avontuurlijk wandelen

Wandelen Piemonte – Lago di Morasco

W

andelen langs Lago di Morasco is een ideale wandelroute voor liefhebbers van wandelen in Noord-Italië. Prachtige natuur, turquoise stuwmeren, hoge bergen en kans op veel wilde dieren zoals steenbokken en gemzen. Deze wandeling op grote hoogte is er eentje als je het prachtige Noord-Italië van zijn meest mooie kant wil ontdekken. Maak kennis met Lago di Morasco (of Lac du Morasco) in Piëmonte.

Beste tijd om te wandelen

Juni t/m september

Moeilijkheidsgraad

E – Hiking (niveau 2)

Duur (one way)

4 uur 30 minuten

Wandelen langs Lago di Morasco

Vlakbij de grens met Zwitserland, in de valleien van Val Formazza vind je Lago di Morasco. Een prachtig, helder turquoise stuwmeer in de Alpen. Het is een prachtige omgeving voor urenlange bergwandelingen. Je startplaats voor wandelingen langs Lago di Morasco is de parkeerplaats van Lago di Morasco. Er gaat maar een weg naar het meer, dus de parkeerplaats is niet te missen. De wandeling naar Lago di Morasco vanaf de parkeerplaats om het meer heen is ongeveer 6 km.

Toce-waterval

Hou er rekening mee dat de afstand van wandelen in de bergen niets zegt over de zwaarte van de wandelingen. Je kunt deze wandeling langs Lago di Morasco ook starten bij de Toce-waterval, daar kom je langs als je richting Lago di Morasco rijdt. Wanneer je je auto parkeert bij de Toca-waterval en dan het rondje Lago di Morasco wandelt, wordt je wandeling 13,5 km lang. Tijdens deze bergwandeling heb je grote kans op het spotten van wilde dieren zoals alpenmarmotten, gemzen en steenbokken.

Een wereld onder water in Morasco

Wie vaker langs stuwmeren in Italië wandelt, zal het misschien al eerder opgevallen zijn. In het bijzonder in de Italiaanse stuwmeren liggen veel ‘verzonken’ dorpen, onder water gezonken om plaats te maken voor de stuwdam en het stuwmeer. Dat is in het geval van Lago di Morasco niet anders. 

Dynamische leefomgeving

Het dorpje Morasco was in het begin van de twintigste eeuw een dynamische leefomgeving, waarbij veel werkgelegenheid was voor de ontwikkeling van de hydro-elektrische industrie. Het dorp bevond zich in die tijd in een economisch moeilijke situatie bevond. Met de komst van de hydro-techniek bleek het dorp ineens kapitaal en arbeid aan te trekken. Een mooie bijvangst voor de inwoners. Helaas bleek dit maar voor korte duur.

Deze wandeling op grote hoogte is er eentje als je het prachtige Noord-Italië van zijn meest mooie kant wil ontdekken.

Wandelen over de Morasco-dam

Bij stuwmeren hoort natuurlijk ook een stuwdam. Bij Lago di Morasco vind je dan ook de Morasco-dam. Een dam op 1815 meter hoogte, dat net als het stuwmeer in de jaren ‘30 werd aangebouwd. De dam is 55 meter hoog en 525 meter lang. Een prachtige plek om het hele meer van Morasco te bewonderen! En dat is best een eind, want in totaal past er zo’n 17.320.000 kubieke meter water in Lago di Morasco. Als je je dan bedenkt dat 1 kubieke meter 1000 liter is… Succes met rekenen!

Lago di Morasco: het verzonken dorp

Door de hydro-techniek werd er enorme schade aangebracht aan de poreuze natuur van Morasco. De waterkrachtcentrales werden in veel gevallen gebouwd met behulp van bestaande bassins van kleine meren. Het waterpeil van deze kleine meren werd steeds hoger. Je raadt het al: dat is precies wat er ook is gebeurd bij Lago di Morasco. Door het constante verhoogde waterpeil ‘verdronken’ ongeveer twintig huizen in de jaren ‘30-‘40 in het diepe meer.

Door het constante verhoogde waterpeil verdwenen ongeveer twintig huizen in de jaren ‘30-‘40 in wat we nu kennen als Lago di Morasco.

Verdronken klokkentoren

Het stuwmeer van Lago di Morasco is overigens opnieuw gebouwd. In de eerste jaren van de bouw was de klokkentoren van de kapel nog zichtbaar. Niet veel later, toen het water meer steeg, was ook dit kleine stukje geschiedenis letterlijk verzonken.

Nagedachtenis

Tijdens de bouw van de waterkrachtcentrales zijn in die tijd veel arbeiders omgekomen. Om hen en het dorp te blijven herinneren, staat op een heuvel bij Lago di Morasco een klein oratorium om hen te herdenken. Dit stukje nagedachtenis aan de geschiedenis is gebouwd door het bedrijf Edison, dat ook verantwoordelijk was voor de bouw van Lago di Morasco. 
Het is een verdrietig en melancholisch verhaal, dat eigenlijk meer bekendheid nodig heeft. Morasco is een van de vele verzonken dorpen in Italië. Met dank aan de industrialisering.

Het is een verdrietig en melancholisch verhaal, dat eigenlijk meer bekendheid nodig heeft.

Meer tips voor je reis naar Italië

Alles op een rijtje

4/5

Beste tijd om te wandelen

Juni t/m september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling (niveau 2)

Bebording

2

Vertrekpunt

Parkeerplaats in Eau Rousse, Valsavarenche. 100 meter verder dan Hotellerie di Paradise (1666 m.)

Eindpunt

Col Loson (3299 m.)

Verschil in hoogte

1633 m.

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

4 uur 30 minuten

Praktische tips

  • Deze wandeling langs Lago di Morasco is niet perse zwaar, wel erg lang. Bereid je er daarom goed op voor.
  • Het kan best hard waaien rondom het meer, zorg daarom dat je meerdere laagjes draagt.

Meer inspiratie