avontuurlijk wandelen

Wandeling Leutascher Geisterklamm, Oostenrijk

E

en spannende wandeling door de Leutascher Geisterklamm in Oostenrijk. De Leutascher Geisterklamm is eigenlijk een diepe kloof die door de Alpen loopt. Je zou kunnen stellen dat dit het resultaat is van miljoenen jaren erosie. In de Leutascher Geisterklamm wandel je over de 3 km lange Klammgeistweg, op weg naar het rijk van de ravijngeest. Maar dan wel op een hoogte tot wel 75 meter. Durf jij te kijken in de kolkende rivier? Een heerlijke wandeling voor het hele gezin, die je fantasie laat groeien.

Beste tijd om te wandelen

Van medio mei tot september

Moeilijkheidsgraad

Toeristische wandeling (niveau 1)

Duur (one way)

1,5 uur

Wandeling over de Leutascher Geisterklamm

Wie gelooft in geesten en kabouters, heeft een prachtige wandeling voor de boeg. Op de Leutascher Geisterklamm wordt je verrast met een fantasierijk verhaal over de geest van de kloof. Die schijnt hier te wonen. 

Geheimzinnigheden van het klovenrijk

Onderweg naar het rijk van de ravijngeest, lees je meer over de geheimzinnigheden van zijn rijk. En let op hoor, want hij kan je nog wel eens laten schrikken. Als je al niet schrikt van de kolkende rivier onder je, tenminste. Het is een spectaculaire wandeling, je kunt je rivier en de kolkende rivier vanuit verschillende standpunten bewonderen

Klammgeistweg in de Leutascher Geisterklamm

De ‘Klammgeistweg’ (vrij vertaald: ‘kloofgeestweg’) is de hoofdweg naar het rijk van de ravijngeest. De stalen hangbruggen en plateaus zijn op 75 meter hoogte aan de rotswand bevestigd. Je wandelt op sommige plekken zelfs onder de rotsen door en voel je de kolkende rivier onder je. Langs de route vind je informatieborden voor kinderen en volwassenen. Mythes en legendes worden afgewisseld met meer feitelijke informatie over de geologie en flora en fauna van de Leutascher Geisterklamm. 

Toegankelijke wandeling

Hoewel het een meer dan spectaculaire wandelroute is, is de route relatief makkelijk te bewandelen. De route is voor kinderen erg interessant, door de spannende verhalen over geesten en kabouters die in de kloof schijnen te leven. 

Wie gelooft in geesten en kabouters, heeft een prachtige wandeling voor de boeg.

Panoramabrücke

Tijdens je wandeling over de Klammgeistweg, kom je ook over de Panoramabrücke (panoramabrug). Een 800 meter lange stalen hangbrug op 47 meter hoogte. Het uitzicht vanaf de brug is echt fenomenaal. Je kijkt de hele kloof in en kunt met helder weer letterlijk kilometers ver kijken. 

Splitsend pad

Vanaf de brug heb je twee mogelijkheden, want het pad splitst hier. Je kunt ervoor kiezen om verder te wandelen over het Koboldpad (‘Koboldpfad’) of via de brug weer terug te lopen naar het startpunt. Als de kinderen het nog steeds leuk vinden op deze hoogte, zou ik zeker adviseren verder te lopen naar de 23 meter hoge waterval.

Je wandelt op sommige plekken zelfs onder de rotsen door en voel je de kolkende rivier onder je.

Leutaschklamm Wasserfallsteig

De wandelroute eindigt bij de Leutaschklamm Wasserfallsteig in Mittenwald, waar je door middel van houten vlonders door de rotsen naar de 23 meter hoge waterval kunt bewonderen. Omdat deze waterval en de houten vlonders ernaartoe over privégrond gaan, vraagt de eigenaar een kleine bijdrage om de waterval te bekijken.  Grappig feitje: de waterval ligt in Duitsland, je passeert dus een paar keer de landsgrenzen. Paspoorten mee? 😉

Totale duur van de wandeling

In totaal duurt de hele wandeling zo’n 2 uur. Houdt er wel rekening mee dat kinderwagens en buggy’s niet de kloof in mogen. Behalve dat het niet mag, denk ik niet eens dat het past. Zo smal is het op sommige punten. Houd kinderen aan de hand, sommige punten vond zelfs ik een beetje spannend.

De waterval ligt in Duitsland, je passeert dus een paar keer de landsgrenzen. Paspoorten mee? 😉

Alles op een rijtje

4.5/5

Beste tijd om te wandelen

Van medio mei tot september

Moeilijkheidsgraad

Toeristische wandeling (niveau 1)

Bebording

Geen, er is maar één weg

Vertrekpunt

Parkeerplaats Leutascher Geisterklamm

Eindpunt

Leutaschklamm Wasserfallsteig

Verschil in hoogte

+/- 50 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

1,5 u

Praktische tips

  • Omdat er hele steile stukken in deze wandeling zitten, zijn buggy’s en wandelwagens verboden in de kloof.
  • Hoewel veiligheid op #1 staat in de kloof, is het altijd belangrijk om kinderen dichtbij je te houden.
  • Heeft het geregend? Dan kunnen de vlonders en stalen hangbruggen glad zijn.

Meer inspiratie

Author

  • Kelsey Obdeijn

    Ik ben Kelsey en ik grap weleens dat het hiken door mijn aderen stroomt. Met mijn camera op zak ga ik te voet op zoek naar de mooiste, meest onbekende plekken in Nederland. Plekken met een verhaal, een geschiedenis en bijzondere dieren.

    Met mijn roots in het historische Deventer is wandelen door de geschiedenis er met de paplepel ingegoten. Hoewel. Als kind vond ik wandelen verschrikkelijk. Het duurde te lang. Het ging te traag. Mijn voeten deden pijn.

    Bijzonder genoeg zijn dat nu precíes de zaken die ik zo waardeer: de wereld ontdekken in een rustiger tempo. Die zere voeten neem ik er na 15 km graag voor lief bij.