hollands glorie

Wandeling Fransche Kamp heide, Bussum

E

en heerlijke zondagse wandeling over de Fransche Kamp heide in Bussum, ook wel bekend als de Franse Kampheide. Voor onze Joep ideaal, want deze heide van het Goois Natuurreservaat is helemaal losloopgebied. Zelfs op een regenachtige zondag als deze een prima uitvalsbasis!

Lengte

5 km

Routekleur

Gevarieerd

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplek Fransche Kampheide, Bussum

Wandeling Fransche Kamp heide

De Fransche Kamp heide is een heerlijk, niet al te groot natuurgebied om te wandelen. Toen wij een jaar of wat geleden in Weesp woonden, reden we hier altijd voorbij. En keer op keer zag het er heerlijk uit. De paarsbruine heide, losrennende honden en blije baasjes. Tijd dus voor ons om ook eens te wandelen op de Fransche Kamp heide.

Onduidelijkheid over de Franse Kampheide

Eerlijk gezegd is het mij een beetje onduidelijk. Of het nu Franse Kampheide of Fransche Kamp heide is. Je zou zeggen dat het niet veel hoeft uit te maken, maar in de online zoektocht naar deze wandeling was er nog best wat om te doen. Daarom deel ik graag mijn wandelervaring over de Fransche Kamp heide met jou. Zodat het voor jou een stuk makkelijker is om te vinden.

De Fransche Kamp heide is een heerlijk, niet al te groot natuurgebied om te wandelen.

Start wandeling Goois Natuurreservaat

Deze wandeling over de Fransche Kamp heide heeft diverse mogelijke startpunten. Wij zijn gestart bij de parkeerplaats tussen de Ericaweg en de Franse Kampweg. Vanuit daar kun je meelopen op diverse wandelroutes. Er zijn wandelroutes uitgezet, zoals de rode en de gele route, maar je kunt op dit kleine natuurgebied natuurlijk ook zelf je wandeling samenstellen.

Klein natuurgebied

Het natuurgebied is goed te overzien. Vanaf de parkeerplaats kun je de Franse Kampheide goed op kijken. Elk bospad dat je neemt, komt uiteindelijk weer op de immense heide.  Ideaal als je met de hond bent en geen kilometers lange wandeling wil maken. Of zoals wij: niet in de regen.

Watertoren Franse Kampheide

Zodra je op de heide loopt, zul je in de verte de gerestaureerde watertoren zien. Dat is de watertoren van Bussum. De watertoren werd gebouwd in 1897 en had in die tijd een hoogte van 35 meter. De watertoren kon in zijn oorspronkelijke staat 200 kubieke meter water opvangen. In 1967 werd de toren verbouwd, omdat er angst was dat delen van de buitenzijde naar beneden zouden vallen. Door deze renovatie was de toren ineens 5 meter kleiner: van een hoogte van 35 meter, werd de toren ineens 30 meter hoog.

Kantorencomplex

Jaren later kreeg de toren een andere functie. In de toren vind je tegenwoordig een kantorencomplex, met op de bovenste etage een prachtige panoramaruimte. Stiekem best een beetje jaloers als je dagelijkse uitzicht de heide is!

Oorsprong Fransche Kamp heide

In ieder geval is duidelijk dat de Fransche Kamp heide een lange geschiedenis meeneemt. Hoewel de echte oorsprong van de naam die het natuurgebied meedraagt nooit echt duidelijk is geworden, is er wel een vermoeden. 

Frans leger in Bussum

Onderzoekers denken dat in een ver verleden het Franse Kamp terrein bood aan zeker 3000 Franse soldaten. Onder het bewind van Lodewijk XIV zou de Fransche Kamp in 1672 het kamp zijn van de Fransen, met als doel om het nabijgelegen Naarden te veroveren. Mocht je geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Fransche Kamp heide: op het terrein van het Goois Natuurreservaat vind je ook nog 60 groepsschuilplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog.

Waar ligt de Fransche Kamp heide?

De Fransche Kamp heide is onderdeel van het Goois Natuurreservaat en is niet super groot. Je kunt er maximaal wandelingen van 5 km maken, zelfs als je wandelingen aan elkaar knoopt. De Fransche Kamp heide is het enige heidegebied binnen de gemeente Gooise Meren. Aan de noordzijde van de Franse kampheide vind je het bos, met o.a. eiken, berken en grove dennen. Op de heide groeit vooral een combinatie van dopheide en struikheide.

Onderzoekers denken dat in een ver verleden de Fransche Kamp terrein bood aan zeker 3000 Franse soldaten.

Alles op een rijtje

3.5/5

Wandelroute

Wandeling Fransche Kamp heide

Lengte

5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplek Fransche Kampheide, Bussum (gratis)

Horeca

Geen

Honden

Toegestaan, ook losloopgebied

Praktische tips

  • Het komt geregeld voor dat er schapen grazen op de heide van de Franse Kamp. Doe dan je hond even aan de lijn, dat loopt een stuk prettiger voor de schapen
  • Vind je de Franse Kampheide te klein? Dan kun je altijd je wandelroute uitbreiden naar het bos van ‘s-Graveland of (een stukje verder) Boekesteyn.