hollands glorie

Wandeling Stadspark Berg en Bos met uitkijktoren, Apeldoorn

E

r is bijna niets leuker dan wandelen met kinderen door stadspark Berg en Bos in Apeldoorn. In Berg en Bos kun je naar hartelust wandelen met kinderen. Maar er is nog veel meer leuks te doen! Je vindt er de hoogste uitkijktoren van de Veluwe, er is een herten- en wilde zwijnenkamp, een giga speeltuin en zelfs een klimbos! Voor iedereen in het gezin wat wils.

Lengte

2,5 km

Routekleur

Geel

Vertrekpunt en parkeren

Parkeerplaats P1, Stadspark Berg & Bos (€)

Wandeling stadspark Berg en Bos

Dit weekend kreeg ik mijn kleine nichtje van 7 op bezoek. En hoe leuk ik dat ook vind, met een lockdown in Nederland is er niet zoveel te doen. Dacht ik, tenminste. Want toen was ik nog niet op de hoogte van stadspark Berg en Bos in Apeldoorn. Het idee van een stadspark hield mij eigenlijk een beetje tegen, want normaal gesproken hou ik van de wilde natuur in Nederland. Achteraf moet ik mijn mening flink bijstellen: wat een leuk park is dit!

Berg en Bos: groots aangelegd

Berg en Bos is onwijs weids aangelegd, waardoor het niet alleen een prachtige plek wordt om te wandelen. In Berg en Bos vind je alles om met je kinderen een dag te vermaken: de hoogste uitkijktoren van de Veluwe, een hertenkamp, een wilde zwijnenkamp en een giga speeltuin. Buiten de lockdown kun je ook (tegen betaling) naar de Apenheul en Klimbos Veluwe. Die liggen namelijk ook in stadspark Berg en Bos.

Uitkijktoren Berg en Bos

Zodra je stadspark Berg en Bos in bent gelopen (aan de kant van de Apenheul), loop je eigenlijk al tegen de uitkijktoren aan. Deze uitkijktoren in stadspark Berg en Bos is de hoogste van de Veluwe. De uitkijktoren zelf is 26 meter hoog en staat op een heuvel van 9 meter. Even lekker de beentjes warm lopen voordat je de echte toren beklimt! 

Uitzicht tot Deventer en Zwolle

Helemaal bovenop de toren heb je bij helder weer zicht tot Deventer en Zwolle (ongeveer 40 km). Dat lijkt mij betoverend om te zien! Wij keken hooguit een meter of 4 ver, want het was behoorlijk mistig, haha. Gelukkig vond mijn nichtje van 7 het maar al te leuk om naar boven te klimmen. Wij gingen er hijgend en puffend achteraan, haha.

Deze uitkijktoren in stadspark Berg en Bos is de hoogste van de Veluwe.

Speeltuin Berg en Bos

Vanuit de uitkijktoren sla je linksaf het zandpaadje in, je komt dan uit op de speeltuin. Een ideale plek voor de kleintjes om zich helemaal los te laten gaan. Er is een waterpomp, een klimrek, een wipwap en genoeg picknickbankjes om lekker even op uit te rusten. Terwijl die kleine lekker aan het uitleven was in de speeltuin van Berg en Bos, zaten wij aan de warme thee. Want brrr… het was toch best koud. Trouwens, over brrr gesproken. Heb je al naar boven gekeken?

Klimbos Veluwe

Zoals je ziet, loopt er boven de speeltuin van Berg en Bos een klimparcours. Dat is het klimparcours van Klimbos Veluwe. Tussen de metershoge bomen van de Veluwe slinger je hier als een klein aapje tussen de hoge bomen. Het bijzondere aan Klimbos Veluwe is dat je zowel uitkijkt over de speeltuin, de uitkijktoren en de Apenheul. 

