hollands glorie

Oostvaardersplassen wandelen – Zeearendroute

D

it is wandelroute Zeearend. Een prachtige wandeling over de Oostvaardersplassen. Niet voor niets draagt deze route deze naam. Want er is een grote kans dat je zeearenden in dit gedeelte van de Oostvaardersplassen tegenkomt. Kijk ook niet op als je ineens oog in oog staat met een kudde edelherten of konikpaarden. Deze wandeling over de Oostvaardersplassen geeft je het mooiste beeld!

Lengte

5 km

Routekleur

Groen

Vertrekpunt en parkeren

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen wandelen

Op een koude vrijdagmiddag in december, besluit ik het weekend in te luiden in de Oostvaardersplassen. Ik kan wel wat ontspanning gebruiken en met Oostvaardersplassen op rijafstand, ga ik het aan. Het is weliswaar al 15u in de middag en de schemer begint zijn intrede te doen, maar dat houd mij niet tegen.

Kudde konikpaarden

Al bij het inrijden in Nationaal Park de Oostvaardersplassen zie ik rechts van mij een kudde konikpaarden staan. Ze galopperen en hinniken er flink op los. Ik zet de auto aan de kant om van dit tafereel te genieten. Hoewel ik ook in acht houd dat er hoogoplopende discussies gaande zijn over de Oostvaardersplassen. Stiekem kan ik toch onwijs genieten van deze harige vrienden.

Al bij het inrijden in Nationaal Park de Oostvaardersplassen zie ik rechts van mij een kudde konikpaarden staan.

Wandelroute Zeearend, Oostvaardersplassen

Op de parkeerplaats van Buitencentrum Oostvaardersplassen is meer dan genoeg parkeerruimte. Overigens starten vanaf deze plek meerdere wandelroutes, dus die ruimte is ook zeker nodig. Ik was overigens een beetje verward, want op de borden voor het Buitencentrum Oostvaardersplassen stond alleen wandeling ‘T Lange Pad aangeduid. Eveneens een prachtige wandeling die ik al eens liep, maar daar kwam ik vandaag niet voor.

Oostvaardersplassen wandelen

Het pad vervolgt zich langs het Buitencentrum Oostvaardersplassen zelf, vanuit daar staan de paaltjes goed aangegeven. Deze wandeling Zeearend is aangegeven met paaltjes met een groene pijl. Handig, want het is eigenlijk maar een verhard pad. Zelfs verdwalen lukte mij niet. Nou, dat zegt wat 😉

Zelfs verdwalen lukte mij niet. Nou, dat zegt wat 😉

Driehoek Oostvaardersplassen wandelen

De wandeling over de Oostvaardersplassen start meteen al fenomenaal. Ik hoor en zie diverse lijsters, het bewegende riet verraad hun aanwezigheid. Vanaf het houten bruggetje na het Buitencentrum Oostvaardersplassen vervolgt de route zich naar rechts. 

Driehoek in de Oostvaardersplassen

Niet veel verder start de Driehoek: een moerasgebied met rietfluitjes, ruige graslanden, waterplassen en bossen. Het is dan ook niet voor niets dat natuurgebied de Driehoek het thuis is van diverse grote grazers zoals edelherten, konikpaarden en heckrunderen.

Oostvaardersplassen - Natuurgebied de Driekhoek gesloten

Hoewel het natuurlijk prachtig is, al dit natuurschoon en de grote grazers, wordt het gebied ook jaarlijks gesloten. De Driehoek is geopend van medio mei t/m december. Dat betekent dat vanaf januari tot medio mei de Driehoek in de Oostvaardersplassen gesloten is. Dit natuurgebied doet net als het Kotterbos dienst als rustgebied voor de edelherten, konikpaarden en heckrunderen. Houd de website van Staatsbosbeheer in de gaten voor de laatste updates.

Rustgebied voor dieren

Houd er rekening mee dat wanneer er heckrunderen gespot worden in de Driehoek, het gebied wordt afgesloten voor je eigen veiligheid. Je kunt deze wandeling dan niet maken. 

Niet veel verder start de Driehoek: een moerasgebied met rietfluitjes, ruige graslanden, waterplassen en bossen.

Grote observatiehut de Zeearend

Deze wandeling door de Oostvaardersplassen heet niet voor niets wandelroute Zeearend. Er zijn meer dan genoeg plekken om deze koning van de Oostvaardersplassen te bewonderen. Tijdens deze wandelroute kom je langs een aantal vogelkijkhutten, waaronder de grote observatiehut de Zeearend.

