avontuurlijk wandelen

Wandeling Udine – Lago di Fusine Superiore en Lago di Fusine Inferiore

E

Het is heerlijk rustig wandelen rond de Italiaanse meren van Lago di Fusine. Een hidden gem, zou je gerust kunnen zeggen. Want zelfs hartje zomer vind je hier maar een handjevol mensen. En dat terwijl de azuurblauwe meren als een diamant zo schitteren. Lago di Fusine staan daarom bovenaan mijn lijstje van mooiste meren van Italië!

Beste tijd om te wandelen

Mei t/m oktober

Moeilijkheidsgraad

Toeristische wandeling (niveau 1)

Duur (one way)

+/- 1,5 uur

Lago di Fusine Superiore en Lago di Fusine Inferiore

Lago di Fusine Inferiore en Lago di Superiore liggen net over de grens bij Slovenië, maar ook uitstekend te bereiken vanuit Oostenrijk. Van beide grenzen ongeveer een half uurtje rijden. Het zijn twee meren van gletsjer oorsprong in de Italiaanse regio Friuli-Venezia Giulia. 

Fusine Lakes

Ze worden ook wel de Fusine Lakes genoemd en zijn gelegen in een beschermd gebied, het Fusine Lakes Natural Park, in een vallei die parallel loopt aan de grens tussen Italië en Slovenië. Het ene meer heet ‘Lago di Fusine Superiore’ (vrij vertaald: het hoge meer) en het andere meer heet Lago di Fusine Inferiore (vrij vertaald: het lage meer).

Lago di Fusine Udine Italië
Lago di Fusine Udine Italië

Het hoge en het lage meer

Lago di Fusine Inferiore en Lago di Superiore zijn ondergronds met elkaar verbonden: Lago di Superiore (het hogere meer) voedt Lago di Fusine Inferiore (het lagere meer) met water, omdat Lago di Fusine Inferiore ongeveer 5 meter lager ligt. De Fusine-meren liggen op slechts een paar honderd meter van elkaar af, maar nabij Lago di Fusine Inferiore vind je nog een paar kleinere meertjes. 

Mangart-massief

De Fusine-meren zijn een fascinerend gezicht omdat ze aan de voet van het Mangart-massief liggen. Mangart is een van de meest majestueuze bergen in de Julische Alpen (Alpe Giulie) en maakt deel uit van de natuurlijke grens tussen Italië en Slovenië.

Lago di Fusine Inferiore en Lago di Superiore zijn ondergronds met elkaar verbonden

Lago di Fusine Udine Italië

Wandelen rond de Lago di Fusine

Hoe prachtig de meren van Lago di Fusine ook zijn, je bent er niet een hele dag zoet mee. Neem ongeveer per meer 1 tot 2 uur de tijd, dan heb je echt voldoende tijd om van de meren te genieten en foto’s te maken. Het allermooiste gezicht op de bergmassieven heb je zo einde middag, tegen een uurtje of 5. Dan wordt de zon minder hard en komt er een prachtige oranje, roze gloed over de bergen heen. Een absolute aanrader!

Wandelroutes Lago di Fusine Superiore

Als je echt wil wandelen langs Lago di Fusine Superiore en Lago di Fusine Inferiore, dan kun je het wandelpad rondom Lago di Fusine Superiore volgen. Deze staat goed aangegeven, want het is in principe maar één weg die er naartoe leidt. 

Flinke klim

Overigens: er zit wel een flinke klim in de wandeling, dus goed schoeisel is aan te raden. Het is weliswaar geen bergwandeling, maar met stevige sneakers zou het ook moeten lukken. Deze route is in totaal ongeveer 3 km lang.

De Fusine-meren zijn een fascinerend gezicht omdat ze aan de voet van het Mangart-massief liggen.

Lago di Fusine Udine Italië
Lago di Fusine Udine Italië

Rifugio Luigi Zacchi

Als je meer tijd hebt, of als je langer wil genieten van dit uitzicht, dan kun je altijd nog overwegen om naar Rifugio Luigi Zacchi te wandelen. Deze route is ongeveer 2 kilometer langer.

Entreeprijs Lago di Fusine

Om bij de Fusine-meren te komen, moet je wel een kleine entreeprijs betalen. De seizoensprijs (van 1 juli tot 31 augustus) is als volgt:

  • Voor motoren € 2,-
  • Voor auto’s € 3,-
  • Voor campers € 15,-

Wil je de omgeving van het meer met de fiets of wandelend betreden? Dan hoef je geen entree te betalen. Vanaf de ingang van het natuurpark is het ongeveer 15 minuutjes wandelen naar de meren.

Als je meer tijd hebt, of als je langer wil genieten van dit uitzicht, dan kun je altijd nog overwegen om naar Rifugio Luigi Zacchi te wandelen

Lago di Fusine Udine Italië
Lago di Fusine Udine Italië

Meer tips voor je reis naar Italië

Alles op een rijtje

4/5

Beste tijd om te wandelen

Mei t/m oktober

Moeilijkheidsgraad

Toeristische wandeling (niveau 1)

Bebording

Geen, één weg

Vertrekpunt

Parkeerplaats Lago di Fusine Superiore (929 m)

Eindpunt

Lago di Fusine Inferiore (833 m)

Verschil in hoogte

+/- 97 meter hoogte

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

+/- 1,5 u

Praktische tips

  • Kom je met de auto naar de Fusine Lakes? Dan betaal je een kleine bijdrage voor het parkeren. Kom je met de fiets of lopend, dan hoef je dit uiteraard niet te betalen.
  • In de zomer genieten families van het water, daarom zou ik je aanraden aan het einde van de zomerdag van de meren te genieten. Dan is het een stuk rustiger!

Meer inspiratie