Klimbos Veluwe: voor jong en oud

In Klimbos Veluwe vind je 10 verschillende klimparcours voor jong en oud. Onder andere een tokkelroute, grote netten en moeilijke overgangen zijn hier opgespannen tot wel 18 meter hoogte. Koop je kaarten voor Klimbos Veluwe hier.

Tussen de metershoge bomen van de Veluwe slinger je hier als een klein aapje tussen de hoge bomen.

Hertenkamp en wilde zwijnenkamp

Vanuit de speeltuin van Berg en Bos wandelen we verder. We wandelen rechtdoor, links langs de speeltuin. We komen uit bij het hertenkamp en het wilde zwijnenkamp. Vooral dat laatste vind ik erg bijzonder, want hoewel ik hertenkampen vaker heb gezien, was een wilde zwijnenkamp nieuw voor mij.

Dieren voeren

Op de grote borden lees je meer informatie over de grazers. Zo leven er hier edelherten, damherten en een groep wilde zwijnen. Benader de dieren rustig, al staan ze achter een hek. Op deze manier kun je best dichtbij komen. Op zaterdag en zondag om 16.00 uur worden de dieren gevoerd door de vrijwilligers.

De mooiste wandelroutes met uitkijktorens

Deze route komt terug in mijn top 5 mooiste wandelroutes met uitkijktorens. Van de stoere Kaapse Bossen tot romantische bossen van Landgoed Schovenhorst. En vergeet de Stille Kern niet, met haar Schotse Hooglanders en konikpaarden. Wil je echt de hoogte in? Bezoek dan de hoogste uitkijktoren van de Veluwe, in Apeldoorn.

Zo leven er hier edelherten, damherten en een groep wilde zwijnen. Benader de dieren rustig, al staan ze achter een hek.

Kroondomein Het Loo wandelen

Mocht je je wandeling door stadspark Berg en Bos willen uitbreiden, dan is Kroondomein Het Loo een ideale plek. Berg en Bos ligt namelijk tegen de Kroondomeinen aan en daardoor een ideale plek om herten en wilde zwijnen in het wild te spotten. De mooiste wandelingen door het Kroondomein vind je hier.

Apenheul

Ook op het stadspark van Berg en Bos vind je de Apenheul. Je zou dus een ideaal dagje kunnen combineren in Berg en Bos met spelen en aapjes kijken. In ons geval was de Apenheul helaas dicht door de lockdown, maar ik zou het zeker heroverwegen als de Apenheul open is. Een heerlijke plek!

Parkeren Berg en Bos

Berg en Bos is behoorlijk groot, maar gelukkig is er goed nagedacht over het parkeren. Vlak voor de hoofdingang van Berg en Bos vind je twee grote parkeerplaatsen. P1 aan de ene kant en P2 t/m P4 aan de andere kant. Het is een betaalde parkeerplaats, voor een hele dag parkeren betaal je in de winter 4,40, in de zomer 8,80 (prijzen 2022). 

Voor de volgende keer

Voor mij persoonlijk een goede reden om terug te komen met mijn nichtje. Alles is goed geregeld, de volgende keer mag het alleen wat warmer zijn haha.

Mocht je je wandeling door stadspark Berg en Bos willen uitbreiden, dan is Kroondomein Het Loo een ideale plek.

Alles op een rijtje

4/5

Wandelroute

Stadspark Berg & Bos, Kidspad route

Lengte

2,5 km

Soort wandeling

Paaltjeswandeling

Start- en eindpunt

Parkeerplaats P1, Stadspark Berg & Bos (€)

Horeca

Restaurant de Boschvijver 

Honden

Toegestaan, mits aangelijnd

Praktische tips

  • Tijdens de wintermaanden kan het voorkomen dat het restaurant en toiletten dicht zijn. Neem gerust je eigen picknick-spulletjes mee zoals thee en koekjes.
  • Doe goede schoenen aan, zeker de uitkijktoren kan weleens glad aanvoelen.