avontuurlijk wandelen

Wandelen in Nationaal Park Gran Paradiso – Valsavarenche

W

andelen in Nationaal Park Gran Paradiso in Noord-Italië. Misschien heb je weleens van dit Nationaal Park gehoord. Urenlang wandelen over metershoge rotsen, uitzicht vanaf 2600 meter de diepte in, wandelen in een immense vallei waar geen einde aan lijkt te komen. Sttt… hoor je dat? Dit is het gefluit van de alpenmarmotten, ze leven hier in grote groepen. Door de diepe vallei weerkaatst het geluid tegen de bergen. Met een beetje geluk kom je tijdens je wandeling hier ook steenbokken en gemzen tegen - ze zijn het symbool van het park. Hier wil jij toch ook wandelen? Lees verder voor meer informatie!

Beste tijd om te wandelen

Juni t/m september

Moeilijkheidsgraad

E – Hiking

Duur (one way)

1u 45 min

Wandelen en hiken in Nationaal Park Gran Paradiso, Italië

Nationaal Park Gran Paradiso ligt in het noordwesten van Italië, tegen de grens met Zwitserland en op rijafstand van de Mont Blanc. Het Nationaal park Gran Paradiso (Italiaans: Parco Nazionale del Gran Paradiso) is het oudste nationaal park van Italië en maar liefst 70.000 ha groot. Het park ligt in de Grajische Alpen. Vroeger was het Nationaal Park het jachtgebied van de Italiaanse koningen. 

Aosta, stad nabij Gran Paradiso

Ten zuiden van Nationaal Park Gran Paradiso vind je de stad Aosta. Deze stad wordt ook wel ‘het Rome van Alpen’ genoemd, te danken aan haar strategische ligging in de Alpen en de rijke historie die teruggaat naar de tijd van de Romeinen.

Groot Paradijs

Tegenwoordig is Nationaal Park Gran Paradiso een paradijs voor wandelaars, bergbeklimmers, mountainbikers en natuurliefhebbers. Het park staat bekend om haar grote groepen steenbokken, gemzen, alpenmarmotten, arenden en lammergieren. Het hoogste bergmassief is de 3877 meter hoge Pico Paradiso.

Wandelroute Nationaal Park Gran Paradiso

Deze wandeling door Nationaal Park Gran Paradiso heet ‘An Immense and hidden valley’. En daar is niets van gelogen. De wandeling is uitgestippeld met routebordjes met nr. 3A. De wandelroute naar de vallei bestaat de eerste 2 uur uit die-hard klimmen. Steil de berg op, pal in de zon. Af en toe kom je door wat bomen wat beschutting tegen, maar houd er rekening mee dat je boven de boomgrens komt. Bomen en beschutting worden dus schaars. Scherpe haarspeldbochten en tegenliggers, wisselen elkaar af met loszittende stenen die naar beneden rollen. Kijk vooral niet naar beneden, het is hoog (boven de 2000 meter)!

Eerste stop wandeling: waterval Nivolet Creek

Na een klein uurtje kom je het eerste natuurverschijnsel tegen: voor je zie je de enorme waterval van de Nivolet Creek (Dora del Nivolet). Er zijn genoeg plekjes naast het wandelpad voor een mooie foto!

Wandeling Gran Paradiso

Vanaf de waterval van Nivolet Creek wordt de wandeling pittig. De rotsen worden puntiger, de stappen hoger. Kleine beekjes verschijnen tussen de rotsen in. Hoe hoger je wandelt, hoe minder wandelaars er zijn. De klim naar het volgende uitrustpunt duurt nog een tijdje. In dat uur van wandelen kom je bijna geen bomen meer tegen, de rotsen zijn hoger geworden en de medewandelaars minder. 

Het park staat bekend om haar grote groepen steenbokken, gemzen, alpenmarmotten, arenden en lammergieren.

Tweede stop wandeling: Roley Cross / Corce di Roley

Tijdens je wandeling naar de vallei en het Nivolet Plateau kom je als eerste uit bij de Roley Cross (of ‘Croce di Roley’ in het Italiaans). Dit kruis staat op 2325 meter hoogte en geeft je een fantastisch uitzicht over het Gran Paradiso-massief. Het kruis bevindt zich aan het begin van de Nivolet-plateau.Met een verrekijker is het mogelijk om de berghut Vittoria Emanuele ll en de vele bergwandelaars naar de berghut te zien.

