hollands glorie

Wandeling Museumbos in Cirkelbos, Almere

E

en wandeling door het Museumbos in Almere. In mijn zoektocht naar mooie wandelingen in Flevoland kwam dit bos geregeld voorbij. En hoewel ik er vaak langsheen ben gescrold, hebben we toch de (stoute) wandelschoenen aangetrokken en zijn we door het Museumbos in Almere gewandeld. Wat ik ervan vond? Ja, dat vind ik ook nog steeds een goede vraag.

Lengte

5 km

Routekleur

Bruin

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats Cirkelbos aan de Meesweg, Almere (gratis)
Wandelen

Wandelen Museumbos Almere

Dit is een echte wandelroute voor kids, in elk seizoen! Verdwaal door het natuurlabyrint, pluk in het voorjaar de bessen in de vlierboomgaard of beklim de hoogste berg (30 meter) van de Flevopolder. Deze route leidt je langs acht prachtige natuurkunstwerken, de dikste populier van Almere én een kudde (tamme) schapen.

Elke hectare is door een andere ontwerper of kunstenaar vormgegeven

Wandelen in het Museumbos, Almere

Het Museumbos in Almere is net zoals alle andere natuurgebieden in Flevoland aangelegd. Het Museumbos is onderdeel van het Cirkelbos in Almere en bestaat uit een aantal landschapsparken van ieder een hectare. Elke hectare is door een andere ontwerper of kunstenaar vormgegeven, op deze manier is het Museumbos echt een museum van landschappen. In het Museumbos zijn een aantal kunstwerken te vinden:

  1. Het labyrint
  2. Vlierbomenbloesembessenbos
  3. Bos der verandering
  4. Tempo
  5. Zalm in Blik
  6. In eenzaamheid
  7. Almere Boven
  8. Monument voor de Peetvaders van Almere

Kunstwerken Museumbos Almere

De wandeling door het Museumbos start bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Meesweg in Almere. De reviews van deze wandeling waren behoorlijk tegenstrijdig. De één vond de wandeling saai, de ander slecht aangegeven. In tegenstelling tot wat wij lazen, vonden we deze route uitstekend aangegeven. De route is eigenlijk erg goed aangegeven met bruine paaltjes met witte pijl. 

Rechtdoor bij parkeerplaats

Bij de parkeerplaats loop je bij het routebord rechtdoor, je wandelt dan parralel aan de grote weg, rechts van je vind je het natuurlabyrint. Wij zijn niet tot in het labyrint geweest, met een herfstige bui om komst, was het toch liever even doorlopen. Na het labyrint volg je gemakkelijk de paaltjes. Je wandelt door een prachtig herfstig bos, met wilde kleuren.

Almere Boven - Berg van Almere

Eenmaal het bos uit, heb je de mogelijkheid om het begrazingsgebied van ‘de berg van Almere’ te betreden. Ook dit is weer een kunstwerk, van 30 meter hoog waarin je meer leert over de geschiedenis van het water in dit gebied. Voordat Flevoland werd drooggelegd, lag hier de bodem van de Zuiderzee. Het kunstwerk ‘Almere Boven’ neemt je mee 30 meter de hoogte in, waarin je bij elke 10 meter hoogteverschil leert hoe hoog je boven het waterpeil wandelt. Erg interessant voor kinderen!

Grazende schapen

Extra leuk aan het bewandelen van ‘Almere Boven’ in het Museumbos is dat de schapen hier lekker grazen. De schapen wandelen dus ook het kunstwerk omhoog. Hartstikke leuk natuurlijk! Misschien tref je dus wel een (verdwaald) schaap op je weg naar boven. Let er wel even op dat wanneer het heeft geregend, de weg naar boven erg glibberig kan zijn. En de schapen kunnen geen EHBO verlenen 🙂

In tegenstelling tot wat wij lazen, vonden we deze route uitstekend aangegeven.

Vlierbessenbos

We hebben er best een klim opzetten van 2x 30 meter, als de route zich vervolgt naar de overkant van de weg. Daar start weer een nieuw hoofdstuk van dit Museumbos. Dit is het Vlierbessenbos: in de zomer een heerlijke plek om vlierbessen te plukken. Wij wandelden er in de herfst, dus er hingen helaas geen besjes meer aan de bomen en struiken. 

Vlierbessenbos in de winter

In alle eerlijkheid zag het er best een beetje zielig uit. In de zomer zal het vast een kakofonie van besjes zijn, helaas zagen er nu alleen wat kale takken. En dan wordt een aangelegd bos ineens wel erg kunstmatig. Zeker met de grote weg ernaast.

Cirkelbos Almere / Museumbos Almere

Nadat we het vlierbessenbos zijn gepasseerd, gaat de wandeling verder door het wilde herfstbos door. Wij vonden dit stuk misschien wel het mooist. Dat komt ook omdat wij wel van dat wilde, verrassende houden. Overal herfstblaadjes op de grond, aan de bomen en lekker door de modder banjeren. Stiekem was dit gedeelte wat we het leukst vonden aan deze wandeling door het Museumbos. Overigens ook leuk: je passeert de dikste populier van Almere. Leuk!

De mooiste wandelroutes met uitkijktorens

Deze route komt terug in mijn top 5 mooiste wandelroutes met uitkijktorens. Van de stoere Kaapse Bossen tot romantische bossen van Landgoed Schovenhorst. En vergeet de Stille Kern niet, met haar Schotse Hooglanders en konikpaarden. Wil je echt de hoogte in? Bezoek dan de hoogste uitkijktoren van de Veluwe, in Apeldoorn.

Conclusie wandeling Almere

Al met al denken wij dat deze wandeling door het Museumbos in Almere een fantastisch interessante wandeling is met jonge kinderen. Het Museumbos geeft veel informatie over de geschiedenis van dit bos en het verhaal van de kunstenaars brengt een ander licht op de natuur zoals we die kennen. De combinatie van beide heeft super goed uitgepakt hier in Almere. Hoewel ik het ook wel erg kunstmatig vond. Maar wellicht hoort dat bij een kunstbos. Ik laat het aan jou over.

Overal herfstblaadjes op de grond, aan de bomen en lekker door de modder banjeren.

Vier de zomer bij Roompot!

Alles op een rijtje

3/5

Wandelroute

Museumbos, Almere

Lengte

5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats Cirkelbos aan de Meesweg, Almere (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Het Museumbos is het allermooist in de lente of zomer, met jonge kinderen. Wil je meer informatie over het Museumbos en de kunstwerken? Bekijk dan de website van het KinderMuseumbos.
  • In de winter kan het voorkomen dat de schapen bij de boer naar binnen gaan. In het vroege voorjaar grazen de schapen weer in het veld.

Meer inspiratie