun je zo naar de zee kijken

Alles op een rijtje

3.2/5

Wandelroute

Zandhagedisroute Hollandse Duinen

Lengte

8 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Langevelderlaan 45 in Noordwijk (gratis)

Horeca

Divers, aan de boulevard

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd (let op: verboden in de Amsterdamse Waterleidingduinen)

Praktische tips

  • In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn honden verboden, volg daarvoor het fietspad buiten het gebied om.
  • Let goed op de bordjes, die veranderen gedurende de wandelroute
  • Houd voldoende afstand van de hertjes, al zijn ze mensen gewend. Voer en aai ze niet.

Meer inspiratie