avontuurlijk wandelen

Wandeling hangbrug Highline179 , Oostenrijk

K

en jij de Highline179 in Oostenrijk? Brr, ik krijg er nog hoogtevrees van als ik eraan terugdenk. De Highline 179 is een voetgangershangbrug van ruim 400 meter lang, op 100 meter hoog. Je kijkt zo de afgrond in! Als je geen hoogtevrees hebt en wel een uitdaging kan gebruiken: lees dan gerust verder.

Beste tijd om te wandelen

Hele jaar geopend

Moeilijkheidsgraad

Toeristische wandeling (niveau 1)

Duur (one way)

1 uur

Wandelen over hangbrug Highline179, Oostenrijk

Op weg naar onze vakantie in Oostenrijk kwamen we langs de Highline179. En zo naïef als we zijn, vonden we het wel een ‘leuk’ idee. Geen idee natuurlijk dat ik nog geen uurtje later al peentjes zou zweten. Oh, jongens. Wat vond ik dit spannend! De brug bewéégt zo. En mijn lieftallige wederhelft maar zeggen: “er zal niets gebeuren..”. Erg lief bedoeld. Ik hoopte alleen maar dat ik het er levend van af zou brengen. Durf je nog? 🙂

Hoe hoog is de Highline179?

De Highline179 is een voetgangershangbrug, je ziet ‘m al van ver ‘hangen’. Het is een reusachtige loopbrug van 405 meter lang en verbindt kasteelruine Ehrenberg met Fort Claudia aan de overzijde van het dal. 

Alleen voor durfals

Als je dat durft tenminste, want daarvoor moet je wel eerst 400 meter schuifelen op 100 meter hoogte. Het is de één na langste hangbrug van Europa. Niet voor watjes en mensen met hoogtevrees (joehoe, Kelsey…). De brug wiebelt enorm, is nog veel hoger dan je voor ogen houdt en je kijkt letterlijk zo het dal in.

Tickets Highline179

Toegang tot de Highline179 is niet gratis. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor een wandeling over de voetgangersbrug. Je kunt je tickets voor de Highline179 beneden in de museumshop of aan de automaat kopen. Let er even op, dat als je met kinderen of groepen bent je altijd in de museumshop je kaartjes moet halen.

Gratis wandelen Highline179

Je kunt ervoor kiezen om met het kabelbaantje naar de ingang van de Highline179 te gaan. Het kabelbaantje kost ongeveer 7 euro per persoon en deze zet je praktisch voor de ingang af. Je kunt ook zelf wandelen naar boven. Het is weliswaar een flinke klim, maar met een half uurtje ben je er. Voor wandelaars is de klim naar boven gratis.

Oh, jongens. Wat vond ik dit spannend! De brug bewéégt zo.

Hoelang doe je over de Highline179?

Als je wel van een kick houdt en het niet spannend vindt om naar de overkant te wandelen, dan denk ik dat je voor een retourtje ongeveer een uurtje mag rekenen. Er staan dikwijls best wat mensen op de brug en de ene loopt net even wat sneller dan de andere. Zeker naarmate je verder naar het midden wandelt, wiebelt de brug meer. 

Lekker zweten

Om heel eerlijk te zijn, heb ik twee keer de brug tot de helft gelopen. Ik vond het zó eng! Ik durfde echt niet verder de eerste twee keer. Pas bij de derde keer vond ik mezelf dapper genoeg om de oversteek te maken. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik naderhand een nieuw shirt aan heb moeten trekken. Het zweet brak óveral uit. Ja, echt overal 😉

Het is de één na langste hangbrug van Europa. Niet voor watjes en mensen met hoogtevrees (joehoe, Kelsey…).

Ideale stop Oostenrijk

Een bezoekje aan de Highline179 is ideaal als je van plan bent je vakantie door te brengen in de Oostenrijkse Alpen. Het is amper een half uurtje van de grens met Duitsland en je bent direct in het Oostenrijkse Tirol. 

Oude kasteelruïne Ehrenberg

Je kunt je trouwens een hele dag vermaken op het terrein van de Highline179. Zeker als je de oversteek maakt naar de oude kasteelruïne Ehrenberg. In deze 700 jaar oude kasteelruïne leer je alles over de Middeleeuwen. Ooit was dit het grootste verdedigingswerk in het noorden van Tirol, met drie burchten op bergtoppen en een grenspost in het dal. Extra leuk is dat de oude kasteelruïne Ehrenberg gratis toegankelijk is.

Een bezoekje aan de Highline179 is ideaal als je van plan bent je vakantie door te brengen in de Oostenrijkse Alpen.

Alles op een rijtje

4.5/5

Beste tijd om te wandelen

Hele jaar geopend

Moeilijkheidsgraad

Toeristische wandeling (niveau 1)

Bebording

Geen, alleen de brug

Vertrekpunt

Parkeerplaats Hoofdingang Highline179

Eindpunt

Oude kasteelruïne Ehrenberg

Verschil in hoogte

+/- 50 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

1 uur

Praktische tips

  • Ben je niet zo dapper of heb je hoogtevrees? Dan raad ik je uit persoonlijke titel af om de brug te bewandelen. Tenzij je een weddenschap te winnen hebt 🙂
  • De weekenden zijn doorgaans een stuk drukker op de brug.

Meer inspiratie