avontuurlijk wandelen

Wandelen Piemonte – waterval La Frua

E

en wandeling langs de La Frua-waterval in Piemonte, Italië. Een prachtige, medium-zware tocht op 1675 m meter hoogte. De 143 meter hoge en 60 meter brede waterval La Frua is één van de hoogste en spectaculairste watervallen van de Alpen. Dat komt goed uit, want de wandeling naar beneden zorgt ervoor dat je prachtige uitzichten hebt over de waterval. De waterval La Frua ligt in het Valle Formazza en op korte afstand van de rivier de Toce. De La Frua wordt ook wel Cascata del Toce genoemd.

Beste tijd om te wandelen

Mei tot en met augustus

Moeilijkheidsgraad

Toeristische wandeling (niveau 2)

Duur (one way)

+/- 1 uur

Wandelen en hiken langs waterval La Frua

De waterval La Frua is 143 meter hoog en stort in een soort van sluiervorm langs de rotsen naar beneden. Vanaf de bovenkant bij het restaurantje heb je de mogelijkheid om op het ‘houten balkon’ te staan. Daar heb je echt een fantastisch uitzicht over de hele Formazza-vallei.

La Frua gesloten

Wil je deze waterval ontdekken en tevens wandelen langs de La Frua-waterval? Zorg er dan wel voor dat je in het late voorjaar en de zomer komt. Het grootste deel van het jaar wordt het meeste water uit de bergen opgevangen in het stuwmeer van Lago di Morasco. Daardoor stroomt er buiten deze tijden maar weinig water uit. Gedurende de zomer wordt op bepaalde tijden de bodemafsluiter van de stuwdam geopend, zodat de waterval op een vaste snelheid naar beneden dondert. 

Tips wandeling La Formazza

Zodra je je auto hebt geparkeerd bovenaan de La Frua-waterval, zul je merken dat het best koud is hierboven. Je bent dan ook op 1675 meter hoogte. Zelfs hoogzomer kan het temperatuurverschil fors zijn. Zo was het bij ons bovenaan de waterval amper 16 graden, terwijl het beneden een heerlijke 30 graden was. Neem dus gerust een jasje mee, tijdens de wandeling kun je die gemakkelijk om je heen knopen als het te warm is.

Daarnaast kun je ook in het restaurant gebruik maken van het toilet of opwarmen met een lekkere kop koffie of cappuccino. Je raadt al wat wij gedaan hebben 🙂

De waterval La Frua is 143 meter hoog en stort in een soort van sluiervorm langs de rotsen naar beneden.

Wandelen naar het dal van La Frua

Als je je auto bovenaan parkeert, kun je gemakkelijk links naast het houten balkon naar beneden lopen. Houd er rekening mee dat zowel de heen- als terugweg één pad in. Je kunt dus andere wandelaars die de tocht omhoog maken ook tegenkomen. 

Uitzicht op de waterval

Langs de waterval lopen een aantal paden naar beneden. Op meerdere plekken heb je een formidabel uitzicht op de waterval, waarbij de kracht van het water je duidelijk wordt. De tocht naar beneden is echt véle malen makkelijker dan de tocht naar boven. Persoonlijk vond ik de wandeling naar boven best wel indrukwekkend zwaar. Hoewel er bovenaan een restaurantje is om na het wandelen bij te komen, zou ik je aanraden om je auto beneden bij de waterval te parkeren. Dan is je terugweg een stuk makkelijker!

Op meerdere plekken heb je een formidabel uitzicht op de waterval, waarbij de kracht van het water je duidelijk wordt.

Hoe bereik je waterval La Frua?

Om de waterval te bereiken, neem je snelweg 33 naar Domodossola . Vanuit daar sla je af naar weg 659 naar Valle Antigorio Pomatt en Val Formazza. Na ongeveer 40 km bereik je de waterval La Frua, dit kan niet missen. Aan je linkerhand vind je het houten balkon, aan je rechterkant het restaurant en de parkeerplaats. 

Tijdsduur wandeling La Frua

Een dagtrip naar de waterval van La Frua is prima te bezoeken vanuit Lago Maggiore. Vanuit Stresa ben je ongeveer 1,5 uur aan het rijden naar de waterval van La Frua, omdat deze op de grens met Zwitserland ligt.

Persoonlijk vond ik de wandeling naar boven best wel indrukwekkend zwaar.

Alles op een rijtje

4.2/5

Beste tijd om te wandelen

Van medio mei tot september

Moeilijkheidsgraad

Toeristische wandeling (niveau 2)

Bebording

Geen, één weg

Vertrekpunt

Parkeerplaats Cascata del Toce

Eindpunt

Dal van La Frua-waterval

Verschil in hoogte

+/- 140 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

+/- 1 uur

Praktische tips

  • De wandeling naar beneden naar het dal van de La Frua-waterval is makkelijker dan naar boven. Neem je tijd voor het wandelen.
  • Houd er rekening mee dat je wandelt op onverharde grond, met wandelaars in twee richtingen. Zeker als het heeft geregend, kan het hier glad zijn.

Meer inspiratie