Dieren in observatiehut de Zeearend

In de observatiehut de Zeearend kun je van alles zien. Van de grote zilverreiger tot de vos en de roerdomp. Maar uiteraard worden ook regelmatig konikpaarden, edelherten en natuurlijk de zeearend gespot. Observatiehut de Zeearend heeft twee verdiepingen, is rolstoelvriendelijk en bied je een prachtig uitzicht over de rietvlaktes van de Oostvaardersplassen.

→ Meer info over observatiehut de Zeearend.

Vogelkijkhut Wigbels Eiland

Een kleine kilometer nadat je observatiehut de Zeearend bent gepasseerd, kom je langs vogelkijkhut Wigbels Eiland. Hij lijkt een beetje op observatiehut de Zeearend maar persoonlijk vond ik deze hut het mooist. Je ligt meer in de natuur. Vossen lopen hier regelmatig langs en in de winter laat de zeearend zich geregeld zien. Ook deze hut is mindervalidevriendelijk.

→ Meer info over vogelkijkhut Wigbels Eiland.

Vogelijkhutten en observatiehutten Oostvaardersplassen

Op deze wandelroute door de Oostvaardersplassen heb je geregeld de mogelijkheid om even uit te rusten in een van de vele hutten die er staan. Je hebt hier perfect uitzicht op de wilde dieren. Wel belangrijk is dat niet ieder dier zich even gemakkelijk laat zien. Om de kans op wilde dieren en vogels te vergroten, is het aan te raden om muisstil te zijn. Zo kun jij en vele anderen blijven genieten van het wild.

Meer vogelkijkhutten Oostvaardersplassen

Wil je tijdens deze wandeling door de Oostvaardersplassen ook andere wildhutten betreden? Bekijk dan zeker deze vogelijkhutten:

Oostvaardersplassen wandelen Wigbels Eiland

De rest van de wandeling na Wigbels Eiland is een beetje hetzelfde. Het is winters koud langs het water, dikke rietkragen dansen bij het suizen van de wind. Kleine moerasvogels fluiten er lustig op los, terwijl iets verder de konikpaarden zich van hun sterkste kant laten zien. 

Wandelroute Zeearend: geschikt voor mindervalide

De wandelroute Zeearend door de Oostvaardersplassen is zeer geschikt voor rolstoelgangers en mindervaliden. De hele wandeling is uitgezet op verharde paden, dwars door de ruige natuur van de Oostvaardersplassen. De route staat bijzonder goed aangegeven en is een fijne afwisseling op je werkweek. Ik denk dat ik deze route vaker op mijn lijstje zet, als ik mijn werkweek wil afsluiten. Het bleek een prima idee!

Oostvaardersplassen wandelen en wandelroutes

Mocht je nog meer in de Oostvaardersplassen wandelen, dan zijn er uiteraard nog tal van andere wandelroutes. Oostvaardersplassen wandelen is in elk seizoen een aanrader: in de zomer kun je heel fijn wandelen in de Oostvaardersplassen. Een kakofonie van vogelgeluiden barst los; in de herfst is het weer heel anders wandelen in de Oostvaardersplassen. Dan is de kans weer groter dat je grote grazers tegenkomt. Hoe dan ook, Oostvaardersplassen wandelen is altijd een goed idee!

Meer wandelingen door de Oostvaardersplassen

De wandelroute Zeearend door de Oostvaardersplassen is zeer geschikt voor rolstoelgangers en mindervaliden.

Wandelen

Alles op een rijtje

4.2/5

Wandelroute

Wandelroute Zeearend

Lengte

5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Buitencentrum Oostvaardersplassen (gratis)

Horeca

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Honden

Verboden, ook niet aangelijnd

Praktische tips

  • Deze wandelroute Oostvaardersplassen is alleen te bewandelen vanaf half mei t/m december. De rest van de tijd is het rustgebied voor de dieren.
  • Hoge laarzen of stevige wandelschoenen zijn een must in dit natuurgebied.
  • In de hele Oostvaardersplassen en specifiek in de Driehoek geldt: kom je een dier tegen, geniet van de ontmoeting maar blijf op minimaal 25 meter afstand.
  • Deze wandelroute Oostvaardersplassen is geschikt voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en scootmobiels. Houd er wel rekening mee dat niet alle kijkhutten en observatiehutten goed te bereiken zijn als mindervalide.

Meer inspiratie