hollands glorie

Wandeling Natuurpark Lelystad, Nationaal Park Nieuwland

E

en prachtige, winterse wandeling door Natuurpark Lelystad stond vandaag op mijn planning. Het is eind december, het heeft flink gevroren afgelopen nacht en ik sta te trappelen om de met ijs berijpte natuur in Flevoland door te wandelen. En niet zomaar natuur, maar de wildernis in het klein: Natuurpark Lelystad.

Lengte

2 tot 10 km

Routekleur

Zelf te bepalen

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Natuurpark Lelystad (€)

Wandelen Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is enigszins vergelijkbaar met een soort van dierentuin in de wildernis. Een dierentuin maar dan met énorme leefgebieden voor de wilde dieren die hier leven. Het is een wildpark voor bijzondere dieren, in een natuurlijke omgeving. Je kunt hier letterlijk oog in oog komen te staan met wisenten, edelherten, moeflons, Przewalskipaarden of wilde zwijnen. 

Beste tijd wilde dieren

De wilde dieren die hier leven, hebben kilometers grote leefgebieden. Het kan dus voorkomen dat je tijdens je bezoek aan Natuurpark Lelystad weinig dieren tegenkomt. Dat is niet gek. Deze dieren hebben dit grote leefgebied ook echt nodig. Met een beetje geduld – of in de ochtend/avond – heb je vaak meer geluk om ze te spotten. Verrekijker en camera mee dus!

En niet zomaar natuur, maar de wildernis in het klein: Natuurpark Lelystad.

Wandeling Natuurpark Lelystad

In Natuurpark Lelystad is niet een paaltjeswandeling uitgezet zoals je dat misschien in andere natuurparken kent. Hier vind je de typische wegwijsborden zoals je die ziet in kinderboerderijen en dierentuinen. 

Uitleg van de dieren

Met palen staat aangegeven welk pad je kunt bewandelen voor welke dieren. Zo is het pad naar de wisenten weer anders dan naar de moeflons. Onderweg kom je genoeg andere wegwijspalen tegen, zodat je je route kunt wijzigen of vanuit bijvoorbeeld de wisenten naar de moeflons kunt wandelen.

De wilde dieren die hier leven, hebben kilometers grote leefgebieden.

Waar komen de dieren in Natuurpark Lelystad vandaan?

Je kunt je afvragen waar de dieren in Natuurpark Lelystad vandaan komen, een aantal van hen, zoals het Przewalskipaard komt niet van nature voor in Nederland.

Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders en dierentuin Artis

Dat komt eigenlijk door twee grote organisaties: de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders en dierentuin Artis. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders wilde graag een watervogelpark voor de vogels in Lelystad. Dierentuin Artis zocht weer een buitenverblijf voor hun grote hoefdieren. Zo is Natuurpark Lelystad ontstaan.

Fietsen en wandelen in Natuurpark Lelystad met kinderen

Natuurpark Lelystad is zo groot, dat je er niet alleen hoeft te komen voor een wandeling. De paden zijn breed genoeg om ook op te fietsen. Grote kans zelfs dat je op sommige paden niemand tegenkomt: het natuurpark is serieus groot. Als je het wil wandelen, ben je zo 5 tot 10 km ver aan het lopen.

Met de kinderen naar Natuurpark Lelystad

Ook voor kinderen is Natuurpark Lelystad een hele beleving. Er is een speurtocht en rugzakroute voor de kleintjes uitgezet. En als ze geen geduld meer hebben voor de dieren, neem je ze lekker mee naar de speeltuin of het bezoekerscentrum voor een warme choco 🙂

Plattegrond Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is best groot, zeker als je ziet hoe groot de leefgebieden zijn van de grote hoefdieren. Om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder een handige plattegrond van Natuurpark Lelystad. 

Bekijk hier de plattegrond in grote versie.

Plattegrond Natuurpark Lelystad
© Natuurpark Lelystad

Ook voor kinderen is Natuurpark Lelystad een hele beleving.

Wandeling met de dieren

Bijzonder aan wandelen door Natuurpark Lelystad is dat je letterlijk in het buitenverblijf van de wilde dieren loopt. Hier en daar vind je grote, houten hekken die je toegang geven tot het leefgebied van de wilde dieren. 

Wisenten

Ik liep bijvoorbeeld door het leefgebied van de wisenten, met enigszins knikkende knieën omdat ik weet hoe ongelooflijk sterk en groot deze beesten zijn. Helaas heb ik de wisenten tijdens mijn wandeling niet gespot. Hoewel dat natuurlijk voor mij jammer is, vind ik het ook juist wel tof. Hier moet je echt speuren naar de dieren. En als ze even geen zin hebben in aandacht, verschuilen ze zich in de kilometers grote leefomgeving. 

Pas op: gevaarlijke dieren

Dat je in het leefgebied van de grote grazers (zoals wisenten) kunt wandelen, is natuurlijk niet zonder risico. Ik kan dat niet vaak genoeg zeggen. Deze beesten zijn echt ongelooflijk sterk en wil je niet boos maken. Daarom geldt er in ieder buitenverblijf een aantal regels:

  • Blijf altijd op minimaal 50 meter afstand
  • Ligt of staat een dier op het pad? Loop er niet omheen maar wandel terug
  • Het voeren, benaderen en aaien van de dieren is verboden
  • En last but not least: wees voorzichtig, schreeuw en ren niet.

Wanneer kan ik wandelen in Natuurpark Lelystad?

Natuurpark Lelystad is elke dag geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. Als je echt voor de dieren komt, is het aan te raden om vroeg in de ochtend of wat later in de middag te komen. Grote kans dat de dieren zich dan makkelijker laten zien. Toegang tot het park zelf is gratis, parkeren is €3,- voor de hele dag.

Bijzonder aan wandelen door Natuurpark Lelystad is dat je letterlijk in het buitenverblijf van de wilde dieren loopt.

Vier de zomer bij Roompot!

Alles op een rijtje

4/5

Wandelroute

Natuurpark Lelystad

Lengte

2 – 10 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Natuurpark Lelystad (€)

Horeca

Bezoekerscentrum Natuurpark Lelystad

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Er is voldoende ruime parkeerplaats bij het natuurpark aanwezig. Let er wel even op dat parkeren €3,- kost. Je kaartje betalen kan bij de ingang van het Bezoekerscentrum. 
  • Neem vooral ook je verrekijker of camera mee voor je wandeling door Natuurpark Lelystad. Sommige dieren zitten goed verstopt.
  • Voor je eigen veiligheid; 50 meter afstand lijkt veel, maar dat is voor mens en dier het allerbeste 🙂