Wandeling Plan Borgnoz of Nivolet-plateau

Nadat je het kruis bent gepasseerd, heb je 2 opties: rechts aanhouden voor de wandeling 3a richting Plan Borgnoz of links aanhouden voor de wandeling naar het Nivolet-plateau. Wij kozen voor de laatste optie, die overigens nog wel een flink stuk verder wandelen is. Het wandelpad is inmiddels veranderd van zeer steil naar een semi-vlak onverhard zandpad. Dit is het begin van de vallei en het Nivolet-plateau.

Bergmeertje: vers water!

Vlak voordat je de vallei betreedt, vind je aan je rechterhand een stromend bergmeertje met daarachter een kloof en waterval. Aan het bergmeertje ligt een ministrandje strandje, waar je als wandelaar even lekker kan uitrusten of je flesjes water kunt bijvullen met bergwater. Dit water is veilig te drinken, want het komt rechtstreeks uit de bergen. Vind je dat toch een spannend idee? Neem dan een waterfilter mee, zo ben je er zeker van dat je geen last hebt van dit water. 

Deze wandeling door Nationaal Park Gran Paradiso heet ‘An Immense and hidden valley’. En daar is niets van gelogen.

Vallei Nationaal Park Gran Paradiso

Na een welverdiende rustpauze vervolgt de wandeling zich naar de vallei, deze wandeling is aangegeven met routebordjes 3. Je merkt al gauw dat het hier een stuk stabieler wandelen is, je wandelt al aan het begin van de vallei. Luister goed naar de geluiden en houd het uitzicht in de gaten: grote kans dat je hier al steenbokken en gemzen tegenkomt. 

An immense and hidden valley

Na een half uurtje over onverharde paden, kom je uit bij een beekje en weer wat grotere rotsen. Klim er op! Je uitzicht over de vallei zal fantastisch zijn! Hier heb je pas echt goed zicht over de immense vallei die Nationaal Park Gran Paradiso rijk is. Niet voor niets was deze wandeling dan ook benoemd tot ‘An immense and hidden valley’. 

Wandelen in de vallei van Nationaal Park Gran Paradiso

De vallei van Nationaal Park Gran Paradiso is kilometers lang – niet overdreven. Je hebt hier geen mobiel bereik en al helemaal geen internet. Je zult merken dat het hier ook een stuk kouder is, misschien wel 15 tot 20 graden kouder dan op het startpunt van je wandeling.

Col - Nationaal Park Gran Paradiso

Je hebt de mogelijkheid om verder te wandelen naar de Col, dat is vanuit de vallei nog zeker 2 uur klimmen en klauteren. Houd er rekening mee dat je vanaf dit punt al dik 8 kilometer hebt gelopen – met de terugweg erbij kom je uit op 16. Als je nog eens 2 uur extra zal wandelen, neemt dit aantal toe. Heb je het idee dat dit te zwaar is? Neem dan het zekere voor het onzekere en wandel terug. Heb je slaapspullen bij je? Overnacht dan in de berghutten op de Col.

Wij kozen ervoor om vanaf dit punt terug te wandelen, met als eindresultaat 16 kilometer op de teller. Dit is een fantastische wandeling in Nationaal Park Gran Paradiso!

De vallei van Nationaal Park Gran Paradiso is kilometers lang - niet overdreven.

Meer tips voor je reis naar Italië

Alles op een rijtje

4.9/5

Beste tijd om te wandelen

Juni t/m september

Moeilijkheidsgraad

Gemiddelde wandeling (niveau 2)

Bebording

3A – 3

Vertrekpunt

Parkeerplaats Pont Valsavarenche (1956 m)

Eindpunt

Nivolet plateau (2500 m)

Verschil in hoogte

546 meter

Duur van startpunt tot eindpunt (one way)

1u 45 min

Praktische tips

  • Dit is één van de zwaardere wandelingen in National Park Gran Paradiso. Dat betekent dat je minstens voorzien moet zijn van goede schoenen en een goede conditie.
  • Deze wandeling is prachtig maar lang en intens. Heb je hoogtevrees? Dan is het verstandig deze wandeling nog eens te overdenken.

Meer inspiratie