avontuurlijk wandelen

Wandelen in Nationaal Park Gran Paradiso – Cogne

W

andelen in Nationaal Park Gran Paradiso staat gelijk aan het wandelen in een natuurparadijs. Hier vind je groepen steenbokken, gemzen, alpenmarmotten, adelaars en nog veel meer mooie dieren. Nog niet eens gesproken over de vele wandelpaden, vaak boven de 2000 meter hoogte. Tijdens deze wandeling door Nationaal Park Gran Paradiso loop je richting de Col du Loson in Cogne. Dat is een flinke wandeling van +/- 6 uur. Je gaat het zeker weten kunnen waarderen!

Beste tijd om te wandelen

juni t/m september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling (niveau 2)

Duur (one way)

4 u 30 min

Hiken in Italië: Nationaal Park Gran Paradiso

Nationaal Park Gran Paradiso ligt in het noordwesten van Italië, tegen de grens met Zwitserland en op rijafstand van de Mont Blanc. Het Nationaal park Gran Paradiso (Italiaans: Parco Nazionale del Gran Paradiso) is het oudste nationaal park van Italië en maar liefst 70.000 ha groot. Het park ligt in de Grajische Alpen. Vroeger was het Nationaal Park het jachtgebied van de Italiaanse koningen. 

Aosta: Rome van de Alpen

Ten zuiden van Nationaal Park Gran Paradiso vind je de stad Aosta. Deze stad wordt ook wel ‘het Rome van Alpen’ genoemd, te danken aan haar strategische ligging in de Alpen en de rijke historie die teruggaat naar de tijd van de Romeinen.

Wandelen in Nationaal Park Gran Paradiso

Tegenwoordig is Nationaal Park Gran Paradiso een paradijs voor wandelaars, bergbeklimmers, mountainbikers en natuurliefhebbers. Het park staat bekend om haar grote groepen steenbokken, gemzen, alpenmarmotten, voor arenden en lammergieren. Het hoogste bergmassief is de 3877 meter hoge Pico Paradiso.
Hiken Italië Nationaal Park Gran Paradiso Aosta
Hiken Italië Nationaal Park Gran Paradiso Aosta

Wandeling Nationaal Park Gran Paradiso

Deze wandeling in Nationaal Park Gran Paradiso leidt naar de Col du Loson in Cogne. Een ‘col’ is een Frans woord voor een bergpas. Deze wandeling leidt dus naar de bergpas van Loson in Cogne. Dat is een flinke wandeling, van 4,5 uur (alleen heen). Dus wees er zeker van dat je dit aankunt. Boven zal je een fantastisch uitzicht hebben!

Het park staat bekend om haar grote groepen steenbokken, gemzen, alpenmarmotten

Hiken Italië Nationaal Park Gran Paradiso Aosta

Wandeling Gran Paradiso - Col Loson

De wandeling start aan de parkeerplaats in Eau Rousse, vlakbij Hotellerie di Paradise. Aan je linkerhand zal je een kleine ruïne ziDe wandeling start aan de parkeerplaats in Eau Rousse, vlakbij Hotellerie di Paradise. Aan je linkerhand zal je een kleine ruïne zien staan, daarnaast is er plek voor een aantal auto’s. Wandel terug naar de ruine en steek bij de brug het water over. Daar begint de wandeling officieel en zoals je zult zien, kom je hier meteen een aantal wandelborden tegen. Het zijn stevige, flinke wandelingen die je alleen kunt maken met goede voorbereiding.

Steil bospad omhoog

Het pad is steil, heel steil en leidt voornamelijk door een dicht dennenbos. Het eerste uur leidt het pad steil omhoog, voornamelijk zonder beschutting. Na dit uur begint de beklimming door het bos. Het zijn goed te bewandelen paden, waarbij je alsnog goed moet kijken waar je loopt.

Wateroversteekplaats

Na een uurtje kom je een kleine rots/wateroversteekplaats over. Hier is het flink oppassen want je kijkt zo de diepte in. Het zijn allemaal rotsen, op 1600 meter hoogte best avontuurlijk. Tevens is dit een prachtige plek voor een foto!en staan, daarnaast is er plek voor een aantal auto’s. Wandel terug naar de ruine en steek bij de brug het water over. Daar begint de wandeling officieel en zoals je zult zien, kom je hier meteen een aantal wandelborden tegen. Het zijn stevige, flinke wandelingen die je alleen kunt maken met goede voorbereiding.

Het pad is steil, heel steil en leidt voornamelijk door een dicht dennenbos

Hiken Italië Nationaal Park Gran Paradiso Aosta
Hiken Italië Nationaal Park Gran Paradiso Aosta

Berghut na wandelen in NP Gran Paradiso

Na dit spannende intermezzo volgt het pad kilometers omhoog door het bos. Veel avontuurlijker dan dit wordt het de komende kilometers niet. Na uren door het bos te hebben gelopen (lekker in de schaduw), volgt dan eindelijk de Col Loson. Hier ben je bijna op 3300 meter hoogte, ongetwijfeld een van de hoogste punten in de alpen. Houd er rekening mee dat deze wandeling alleen al heen 4,5 uur duurt! Bovenop de Col kun je overnachten, om de wandeling haalbaarder te maken. Een aanrader als je zoveel en zo zwaar gaat wandelen in Nationaal Park Gran Paradiso!

Na uren door het bos te hebben gelopen (lekker in de schaduw), volgt dan eindelijk de Col Loson

Hiken Italië Nationaal Park Gran Paradiso Aosta
Hiken Italië Nationaal Park Gran Paradiso Aosta

Meer tips voor je reis naar Italië

Alles op een rijtje

4/5

Beste tijd om te wandelen

Juni t/m september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling (niveau 2)

Bebording

2

Vertrekpunt

Parkeerplaats in Eau Rousse, Valsavarenche. 100 meter verder dan Hotellerie di Paradise (1666 m)

Eindpunt

Col Loson (3299 m)

Verschil in hoogte

1633 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

4 u 30 min.

Praktische tips

  • Deze wandeling vanuit Cogne is op sommige punten erg zwaar. Een wandelstok voor bergtrekkingen is aan te raden op deze wandeling. 
  • Bovenop Col Loson (3300 m) vind je een berghutje; ideaal als je de volgende dag verder wil trekken.

Meer inspiratie